Semifinal 1 GrIFK-HIFK 15.4: 26-24

GrIFK i 1-0 ledning!

Den första semifinalen mellan paret GrIFK och HIFK spelades lördagen den 15 april. GrIFK vann efter en hård och spännande kamp med 26-24 och leder nu matchserien med 1-0.

Det såg dystert ut för GrIFK under den första halvleken. HIFK visade att de lärt sig från sina tidigare misstag och inledde matchen starkt. Under de tio första minuterna hade gästerna gjort sju mål, skaffat sig två straffkast och grankullaborna en utvisning.

HIFK valde att punkta Johanna Hilli ända från den första minuten, vilket till en början skapade lite osäkerhet i Grankullas anfallsspel. När ställningen i halvtid var 12-17 var det ändå inte anfallet som var Grankullas stora problem – utan försvaret. Hela tre spelare från HIFK hade lyckats göra fyra mål var: Kira Härkönen, Jannie Grönmark och Sara Jäntti. I GrIFK var Mathilda Sandblom mest effektiv framåt med fyra mål och flera fina inspel till linjerna.

GrIFK vände spelet

I andra halvlek knappade GrIFK in på gästernas försprång med tre mål på fyra minuter, vilket tvingade HIFK att ta en timeout. Det tog nästan sex minuter tills HIFK gjorde sitt första mål. De behöll en 2-3 måls ledning ända till 49 spelade minuter, då Corinna Jensen tog sitt lag till bara ett måls underläge.

I detta skede spelade båda lagen med att ta ut målvakten under anfallet, vilket innebar en hel del försök att få in bollen i tomt mål.

Grankullaborna hade en helt annan inställning i försvaret och jobbade bättre tillsammans än de gjort i första halvleken. Tack vare det tuffa försvaret och Alexandra Olssons många viktiga räddningar i målet kom laget åt att få några snabba kontringsmål. Med bara fem minuter kvar utjämnade Sandra Laitinen ställningen till 23-23.  Det var första  gången matchen  stod  lika sedan läget var 1-1.

Tre minuter senare slog Laitinen till igen och förde laget till en 24-23 ledning. Den sista spelminuten var olidligt spännande och händelserik. GrIFK fick ett sjumeterskast som Anette Rakkolainen iskallt satt in. HIFK reducerade till 25-24 med 30 sekunder kvar på klockan. Grankullaborna höll sig lugna och sansade till slutet och kunde fira med Corinna Jensens femte mål fyra sekunder före slutsignalen.

Semifinal 2 torsdag 20.4

Laget möts igen torsdag 20.4 klockan 19.00 i Idrottshuset. Om GrIFK vill kamma hem vinsten och ta sig ett steg närmare finalerna gäller det att vara mer skärpt direkt från början av matchen. Man har inte råd att ge HIFK ett försprång, speciellt inte på deras hemmaplan. Därtill måste man kunna utnyttja de 6 vs 5 lägen som kommer i och med HIFK:s punktmarkeringstaktik.

Publikens stöd är otroligt viktigt i jämna kamper som dessa, hoppas så många som möjligt tar sig till Idrottshuset och är klädda i grönt!

Annars sänds matchen som vanligt på Handis-TV. Det kostar 5,90€/match eller 9,90€/månad.