Fysio Amanda Alexandersson: ”Mitt mål är att alla ska bli och hållas skadefria”
GrIFK Damer fick en ny fysioterapeut i september. Amanda Alexandersson är tredje årets fysioterapistuderande på Arcada och ett välkommet tillskott.
– Det har varit jätteroligt, utmanande och fint att få vara en del av laget, säger Amanda Alexandersson.
Satsar på både individuell och skadeförebyggande träning
Amanda träffar spelarna flera gånger i veckan. Hon har fysiomottagning före träningarna och håller skadeförebyggande träningar för laget varannan eller var tredje vecka. Hon är också med på matcherna och tar hand om de akuta skador som uppkommer.
– Min målsättning är att laget ska ha fysiska förutsättningar att prestera så bra som möjligt och att allas kroppar ska fungera så bra som det bara går, för att spelarna kan kunna fokusera på sporten.
Till fysioterapin hör även terapeutisk träning, dvs. individuella övningar.
– Spelarna är mycket motiverade. De är beredda att jobba för att ha friska, fungerande kroppar för att kunna spela.
En av fördelarna med att ha en egen fysioterapeut i laget är att man kan följa med utvecklingen över tid, se förändringarna och följa med processen.
– Det är fint att se att fysioterapin ger resultat. Vid vissa skador räcker det med en behandling, med andra jobbar vi i flera veckor, ibland månader.
En av utmaningarna inom idrottsfysioterapin är att få spelare med en viss typ av skada att undvika sådan belastning som gör skadan värre.
– När ”vanliga” människor besöker en fysioterapeut och får övningar att göra t.ex. tre gånger i veckan kanske de nöjer sig med att göra övningen 1-2 gånger. Idrottare däremot gör sina övningar flitigt, ibland alltför flitigt. För dem är utmaningen istället att ta bort belastningen och få dem att satsa på lugn motion för att låta skadan läka.
”Handboll är en överraskande hård gren”
Amanda är själv ivrig motionär och gillar det mesta, hennes främsta grenar är gym, dans, skidning och badminton. Hon har själv ingen bakgrund i lagsport eller tävlingsidrott.
– Men jag har alltid varit intresserad av träning och hälsa.
Eftersom Arcada inte erbjuder kurser i idrottsskador, har Amanda läst på extra.
– Idrottare får likadana skador som andra, men av andra orsaker. Jag kompletterar den baskunskap jag har genom att läsa vidare på det som behövs och jag lär mig mycket på mottagningen.
Amanda hade visserligen följt med handboll som åskådare tidigare, men hon har lärt sig mycket genom att följa med träningar och matcher.
– Jag visste inte att handbollen är så slitsam för kroppen. Det är en hård gren, en kontaktsport som kräver mycket av spelarna. De ska både springa snabbt, kasta bra, vara snabba i rörelserna och dessutom stora och starka för att stå emot när motståndarna försöker springa igenom. Jag är beredd att dra mitt strå till stacken för att hjälpa spelarna att nå sina mål.