GrIFK punnersi väkisin välieriin – ÅIFK kaatui saappaat jalassa

Selkä seinää vasten -tilanteessa Kauniaisiin kolmanteen puolivälierään saapunut ÅIFK pisti GrIFK:n taistelemaan tosissaan ja loppuun asti ennen kuin ratkaiseva voitto irtosi. Turkulaisten kauden paras peli sai aikaan upean Play off -näytöksen, joka kääntyi Patrik Roslanderin huikeiden torjuntojen kautta kotijoukkueen eduksi. GrIFK voitti taisteluottelun 26-25 (11-14), ja jatkaa välieriin Dickenin vastustajaksi.

Lähtökohdat sunnuntai-iltaan olivat selkeät. Kotijoukkue oli voittanut kaksi ensimmäistä otteluaan varsin helposti, ja vieraiden oli näytettävä millaista veitsi kurkulla -pelaamisen kuuluu olla. Keltapaidat hallitsivatkin ottelua ensimmäisen puoliajan, ja alussa vireessä oli erityisesti Peik Sjöblom, joka teki viisi joukkueensa kahdeksasta ensimmäisestä osumasta.

20 ensimmäistä minuuttia oli täynnä kovaa vauhtia, ronskia puolustamista ja näyttäviä maaleja, jossa maalivahdeilla ei ollut paljoa sanottavaa. Atte Pakarisen ja Mirsad Tursunovicin päällimmäiseksi tehtäväksi jäikin lähinnä pallojen toimittaminen verkosta keskiympyrään. Maalit tulivat järjestään hyvistä paikoista, joten maalivahteja ei kaikesta huolimatta käy syyttäminen mistään.

Granin vaihdettua Pakarisen Patrik Roslanderiin (21 min, 8-11) alkoi hahmottua, mihin ottelun juoni lähtee etenemään. Erätauon jälkeen Roslander ja Tursunovic nimittäin ottivat johtavat roolit joukkueissaan ja pistivät pystyyn torjuntakisan vailla vertaa.

Koijoukkue lähti kuromaan vieraiden kolmen maalin etumatkaa kiinni oma maali tyhjänä, ja taktiikka tuotti lopulta toivotun tuloksen. 17-20 vierasjohto (43 min) kääntyi jakson puolivälin paikkeilla kotiyleisön kovan kannustuksen saattelemana kahden maalin johtoon (22-20, 49 min), ja se aiheutti paineita ÅIFK:n leiriin.

Oma koira puraisi

Kristian Janssonin 23-23 ylivoimatasoituksen jälkeen maalitahti harveni ja maaleja tehtiin vuorotahtiin. ÅIFK:lla oli tilanteessa 25-25 kultainen tilaisuus nousta johtoon, mutta Roslanderin huikea tuplapelastus Janssonin ja Isak Lehvosen yrityksistä nosti tunnelman Luolassa katonrajaan.

Myös ottelun viimeiseen maaliin päättynyt hyökkäys hetkeä aiemmin oli varsin dramaattinen. Tapahtumasarjan aloitti Santeri Maijalan kaksiminuuttinen. Ylivoimalle Granin valmennusjohto komensi joukkueensa rohkeasti  seitsemällä kenttäpelaajalla. Robin Granlundin ovela syöttö puolustajan selän takaa viivalle päätyi ÅIFK-kasvatti Kalle Kankaanpään käsiin tunnetuin tuloksin.

Kankaanpään voittomaaliksi osoittautuneen 26-25:n jälkeenkin viimeisten puolentoista minuutin aikana molemmilla oli mahdollisuutensa. Viimeisen minuutin granihyökkäys päätettiin turhan nopeasti, joten vieraille jäi vielä aikalisä sekä 17 sekuntia yrittää ottelun venyttämistä jatkoajalle. Turkulaisten tasoitusyritys ajettiin kuitenkin nollakulmaan, josta ei enää heittoa saatu aikaan, ja Grani saattoi aloittaa juhlimisen.

GrIFK:n avauspuolikkaasta toisella jaksolla tiivistynyt puolustus yhdessä huikeisiin “matchvinnare” -torjuntoihin yltäneen maalivahtipelin kanssa käänsi tukalan tilanteen lopulta plus-merkkiseksi. Joukkueen taistelumoraalia suitsutti myös Mikael Källman:

– Se oli ylämäkeä monilla osa-alueilla, mutta kaverit osoittivat fantastista moraalia ja taistelun kautta puolustuksessa pääsimme takaisin peliin ja voitimme lopulta.

Ottelun parhaana palkitun Roslanderin ääni kaikui Luolassa useampaankin kertaan onnistumisen merkiksi, ja miehen lausunto kuvastaa hyvin koko joukkueen tunnelmia:

– Ihanaa Play off -fiilistä tänään, tältä pitää Play off -käsipallo näyttää!

Kuusi maalia tehneestä Jere Kanteesta leivottiin tämän puolivälieräsarjan paras maalintekijä 19 (11+8) osumallaan, Patrik Lång teki lopussa tärkeitä maaleja, joita alussa paukutteli Carl Weurlander. Robin Granlund teki paljon rakennustöitä muiden maalipaikkojen eteen, ja osui Långin ja Weurlanderin tavoin itsekin neljästi. Unohtaa ei sovi myöskään puolustuspäässä valtavan työn tehnyttä kokenutta trioa Miro Koljonen, Richard Sundberg, Fredrik Forss.

Leveys ratkaisi jatkopaikan

GrIFK eteni välieriin otteluvoitoin 3-0 pitkälti laajemman pelaajamateriaalinsa ansiosta, mutta ÅIFK paransi otteitaan alusta loppuun saakka. Ensimmäisen osaottelun Grani voitti tyrmäyksellä, toisessa ÅIFK paransi, mutta kolmannessa joukkueen esitys oli sillä tasolla, ettei voittokaan olisi ollut täysin väärin. Turkulaisten paras pelaaja ottelusarjassa oli vahva pohjois-makedonialainen viivapelaaja Alexandar Trenchevski, joka suoritti tasaisen kovalla tasolla kaikissa peleissä.

Voittajien leirissä onnistujia oli enemmän, ja tarkemmallakaan zoomauksella sieltä ei heikkoa lenkkiä löydy. Joukkuepanos oli kerrassaan erinomainen, mikä omalta osaltaan luo hyvät lähtökohdat seuraavalle pudotuspelikierrokselle, jossa puhutaan jo finaalipaikoista.

Välieriin kaikki ylemmän jatkosarjan joukkueet

Cocks päästi HIFK:n kesälomille voitettuaan Riihimäellä 30-23. Näin välieräpareiksi muodostuivat BK-46-Cocks, ja Dicken-GrIFK. Välierät alkavat 23.4. Karjaalla ja Pirkkolassa. Kauniaisissa pelataan 27.4., ja jos tilanne sitä vaatii, myös 2.5.

Kuva: Handis365 / Henri Merikalla