Kotiyleisö siivitti GrIFK:n voittoon HC Tallinnista

GrIFK teki voitokkaan paluun kotiyleisönsä eteen sunnuntaina. Atte Pakarisen loisto-ottelu vei parhaan terän HC Tallinnilta, joka lähti kotimatkalleen viikonlopun toisen tappion saattelemana. Loppulukemat Luolassa 27-20 (11-7) .

Käsipalloliiton kunniapuheenjohtaja, GrIFK:n käsipallojaoston perustaja Henrik Vaenerberg kukitettavana GrIFK Elitin puheenjohtajan Kristoffer Aspelinin toimesta.

Ennen ottelun alkua vietettiin pieniä juhlia, kun viime kaudella ansioituneet Fredrik Forss (SM-liigan vuoden puolustuspelaaja) ja Alexander Qvist (vuoden nuori pelaaja) saivat pystinsä. Suurimman huomion sai kuitenkin ansaitusti Suomen Käsipalloliiton kunniapuheenjohtaja Henrik Vaenerberg, joka viikolla täytti 90 vuotta.

GrIFK:n käsipallojaoston perustaja käy edelleen aktiivisesti seuran tapahtumissa ja tarinoi ottelun tauolla kausikorttilaisille omista käsipallomuistoistaan, joita jo 1940-luvulla koulukäsipallon parissa lajiin tutustuneella herrasmiehellä totisesti riittää.

Pelikentän puolella Grani kohtasi lauantaina Riihimäen Cocksille lähes identtisin lukemin 27-21 hävinneen vieraansa nyt ensimmäistä kertaa SM-liigassa. Tämän kauden liigan Tallinn aloitti vahvasti voittamalla SIF:n, mutta kaksi seuraavaa ottelua BK:ta ja Cocksia vastaan päättyivät tappioihin.

Viime kaudella GrIFK ja Tallinn eivät ehtineet pelata vastakkain, joten Mikael Källmanin suojateilla oli edessään jotakuinkin tuntematon haaste.

– Tallinnin pelaamiseen tutustuimme etukäteen katselemalla parin heidän pelinsä videoita. Päätimme aloittaa perinteisellä 6:0 -puolustuksella ja tehdä muutoksia tarpeen mukaan, kunhan olemme ehtineet hieman nähdä kuinka he todellisuudessa toimivat, Mikael Källman kertoi ottelun jälkeen Luolan käytävillä.

HC Tallinnin manageri Risto Leppin mukaan viime kauden vaisut esitykset vaikuttivat tämän vuotisen joukkueen rakennukseen.

– Päätin viime kauden jälkeen että nyt riittää.

Valmentajaksi seura hankki lajin emämaasta Tanskasta Bo Oestergaardin ja kentälle muutaman kovan pelimiehen. Ensimmäiseksi joukkueeseen liittyi kokenut vasuri Jürgen Rooba, joka palasi Viroon Ranskan liigasta. Rooban lisäksi Tallinniin siirtyi kaksi ukrainalaista vahvistusta.

Vahvistuksista ei tällä kertaa ollut Granin kaatajaksi. Siitä piti huolen kolmen kova kopla: Atte Pakarinen, Fredrik Forss ja Carl Weurlander olivat astetta parempia kuin muut.

Erinomaisesti latautunut Grani otti komennon alkuminuuteista alkaen. Nelikon Forss, Weurlander, Robin Granlund ja Richard Sundberg fyysinen puolustuspelaaminen saivat tukea laidoilta, joissa häärivät Miro Koljonen ja Jonathan Almark. Muurin takana hyvistä reaktiotorjunnoistaan tunnettu Pakarinen oli itse varmuus, ja tallinnalaiset joutuivat tekemään rutkasti töitä jokaiseen seitsemän maaliinsa ennen taukoa.

Hyökkäyspäässä Forss unohtui kerta toisensa jälkeen isäntien takamiesten kuvioiden ansiosta vapaaksi ja teki viisi joukkueensa avausjakson maaleista puhtaalla osumatarkkuudella.

Jos oli Pakarinen Grani-kapteenin ohella avausjakson hahmoja, tahti vain parani toisella puolikkaalla. Viimeistään kolme torjuttua kontraa ja kaksi seitsemän metrin heittoa söivät pelihaluja ja nakersivat vieraiden uskoa. Källmankin yltyi kehumaan maalivahtiaan:

– Hienoa puolustustyöskentelyä, ja jos sen ohi päästiin niin maalissa oli vielä Atte Pakarinen joka pelasi ehkä parhaimman ottelunsa liigassa.

Huipputorjuntojen ansiosta Grani hiipi kuin varkain karkuun. Tallinn yritti kuroa pahimmillaan kahdeksan maalin eroa lukuisilla eri puolustusvariaatioilla, mutta tehtävä oli liian vaativa, varsinkin kun maalinteko tuotti suuria vaikeuksia.

Weurlander teki näyttävän ensiesiintymisen uudessa kotihallissaan ja nousi ottelun parhaaksi maalintekijäksi. Pakkikaluston pehmitettyä Tallinnin matalan puolustuksen vieraat nostivat sen puolen kentän korkuiseksi, mikä johti viimein Granin laidoillekin maalipaikkoja.

Loppulukemat otteluun sinetöi ensimmäisessä liigaottelussaan ensimmäisen maalinsa tehnyt sentteri Sebastian Hernelahti.

Virolaisten avauskokoonpano on laadukas, mutta leveyttä sillä ei vielä tässä vaiheessa kautta ole riittävästi kahden peräkkäisen pelipäivän rasituksiin. Joka tapauksessa virolaisten esitys on alkukaudesta ollut reilusti viime vuotista pirteämpi ja Luolassa joukkue ei antanut tuumaakaan periksi edes ottelun ollessa jo ratkennut.

Cocksia vastaan revanssimahdollisuus 9.10.

Europelejä varten SM-liigan otteluohjelmaan tehdyt koukerot tuovat Granin ja Cocksin toisen tapaamisen jo kummankin seuraavalle ottelukierrokselle. Riihimäkeläiset saapuvat Luolaan lauantaina 9.10. kello 16:00 alkavaan otteluun.

Ottelun tilastot

Ottelutiedot Tulospalvelussa