Anette Rakkolainen GrIFK-paitaan

Kun SM-sarja laitetaan taas käyntiin, pääsee Grankulla IFK esittelemään uuden mielenkiintoisen pelaajavahvistuksensa. Anette Rakkolainen (s. 2003), yksi SM-sarjan kärkitulokkaista, siirtyy Paraisilta uusien haasteiden pariin Kauniaisiin.

Tuore GrIFK-pelaaja Rakkolainen otti vuoden 2021 aikana isoja askelia urallaan – laitapelaajan vuoteen mahtui onnistuneet esiintymiset nuorten maajoukkueessa, aikuisten maajoukkueleiritys sekä tietenkin SM-sarjadebyytti PIF-paidassa. Edellisessä seurassaan Piffenissä Rakkolainen nousi nopeasti isoon rooliin ja oli syyskaudella joukkueensa paras maalintekijä tehtyään seitsemässä ottelussa 32 maalia.

Vuosi 2022 tuo kuitenkin mukanaan uudet haasteet ja siirron uuteen ympäristöön Kauniaisiin. Kova palo kehittyä ajaa naista eteenpäin ja unelmana siintää pelaaminen kansainvälisillä kentillä tulevaisuudessa.

Itsenäistyminen ja itsensä haastaminen

Anette Rakkolainen haluaa haastaa itsensä ja tavoitella tosissaan unelmiaan. Muutto omilleen sekä uusi harjoitteluympäristö toivat hänet Kauniaisiin ja GrIFK-paitaan.

– Muutto omilleen oli yksi tosi iso juttu. Jos haaveilen lähdöstä ulkomaille jo ensi kaudella, niin sitten mun on pakko kokeilla asua yksin, koska nyt on kuitenkin apu vielä lähellä. Toinen asia on tietenkin se, että Granissa on sellainen treeniympäristö, jossa pääsee harjoittelemaan kovaa ja korkealla tasolla. Ja se toimii mittarina onko vielä valmiina lähtemään ulkomaille. Jos täällä ei vielä pärjää, niin ei pärjää sielläkään.

Nyt vuorossa on arjen rakentaminen uudessa kodissa ja seuraan tutustuminen. Ensimmäiset joukkuetreenit ovat takana ja seuraavaksi edessä on pelipaikan lunastaminen uudessa joukkueessa.

Kovaa kontraava laitapelaaja

Minkälainen pelaaja sitten saapuu GrIFK-paitaan? GrIFK:n numero 18 on motivoitunut ja määrätietoinen urheilija, joka haluaa antaa kaikkensa urheilulle. Pelikentällä vasenkätisen Rakkolaisen paikka löytyy oikealta laidalta.

– Olen nimenomaan laitapelaaja, enkä ole muita paikkoja tosissaan pelannutkaan. Laituri, joka kontraa kovaa. Se on ollut aina se juttu.

Grankulla IFK:n edellisen kauden joukkueessa oikean laidalla viihtyi All Stars -pelaaja Linnea Harms, joka lopetti uransa menestyksekkään pronssikauden jälkeen. Iso paikka täytettävänä, mutta Anette Rakkolainen on valmiina lunastamaan paikkansa joukkueesta.

Valmentaja Patrik ’Pava’ Johanssonin kanssa Rakkolainen ei ole vielä yksityiskohtaisesti jutellut tulevasta roolistaan joukkueessa, mutta selvää on, että kunnon näytön paikka ja peliaikaa on tarjolla.

Maajoukkueesta motivaatiota

Maajoukkueleiritykset ja -tapahtumat ovat olleet tärkeitä ympäristöjä, joissa Anette Rakkolainen on päässyt haastamaan itseään ja oppimaan toisilta pelaajilta. Kesän maajoukkueturnaus Pohjois-Makedoniassa oli hänelle monella tapaa opettavainen ja unohtumaton kokemus – niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.

GrIFK:n joukkueesta samassa T02-maajoukkueessa pelasivat myös maalivahdit Moa Sjölund ja Stella Bruncrona sekä kenttäpelaajista Enni Goman ja Fanny Reinikainen.

Onnistumiset nuorten maajoukkueessa vaikuttivat varmasti suuresti siihen, että maajoukkuevalmentaja Tomas Westerlund kutsui Rakkolaisen mukaan myös aikuisten maajoukkueen syksyn leiritykseen. Rakkolainen oli vaikuttunut maajoukkuepelaajien asenteesta ja toisilleen asettamasta vaatimustasosta.

– Arvostan miten porukka oikeasti halusi antaa sata prosenttia ja tehdä parhaansa. Se antaa myös itselleen buustin ja helpottaa omaa tekemistä. Tavoitteena on joskus pelata arkipäiväisesti sellaisessa joukkueessa, joka oikeasti tekee kaiken koko ajan sataprosenttisesti.

Muista pelaajista Rakkolainen seuraa ennen kaikkea oman ikäluokkansa ja oman pelipaikkansa pelaajia.

– Esikuvinani toimivat pelaajat, jotka pelaavat suoraan sydämestään ja osaavat vaatia itseltään ja muilta niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella – mutta ovat sen lisäksi myös huipputyyppejä.

Esimerkkinä tällaisesta pelaajasta Rakkolainen nostaa esiin tuoreen seurakaverinsa Fanny Reinikaisen, johon hän pääsi tutustumaan T02-leirityksien kautta.

Kauniaisten luola on Anetten uusi koti

Uudessa joukkueessa aloittaminen luonnollisesti jännittää, mutta Anette Rakkolainen on valmis haasteeseen. Vaikka joukkuekaverit ja joukkueen pelitapa ovat vielä osin vieraita, on uusi kotiluola tuttu ja mieluisa paikka jo juniorivuosilta.

– On kyllä tuttu pelipaikka ja olen aina tykännyt siitä hallista. Siellä on aina pelattu hyvät pelit.

GrIFK-paidan Rakkolainen pukee ensimmäisen kerran päälleen tammikuun Dicken- ja PIF-vieraspeleihin. Kotidebyytti on vuorossa lauantaina 5. päivä helmikuuta, jolloin kotiyleisö toivottovasti pääsee kuulemaan kuuluttajan huutamana: Hemmalaget Grankulla IFK – nummer 18 – Anette Rakkolainen.

TEKSTI: Henri Merikalla