Siipirikkoinen GrIFK aseeton Cocksin edessä

Riihimäen Cocks on vahvasti matkalla kohti SM-liigan finaaleja murskattuaan GrIFK:n alati hupenevan miehistön Kauniaisissa. Cocks voitti toisen välierän 14-36 (7-20) ja on enää voiton päässä loppuotteluista.

GrIFK on joutunut kevään mittaan suoranaiseen syöveriin, kun jokaisessa Play off-ottelussa on ollut yksi maajoukkuemies vähemmän. Lauantain ottelun alla loukkaantuneiden jo ennestään mittavaan joukkoon liittyi Robin Granlund.

Jäljelle jääneestä miehistöstä ei löytynyt sellaista ekstralatausta, jollaista olisi tarvittu  vahvaa kevättä pelaavan Cocksin horjutettamiseen edes nimeksi.

Granlundin, Hellakosken ja Sundbergin saappaiden täyttäminen on valtava tehtävä, ja kun pelaajia joudutaan vielä peluuttamaan normaalista poikkeavilla pelipaikoilla, todelliseen haastamiseen ei nyt pystytty.

Grani lähti heti ottelun ensimmäisesä hyökkäyksessään yrittämään riskialtista seitsemällä kuutta vastaan pelaamista. Kahdeksan minuutin kohdalla tilanne oli jo 1-5,  ja Cocksin maalintekijätilaston kärjessä loistivat jokseenkin odottamaton parivaljakko Teemu Tamminen-Giedrius Morkunas.

Kotijoukkue ei missään vaiheessa ottelua saanut itsestään irti sellaista taisteluvirettä, jolla ottelu olisi pysynyt tasaisena. Cocks pidettiin asemapelissä kohtuullisen hyvin aisoissa, mutta vastahyökkäyksiä ja yli kentän tyhjään maaliin johtaneita heittoja tuli yksinkertaisesti liikaa. Tauolla Cocks johti jo ylivoimaisesti, joten toinen jakso oli enää pelkkä nimellistoimenpide.

Cocks osoitti tässäkin ottelussa ammattimoraalia, jolla se on hiljalleen hivuttautunut liigan suurimmaksi mestariehdokkaaksi. Joukkueen valmentaja Kaj Kekin kommentista paistoi myös harmitus siitä, ettei Granista ole ollut sellainen sparri, joka valmistaisi hallitsevaa Suomen mestaria loppuotteluihin.

– Ei käy kateeksi Granin tilanne tällä hetkellä. Todella harmi, että tilanne on vastustajalla mikä se on, vähän tuli sellainen miehet vastaan pojat fiilis. Omalta osalta olen tyytyväinen, että pelaajat jaksoivat keskittyä 60 minuuttia.

Mikael Källman oli samoilla linjoilla kommenteissaan:

– Näissä olosuhteissa pitää kyllä rehellisesti myöntää, että meillä ei ollut mitään laittaa ylivoimaista Cocksia vastaan. Todella harmillinen tilanne, että välieräottelusarjassa meidän pelaajatilanne on tämä.

Cocksin fyysinen ylivoima oli musertava. Kookas puolustuslinja ei joutunut todelliseen testiin, kun keskialue sai pysyä matalalla kakkosten nousujen sabotoidessa Granin yritykset.  Srdjan Mijatovic katkoi toistakymmentä syöttöä Granin hyökkäyksissä ja kuului ottelun parhaisiin pelaajiin. Teemu Tamminen takoi 11 maalia ja rikkoi ottelussa 2900 SM-maalin rajapyykin. Tammisen tähtäimessä on Jan Rönnbergin hallussaan pitämä kaikkien aikojen maalintekijätilaston ykköstilan 3063 maalia.

Granissa onnistumiset olivat harvassa. Ville Viljanen osui seitsenmetrisissään hyvin, joukkueen kuopus Daniel Timmerman pelasi ennakkoluulottoman ottelun.

Dicken kuilun partaalla

Jos on jännitys puuttunut Granin ja Cocksin ottelusarjasta täysin, on tilanne toisessa välieräparissa Dickenin ja BK-46:n välillä päinvastainen. Takana on nyt kaksi huipputasaista kamppailua, jotka molemmissa karjaalaiset ovat kääntäneet loppusuoralla voitokseen. Pirkkolassa BK:n sankariksi nousi Jac Karlsson, jonka täyden ajan rankkarilla (26-27, 13-14) BK nousi otteluvoitoissa 2-0 johtoon, ja sysäsi Dickenin pakkovoiton eteen.