GrIFK välieriin hurjan trillerin jälkeen

Otteluvoitot GrIFK:lle 2-0.

GrIFK pelaa tänäkin keväänä SM-liigan mitalipeleissä. Asia varmistui lauantaina Siuntiossa, jossa SIF kaatui värikkäiden vaiheiden ja Granin vahvan loppunousun jälkeen maalein 23-22. Ottelun voittomaalia saatiin odottaa ottelun viimeiselle sekunnille saakka, sen toimitti verkon perille Jere Kantee.

Vierasjoukkueen alku oli hyvä. Alexander Qvist vastasi ottelun kahdesta ensimmäisestä maalista ja niiden myötä GrIFK piti hienoista johtoasemaa ensimmäisen vartin. Tilanteessa 5-6 isäntien Vladimir Tomic purnasi itselleen täysin turhat 2+2 minuuttia ja hetkeä myöhemmin Daniel Walander puolusti sisäpuolella Wilhelm Parvista ja sai tehdä jäähypenkille seuraa serbialaiselle, Grani hyödynsi kahden pelaajan ylivoiman tuoneen jäähysuman tekemällä kolme ylivoimamaalia.

Pelikauden jatkumisen puolesta taistellut SIF kuitenkin pelasi vähän kerrallaan itsensä takaisin otteluun, ja ehti käydä Anton Luuppalan johdolla kertaalleen maalin johdossakin (11-10) ennen Granin kahta viimeistä maalia ennen taukoa.

Puoliaika vietetään kotijoukkueen kopissa tehokkaammin ja toisen jakson alku menee ärhäkkäästi aloittaneen SIF:n nimiin, kun puoliajan kolme ensimmäistä maalia merkitään isännille. Granin ensimmäistä pelimaalia saadaan odottaa 10 minuuttia, sitä ennen verkkoa heilutti vain kahdesti rankkariviivalta osunut Fredrik Forss.

Grani haki uusia tuulia hyökkäyksiinsä vaihtamalla kentälle William Nystenin, joka tuotti näppäriä läpiajoja ja syöttöjä senttereille, joilla GrIFK sai hyökkäyspeliään raiteilleen. Nuorukaisen uran ensimmäinen pudotuspeli tuotti myös ensimmäisen Play off-maalin.

Ahnaasti ottelusarjan jatkosta pelannut SIF piti jakson alussa haalimansa johdon sitkeästi. Se sai hyökkäyksiinsä vielä lisää tehoja jakson puolivälin tietämillä ja näytti etenevän kohti voittoa, kun laidallaan muutoin kovin unohduksiin jäänyt Dmytro Turchenko viimeisteli seitsemästä metristä 21-19 ja 22-19.

GrIFK:n valmennusjohto käytti tässä vaiheessa aikalisän ja määräsi joukkueensa pelaamaan 7v6 peliä, jolla Grani sai viimeiseen kiriinsä tarvittavat tehot. 22-20 kavennuksen teki Jere Kantee keskeltä, 22-21:n Isak Lehvonen laidasta ja Alexander Qvist tasoitti pakin paikalta 22-22, kun pelissä oli aikaa enää vajaat neljä minuuttia.

SIF:n pelaajilla heittokäsi jäätyi pahemman kerran ottelun lopussa. Kotijoukkue juoni viimeisellä aikalisällään kolme minuuttia ennen loppua hyvän heittopaikan Niki Tuomiselle, jonka heitto lensi kuitenkin puolisen metriä yli Granin maalin. Seuraavassa SIF:n hyökkäyksessä ratkaisua tarjottiin Turchenkolle, jonka rankkariheitto meni puolestaan reilusti ohi maalin.

Granillakin oli omat mahdollisuutensa. Miro Koljosen läpiajo reilu minuutti ennen loppusummeria kilpistyi Malassun torjuntaan ja SIF:lle jäi vielä yksi mahdollisuus jälleen ottaa johto. Tuomisen heitto kilpistyi Kalle Kankaanpään plokiin ja se jätti Granille puolisen minuuttia aikaa ratkaista peli, tai edessä olisi hermoja raastava jatkoaika.

Vierasjoukkue ei kuitenkaan aikonut jatkoaikaa odotella vaan Mikael Källman komensi Patrik Roslanderin vaihtoon ja joukkueensa hakemaan vielä yhtä 7v6 ratkaisua. GrIFK pelasi peliajan loppuun asti kun Kantee onnistui jostain Tomicin ja Luuppalan välistä vetämään pallon pompulla ohi Malassun vain kaksi sekuntia ennen loppua.

Loppuratkaisu iski kuin salama kirkkaalta taivaalta kotijoukkueeseen. Tulos tiesi SIF:n sijoittumista liigassa kuudenneksi ja jäämistä mitalipelien ulkopuolelle jo neljäntenä keväänä putkeen. Viimeksi Siuntiossa on juhlittu mitaleita keväällä 2019. Joukkueen parhaana palkittiin kaikella tekemisellään esimerkkiä muille näyttänyt kapteeni Anton Luuppala. Ottelun parhaana puolestaan GrIFK:n hienon ottelun pelannut Alexander Qvist, joka kiitteli paitsi SIF:iä hyvästä vastuksesta, myös omiaan kovasta taistelusta.

– Oli jännittävä ottelu loppuun asti. Hyvin taisteltu kaikilta, menemme latautuneina kohti semifinaaleja.

Neljännen kerran putkeen Granin mitalipeleihin luotsanneen Mikael Källmanin mantra korosti jälleen puolustuspelin onnistumista ja täysin aiheesta:

– Todella hieno saavutus meiltä puolustuksessa taas tänään, varsinkin toisella puoliajalla. Olen todella iloinen ettemme joudu pelaamaan kolmatta ottelua tässä tilanteessa. Saamme hiukan lepoa ennen seuraavia otteluita ja toivottavasti myös vähän lisää pelaajia kokoonpanoon.

Puolustus- ja maalivahtipelin merkitys korostui varsinkin SIF:n karattua kolmen maalin johtoon, kun peliaikaa oli enää vajaat kahdeksan minuuttia. SIF:n viimeinen pelitilannemaali näki päivänvalon 10 minuuttia ennen loppua. Osittain kotijoukkueen tehottomuus ratkaisuhetkillä taisi myös mennä väsymyksen ja kylmähermoisuuden puuttumisen piikkiin.

Välierät alkaa Riihimäeltä

Tässä vaiheessa välieränelikosta on tiedossa kolme joukkuetta. BK-46 joutuu vielä odottelemaan vastustajaansa, joka tulee otteluparista HIFK-Dicken. Toisen otteluparin muodostavat ylemmän jatkosarjan kakkonen Cocks ja kolmonen GrIFK. Ottelusarja pelataan paras viidestä ja se alkaa alustavan ohjelman mukaan 3.4.