Kauniaisissa jaetaan jatkosarjojen paikat

SM-liigan runkosarja vuosimallia 2018/19 on edennyt viimeiseen pelipäiväänsä ja edessä on viisi ottelua, joista kahdessa on muita enemmän panosta. Viikonloppuna EHF Challenge Cupissa kahdeksan parhaan joukkoon edennyt Dicken kohtaa BK-46:n ottelussa, jossa ratkotaan runkosarjan kakkossija. Kauniaisissa taas pelataan  ylemmän jatkosarjan viimeisestä paikasta GrIFK:n ja HIFK:n välillä.

Kupletin juonen määrittää SM-liigan sarjajärjestelmän kohta “Sijoitusten määrittyminen joukkueiden ollessa tasapisteissä”, joka kertoo marssijärjestyksen tasapisteisiin osuvien joukkueiden sijoitusten menevän näin:

  1. Keskinäisten otteluiden pisteet
  2. Keskinäisten otteluiden maaliero
  3. Koko kyseessä olevan sarjan otteluiden maaliero
  4. Eniten tehtyjä maaleja koko kyseessä olevassa sarjassa
  5. Uusintaottelu

Näillä eväillä vahvimmilla on tulevan keskinäisen ottelun voittaja sillä ensimmäinen yritys paremmuuden määrittämisestä päättyi marraskuussa pistejakoon maalein 25-25. Tämä on myös Granin ainoa mahdollisuus sillä ennen keskiviikkoa HIFK:n maaliero näyttää lukemia +18 ja tehdyt maalit 484, GrIFK:n vastaavat vertailuluvut ovat -13 ja 410.

Kierroksen muut kolme ottelua ovat runkosarjassa kuudenneksi päätyvä SIF-Atlas Vantaa, jossa panoksena alemman jatkosarjan kaksi lisäpistettä, HC HIK ja PIF sekä ÅIFK ja runkosarjan voittava Cocks ottelevat muodollisesti kunniastaan.

Ardo Puna vieraiden syömähammas

Vaikka HIFK:n viime aikojen uutisointi on keskittynyt maalivahtien rohmuamiseen – Kalle Alander siirtyi HIFK:hon Cocksista ja Kristofer Karlsson HC HIK:sta – on joukkueen elämä ollut pitkälti runkosarjan maalipörssin voittavan Ardo Punan käsien varassa. Virolainen on tehnyt 17 ottelussa 139 maalia, eli 8,17 per ottelu. Teemu Tamminen on tilastossa kakkosena 21 maalia perässä.

HIFK aloitti kauden vahvasti mutta pistetahti on hiljalleen hiipunut siinä määrin että pitkään varmalta näyttänyt neljäs sija on nyt vaarassa. Tämän vuoden puolella vain yhden viidestä ottelustaan voittanut on tullut selkä edellä Grania vastaan ja näin tulevalle ratkaisuottelulle on luotu parhaat mahdolliset lähtökohdat.

Jatkopelit alkavat 1.3.

Runkosarjan jälkeen joukkueet jaetaan jyviin, akanoihin ja muihin. Ylemmän jatkosarjan muodostavat runkosarjan neljä parasta (Cocks, Dicken, BK-46 ja HIFK tai GrIFK), alemmassa jatkosarjassa kahta puolivälieräpaikkaa lähtevät jahtaamaan HIFK tai GrIFK, SIF, ÅIFK ja Atlas Vantaa. PIF ja HC HIK lähtevät kamppailemaan liigapaikkansa puolesta SM-karsintasarjaan, jossa nähdään myös divarin eliittiä.