Kolmas kerta toden sanoo? GrIFK pelaa jälleen pronssista

Käsipallon miesten SM-liiga on enää mitalijoukkueiden loppujärjestystä vailla valmis. Pronssisten mitalien kohtalo ratkaistaan tälläkin kaudella kahden ottelun yhteistuloksella, ja siihen puuhaan ryhtyvät omien välieriensä hävinneet osapuolet GrIFK ja Dicken sunnuntaina 7.5. Pirkkolassa. Kausi pistetään pakettiin ja mitalit jakoon Kauniaisten Luolan uumenissa torstaina 11.5.

Lähtökohdat kahden tunnin rypistykselle ova ne, että GrIFK lähtee pelaamaan jo kolmantena keväänä putkeen pronssista, Dicken on päättänyt neljä edellistä kauttaan loppuotteluiden hopeisena osapuolena. Joukkueet kohtasivat viimeksi runkosarjassa, jossa ensimmäinen ottelu Pirkkolassa päättyi syyskuussa tasapeliin 29-29, toisessa ottelussa marraskuussa Grani pisti ranttaliksi ja vei pisteet maalein 29-18. Pirkkolassa tämän vuoden ensimmäisellä ottelukierroksella GrIFK päätti pitkän voitottomien vierasotteluiden putkensa Pirkkolassa 23-20 voittoon.

Eri reittejä mitalipeleihin

GrIFK ja Dicken ovat edenneet runkosarjasta pronssiotteluvaiheeseen eri reittejä. GrIFK selvitti tiensä neljän joukkueen ylempään loppusarjaan runkosarjan kolmantena joukkueena, ja jatkosarjassa sijoitus nousi vielä pykälää ylemmäs, mikä takasi Granille suoran välieräpaikan. Semeissä jatkosarjapelinsä nytkähdellen läpi käynyt BK-46 oli vahvempi voitoin 3-1.

Runkosarjassa viidenneksi sijoittunut Dicken päätyi tällä kaudella ensimmäistä kertaa koskaan hakemaan vauhtia alemmasta jatkosarjasta, jonka se voitti kirkkain valoin. Puolivälierissä neljän edelliskauden finalisti pudotti hegemoniaottelusarjassa paikalliskilpailijansa HIFK:n suoraan kolmessa ottelussa. Samoin kävi Dickenille itselleen välierissä vahvaa Cocksia vastaan.

Odotettavissa kiihkeät ja tasaiset ottelut

Joukkueiden pelituntuma ei reilun kolmen viikon ottelutauon jälkeen liene aivan tapissa, mutta asenne on molemmilla varmuudella kunnossa. GrIFK:lla on lähimuistissa kahden edelliskauden karu kohtalo jäädä neljänneksi. Toissa kaudella pronssia juhli granilaisten silmien alla BK-46 ja viime kaudella Cocks.

Dicken uusi hieman joukkuettaan viime kauden jälkeen, kun Max Granlund ja Mikael Mäkelä katosivat länteen ja Björn Monnberg päätti pitkän pestinsä joukkueen päävalmentajana. Ken Sireniuksen johdolla Dicken on kehittänyt maltillisesti peliään. Runkosarjan alun ja puolivälieräsarjan välillä nähtiin huimaa kehitystä, kun kokenut kaarti Benny ja Joacim Broman, Timmy Thor, Filip Söderlund ja ennen kaikkea Tuomas Laitinen päästettiin urakoimaan ja hakemaan tulosta.

GrIFK koki omassa välieräsarjassaan pahan takaiskun, kun Anthony Hellakoski loukkaantui ja putosi pois pelistä. Taitavan ja kokeneen Hellakosken paikalle ei joukkueessa ole ollut suoraa korvaajaa, joten Mikael Källman on käyttänyt harjoituksissa paljon aikaa löytääkseen parhaan koostumuksen pronssipelejä silmällä pitäen. Muu pelaajarunko on vireessä – Peik Sjöblom, Miro Koljonen, Kalle Kankaanpää ja Fredrik Forss sekä maaottelussa Serbiaa vastaan loistanut Patrik Roslander etunenässä saavat kantaakseen paljon vastuuta.

GrIFK:n mitalivuodet

 • 1 SM-kulta
  (1999)
 • 4 hopeaa
  (2000, 1998, 1996, 1992)
 • 5 pronssia
  (2017, 1997, 1995, 1994, 1993)

Dickenin mitalivuodet

 • 1 SM-kulta
  (1993)
 • 10 hopeaa
  (2022, 2021, 2019, 2018, 2013-15, 1997, 1995, 1994)
 • 4 pronssia
  (2016, 2001, 1996, 1980)

Kaikki maalit ratkaisevat, riippumatta missä ne tehdään

Pronssista pelataan siis kaksi ottelua, joiden lopullinen yhteistulos ratkaisee voittajan. Vierasmaalit eivät ole merkitseviä, joten yhteistuloksen ollessa tasan, pelataan ratkaisuun saakka pelisääntöjen 2:2 mukaan. Mikäli peli on kahden jatkoaikajakson jälkeen vielä tasan, ratkaistaan ottelu 7 metrin heitoilla.

1. pronssipeli
Aiemmin tällä kaudella

14.01.23 RS Dicken – GrIFK 20 – 23
16.11.22 RS GrIFK – Dicken 29 – 18
28.9.22 RS Dicken – GrIFK 29 – 29

2. pronssipeli
HandisTV on käsipallon uusi koti

SM-liigan jokaista ottelua voi seurata katsomon lisäksi myös kotoa käsin. Kaikki Solidsportin kotimainen käsipallosisältö löytyy nyt suoraan suomalaiselle käsipallolle räätälöidystä HandisTV:stä, joka kokoaa uudella tavalla yhteen kaikki käsipallon suorat lähetykset ja muut tapahtumat.

Voit tarpeesi ja mieltymystesi mukaan joko ostaa katseluoikeuden yksittäiseen otteluun, liittyä joukkueen kuukausikannattajaksi tai ostaa Kausipassin kilpailukykyiseen hintaan.

Tilaamalla SolidSportin kanavan handis.tv:ssä joko kuukausikannattajana (9,90 €/kk) tai Kausipassilla (79 €) saat katsottavaksesi kaikki SM-liigan ottelut livenä sopimuskauden ajan. Lue lisää vaihtoehdoista >