GrIFK taisteli pronssin itselleen kotifanien avulla

Grankulla IFK palasi SM-liigassa mitalikantaan pidettyään kaksiosaisen pronssiottelun toisessa osassa Dickenin riittävän kaukana. Dicken voitti Luolassa käydyn vähämaalisen ottelun 21-22 (11-8), mutta Grani pysyi yhteismaaleissa koko pelin ajan edellä. Lopulliseksi eroksi jäi kolme maalia, 48-45.

Mitali on Granin ensimmäinen mitali kuuteen vuoteen, edellisen kerran seura sijoittui liigassa kolmanneksi kauden 2016/17 päätteeksi.

Dicken lähti tavoittelemaan Granin neljän maalin etumatkaa innokkaasti, mutta Grani oli päättänyt puolustaa voiton. Ottelusta muodostui vähämaalinen taistelu, mikä omalta osaltaan heikensi Dickenin mahdollisuuksia päästä ohitse. Roni Syrjälän tekemä 1-2 johtomaali jäi vieraiden avausjakson ainoaksi laatuaan, muut johto-osumat esti Granin puolustus ja viimeinen lukko Patrik Roslander, joka ehti vieraiden parhaat maalipaikat saaneen ja ottelun avausmaalin tehneen Benjamin Peitsaron kovien heittojen eteen kuin ihmeen kaupalla.

Kotijoukkueen maalinteon aloitti Fredrik von Troil kontaamalla, ja kontrat olivat avausvartin teemana muutenkin. Granin viidestä ensimmäisestä maalista suurin osa tuli nopeista. Gustav Svanbäckin kaksi rankkaria ei isännät 6-4 ja 7-4 johtoon, eikä ero kaventunut tauolle mentäessä kertaakaan alle kahden maalin.

Toisesta puoliajasta muodostui tasainen. Dickenin aika tiimalasissa väheni Granin sinnitellessä johtoasemassa. Vieraat taistelivat itsensä johtoon kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Peitsaron ja Filip Söderlundin osumilla 7v6 pelin kautta. Tyhjä maali koitui Dickenin kohtaloksi kun Miro Koljonen sai pallon Roslanderilta ja heitti yli kentän tyhjiin tilanteeksi 18-17. GrIFK pelasi myös lopun fiksusti suurempia riskejä vältellen ja piti huolen siitä ettei Dickenille jää mitalien kannalta riittävästi aikaa.

Viimeinen minuutti tarjosi kaksi vierasmaalia joiden välissä Svanbäck pääsi huudattamaan yleisöä näyttävällä kauden viimeisellä granimaalilla. Samalla sulkeutui ympyrä, sillä ensimmäistä kauttaan GrIFK:ta edustanut kokenut laituri sai kunnian myös avata Granin maalinteon kauden ensimmäisessä liigaottelussa syyskuussa Turussa.

GrIFK:n päävalmentaja Mikael Källman puhui jo ennen sunnuntaista ensimmäistä osaottelua kahden ottelun kokonaisuudesta. Mitali maistui Källmanillekin, eikä hän laittanut kovinkaan paljoa painoarvoa sille, että voitto luisui lopussa vastustajalle.

– Viimeinen taistelu tälle kaudelle. Loistava taistelu kavereilta suoraan sanottuna. Dicken antoi erittäin kovan vastuksen ja pelasi hyvin, joten ottelu oli todellinen taistelu. Ottelu oli haastava, mutta kaverit näyttivät jälleen 60 minuutin ajan, mistä he ovat tehty. Kokonaistulos ei ollut koskaan uhattuna, vaikka hävisimmekin tämän pelin lopussa – mutta se oli vähemmän tärkeää.

Kaksi vähämaalisuuden taetta tänään olivat joukkueen kapteenin Fredrik Forssin uhrautuva työskentely sekä ottelun parhaana palkittu Patrik Roslander, joka oli jälleen kuin elävä muuri. Varsinkin avausjaksolla Roslanderin vakuuttavat torjunnat söivät Dickeniltä useammankin tuhannen taalan paikan. Maalivahti jakoi kiitoksia faneille, jotka kannustivat äänekkäästi läpi kauden ensimmäisestä pelistä pronssiottelun loppuun saakka.

– Saimme työn tehtyä tänään ja se on pääasia. Suuret kiitokset kaikille, jotka tukivat meitä kauden aikana ja tuhannet kiitokset kaikille teille, jotka tulitte tänään ja annoitte meille sen ylimääräisen lisän, mikä tarvittiin jotta saatiin pronssimitali varmistettua GrIFK:ille!

GrIFK otti omansa, mutta nälkää jäi myös tulevalle. Joukkueen lopullinen sijoitus tämän kauden liigassa on loppujen lopuksi ja kaikkien vaiheiden jälkeen hyvin perusteltavissa. Ilman runkopelaajien loukkaantumisia joukkueella olisi ollut ihan realistiset mahdollisuudet edetä finaaleihin, mutta loukkaantumiset kuuluvat lajiin, eikä niiden taakse kannata lähteä.

Joukkue pelasi liigassa tällä kaudella 30 ottelua, joista se oli voitokas 15 kertaa. Tasapelejä kertyi kaksi ja tappioita 13. Peik Sjöblom, Kalle Kankaanpää ja Miro Koljonen pelasivat ainoina kaikki kauden liigapelit. Sjöblom heitti 148 maalia ja oli joukkueen paras maalintekijä. Ottelutähdistöistä itsensä löysi 11 pelaajaa, useimmin Patrik Roslander, joka keräsi 33 tähteä oltuaan peräti yhdeksässä ottelussa kentän paras.