NSM semi 1: HIFK-GrIFK 23-13

Förlust i första semifinalen

Det var två fokuserade lag som sprang in på planen i Berghäll på fredag. Det var första semifinalen som stod på spel, och HIFK fick börja på hemmaplan eftersom de slutade på andra plats i grundserietabellen.

Det var den sjätte gången vi mötte HIFK den här säsongen. De tidigare matcherna slutade i två vinster, en oavgjord och två förluster. En jämn serie hade vi framför oss.

Det märktes från första visslingen att det var fråga om playoff, stämningen var förväntansfull och det var kamp i varje läge. HIFK lyckas med de första målen i matchen och vi lyckas inte få hål på HIFK:s målvakt. HIFK ökar på sakta men säkert medan vi gör enkla tekniska fel och passmissar. Vi fortsätter att kämpa men Tia Lehtinen i HIFK:s mål gör en strålande första halvlek, samtidigt som vi inte riktigt får stopp på HIFK:s anfall. I pausen ligger vi under med 12-6 och har en uppförsbacke att stiga till andra halvleken.

Vi snackar kort igenom första halvleken och går vidare till vad vi bör göra under matchens andra halvlek. Vi måste bearbeta HIFK:s Ella Holopainen bättre samtidigt som vi måste jobba bättre tillsammans i försvaret. I anfallet måste vi få till vårt breda spel och lyckas överlista HIFK:s duktiga målvakt.

Vi får en seg start på andra halvleken och HIFK lyckas bättre båda i anfall och försvar. De vinner andra halvlekens första 10 minuter med 5-1 och matchen är i praktiken avgjord. HIFK är solid matchen igenom och går till en välförtjänt seger i det första semifinalmötet. HIFK är bättre på alla delområden i matchen och slutsiffrorna reflekterar det som hände på planen.

Vi gjorde för många enkla tekniska fel och HIFK bestraffade oss för dem. Vårt anfallsspel saknade djup och vi fick inte HIFK:s försvar tillräckligt i sidorörelse.

Under de följande dagarna kommer vi att fokusera på att hitta till det spel vi spelade under den sista grundserieomgången. Där använde vi oss av våra styrkor och det syntes även på resultattavlan.

Semifinalen står 1-0 till HIFK och nästa match börjar igen från 0-0. Vi är säkra på att vi kan vända denna matchserie och hoppas att även alla hittar till grottan måndag 4.4 kl. 19.00