Mitalipelit alkaa – GrIFK ja Dicken finaalipaikan kimppuun

SM-liigan neljä parasta joukkuetta aloittavat kamppailunsa kohti Suomen mestaruutta kahden erittäin mielenkiintoisen välieräsarjan merkeissä lauantaina 23.4. Suurimmaksi mestarisuosikiksi kauden edetessä noussut BK-46 saa semeissä haastajakseen kahdeksan edellistä Suomen mestaruutta vallanneen Riihimäen Cocksin ja GrIFK saa mitata toisen viime vuosien kestomenestyjän Dickenin. Loppuottelupaikka lohkeaa kolmella voitolla.


GrIFK mitalikamppailuun suosikkitrion ulkopuolelta

Ennen kauden alkua ennakkospekuloinneissa puheet keskittyivät SM-liigan kolmen kärkijoukkueen keskinäisen loppujärjestyksen arvuutteluun, mutta ratkaisupelien lähestyessä GrIFK on osoittanut, että sekin haluaa heittää soppaan oman lusikkansa. BK-46:n noustua ykkössuosikiksi viimeistään ylemmän jatkosarjan puhtaan voiton myötä oli Granin nousu sarjan toiseksi parhaaksi pisterohmuksi monelle lähes yhtä suuri yllätys kuin Cocksin valahtaminen jatkosarjan heikoimmaksi joukkueeksi.

Muutokset voimasuhteissa loivat erinomaisen epävarmuuden varjon välieräsarjojen ylle, ja toivat monet asiantuntijatkin yllättäneet otteluparit. Lisää voimasuhteiden sekoituksia saattavat tuoda joukkueiden terveystilanteet sekä Cocksin yllättävä valmentajavaihdos.

Erityisen suuren mielenkiinnon kohteena on loukkaantumisen vuoksi Kroatia-ottelut missanneen Max Granlundin tilanne. Liigan rajuin täsmäase on aina merkittävässä roolissa Dickenin hyökkäyskuvioissa, ja maalipörssin kärjen mahdollinen puuttuminen kokoonpanosta voi tehdä ottelusarjasta odotettua tasaisemman.

Kestomenestyjän täysosuma antanut odottaa itseään

Dickenissä päättyy tänä keväänä yksi pitkä aikakausi, kun päävalmentajavastuun kaudella 2014/15 aloittanut Björn Monnberg luotsaa joukkuettaan tällä erää viimeistä kertaa kohti kauan himoittua kultaa. Ensi kaudella lauttasaarelaisten peräsimeen tarttuu seuran naisten joukkuetta kolmen ja puolen vuoden ajan menestyksellä valmentanut Ken Sirenius.

Vastuuvalmentajana Monnberg on johdattanut Dickenin loppuotteluihin neljästi, mutta on joka kerta joutunut taipumaan Cocksille, jonka mestaruusputki on nyt kahdeksan mittainen. Dickenin ainoa Suomen mestaruus on vuodelta 1993, jolloin Monnberg oli mukana pelaajana.

Dicken nousi SM-liigan kärkiseurojen joukkoon kaudella 2012/13 todellisen siirtouutispommin saattelemana, kun lähes täydellisen kauden päätteeksi HC Westin riveistä peräti kuusi pelaajaa ilmoitti ottavansa suunnakseen Dickenin. Tuosta kuusikosta ovat mukana edelleen Benny ja Joacim Broman, sekä Teemu Hertola, joka nykyisin toimii joukkueessa mentorin tittelillä. Kuusikossa tuolloin mukana ollut Patrik Roslander palasi täksi kaudeksi Kauniaisiin ja on pelannut GrIFK:n maalilla erinomaisen kauden.

Kiihkeä välierähistoria

GrIFK ja Dicken pelaavat SM-liigan aikakaudella nyt ensimmäistä kertaa välierissä vastakkain, mutta kaksikon tiet ristesivät useaan otteeseen jo 1990-luvulla, jonka aikana Grani oli mitaleilla yhdeksän kertaa, ja vuosikymmen huipentui upeaan tuplamestaruuteen 1999. Vuonna 1993 GrIFK jäi Dickenin toistaiseksi ainoaan mestaruuteen johtaneella kaudella pronssiotteluun Dickenin voitettua välieräsarjan 3-1. Kevään 1995 pudotuspeleissä Dicken voitti semit 3-2. Kaksi vuotta myöhemmin oli vieläkin tiukempaa, kun ratkaiseva viides ottelu meni Dickenille vasta kahden jatkoajan jälkeen.

Kauniaisissa tasaista, Pirkkolassa petrattavaa

Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat tällä kaudella Dickenin eduksi 4-1. Ainoan voittonsa Grani saavutti ylemmän jatkosarjan viimeisellä kierroksella maalein 21-16, kaksi muuta Luolassa pelattua ottelua Dicken voitti yhdellä maalilla. Joulukuussa 2021 lukemat olivat 26-27 ja tämän vuoden helmikuussa 27-28.

Eniten Granilla on petrattavaa vierasotteluissa, jo senkin takia, että saavuttaakseen ensimmäisen finaalipaikkansa sitten kevään 2000 on Pirkkolassa kyettävä voittoon ainakin kerran. Parannettavaa löytyy ainakin hyökkäspäähän, sillä kummallakin aiemmalla vierailulla Grani on jäänyt 20 tehtyyn maaliin, millä harvemmin selvitään voittajana.

GrIFK:lla hyödyllinen puolivälieräsarja

Jatkosarjan kolmas sija toi Granille puolivälieriin vastustajaksi viimeisenä mukaan mahtuneen ÅIFK:n, jonka nousujohteinen peli tarjosi vastustajalle monia erilaisia haasteita. Ensimmäisen ottelun nopeaa tyrmäystä seurasi varsin perinteinen toinen osaottelu Turussa, jossa kaikki varmasti tiesivät että vain voittamalla turkulaisilla säilyisi realistiset mahdollisuudet edetä välieriin. Kahden selvään granivoittoon päättyneen pelin jälkeen kolmanteen otteluun ÅIFK laittoi Luolassa aivan kaiken peliin, ja pakottikin Granin tekemään täyden päivätyön voiton eteen.

Välieräpaikan GrIFK saavutti perinteisellä reseptillä. Tiukka puolustaminen, hyvä maalivahtipeli, vastaiskut ja monipuolinen hyökkäyspeli toivat kaivatun tuloksen. Oman maalin suojelemiseen Mikael Källmanilla oli heittää jos jonkinlaista puolustuskoostumusta ilman tason putoamista, ja Patrik Roslanderin (45%) sekä Atte Pakarisen (38%) torjuntaprosentit olivat tiiviin linjan takana kovaa valuuttaa. Maalinteossa kärkinimiksi nousivat Jere Kantee 19 (11+8), Carl Weurlander 16 ja Robin Granlund 14 (12+2).

Kiinnostavia kaksintaistelupareja

Dickenin ja GrIFK:n ottelusarjasta on lupa odottaa jännittävää. Toisensa hyvin tuntevat valmentajat Björn Monnberg ja Mikael Källman osaavat ja myös kykenevät nopeisiinkin taktisiin muutoksiin pelin tiimellyksessä.

Patrik Roslander muodostaa maajoukkueen maalivahtikaksikon Mikael Mäkelän kanssa, ja tämän parin kesken käydään välieräsarjan yksi ratkaisevista taistoista. Sekä Mäkelä että Roslander ovat olleet vakuuttavia läpi kauden, eikä Atte Pakarisen tai Tuomas Laitisenkaan todellakaan tarvitse hävetä esityksiään.

Viimeisiä SM-liigapelejään ennen Ruotsin liigaan lähtöä pelaava veljespari Max ja Robin Granlund pelaavat ensimmäistä kertaa eri puolilla samassa pudotuspelissä, ja ovat omissa joukkueissaan paljon vartijoina. Kumpikin pelaa normaalitilanteessa käytännössä täydet peliminuutit, ja ovat usein ratkaisevassa roolissa sekä maalinteossa että puolustustehtävissä.

Viivakamppailussa Dickenin kookas Armi Pärt saa painikavereikseen Granin kapteenin Fredrik Forssin sekä alati kehittyvän Kalle Kankaanpään, eikä Richard Sundbergikaan tule jäämään tässä taistossa pelkäksi sivustakatsojaksi.

Pelinjohtaminen Dickenissä on itseoikeutetusti Benny Bromanin heiniä. GrIFK:ssa keskipakkina on häärinyt useimmiten Carl Weurlander, mutta Källmanin ässä hihassa saattaa olla Anthony Hellakoski, joka ehti jo hieman totutella liigavauhtiin Turussa pelatussa toisessa puolivälierässä. Hellakosken kokemus ja peliäly ovat joka tapauksessa tervetullut lisä Granin hyökkäyspelaamiseen.

Aiemmin tällä kaudella

26.3.22 YJ GrIFK – Dicken 21 – 16
5.3.22 YJ Dicken – GrIFK 29 – 20
12.2.22 YJ GrIFK – Dicken 27 – 28
4.12.21 RS GrIFK – Dicken 26 – 27
16.10.21 RS Dicken – GrIFK 25 – 20

GrIFK:n mitalivuodet

  • 1 SM-kulta (1999)
  • 4 hopeaa (2000, 1998, 1996, 1992)
  • 5 pronssia (2017, 1997, 1995, 1994, 1993)

Dickenin mitalivuodet

  • 1 SM-kulta (1993)
  • 9 hopeaa (2021, 2019, 2018, 2015, 2014, 2013, 1997, 1995, 1994)
  • 4 pronssia (2016, 2001, 1996, 1980)

Välieräsarjan otteluajat

23.04. 19:15 Dicken – GrIFK
27.04. 19:00 GrIFK – Dicken
30.04. 16:00 Dicken – GrIFK

Tarvittaessa
02.05. 19:00 GrIFK – Dicken
04.05. 18:30 Dicken – GrIFK

Tule katsomoon tai katso kotona – molempiin löytyy vaihtoehto!


GrIFK Elitin kausikortilla ja Solidsportin kuukausikannattajana pääset näkemään kaikki GrIFK:n Play off -ottelut pelihallista riippumatta.

Voit halutessasi myös seurata suosikkijoukkueesi otteluita siellä missä itse haluat. Kaikki SM-liigan ottelut lähetetään Solidsportilla suorina nettilähetyksinä, iso osa selostettuna.

Kaikki SM-liigan ottelut vain yhdellä kuukausimaksulla

Kuukauden katseluoikeus vain 9,90€ / kk – tuet samalla suosikkijoukkuettasi.

Siirry sivulle https://solidsport.com/handisliiga, klikkaa GrIFK:n logoa ja valitse joukkueen sivulta “Kuukausikannattaja”. Tuet joukkuetta ja näet samalla muutkin SM-liigan ottelut.

Kaikki GrIFK:n ottelut löytyy sivulta https://solidsport.com/grifk-miehet.