GrIFK:n parannettava peliään – kärkikolmikon taso saavutettavissa

Käsipallon SM-liigan runkosarjan loppu alkaa lähetä ja kilpailu siitä, mitkä joukkueet jatkavat helmikuussa alkavissa ylemmässä ja alemmassa jatkosarjassa käy kiivaana. Kun neljä ottelukierrosta on enää pelaamatta, on Granilla vielä edessään ottelut kaikkia kolmea pahinta kilpailijaansa vastaan. Ensimmäinen kanto kaskessa on 85-vuotisjuhliaan juuri viettänyt Dicken, jota vastaan GrIFK asettuu lauantaina Pirkkolassa.

Runkosarjassa oli vuosi sitten vastaava tilanne. Tuolloin Atlas Vantaa eteni lopulta pisteen erolla Graniin runkosarjassa neljänneksi. Autuutta paikka ylemmässä jatkosarjassa ei kuitenkaan tuonut, sillä Grani ja SIF porhalsivat tuolloin alemmasta mitalipeleihin Granin pudotettua puolivälierissä Atlaksen ja SIF teki saman tempun Dickenille.

Kaikki on edelleen omissa käsissä, mutta mitalitoiveet säilyttääkseen on yhteen trendiin loppukierroksilla saatava muutos: sarjataulukossa tällä hetkellä ylempänä olevia on onnistuttava kukistamaan. Kauden 2016-17 alusta lähtien Grani on pelannut Cocksia, Dickeniä tai BK-46:tta vastaan yhteensä 15 ottelua (10 runkosarjassa, 3 välierissä ja kaksi Suomen Cupin loppuottelua), ja niissä vihreäpaidat on ollut isosti vastaanottajana. Kummastakin Cup-finaalista tuomisina oli hopeaa ja välierissä Grani taipui viime keväänä BK:lle suoraan kolmessa ottelussa.

Nuo kymmenen runkosarjassa pelattua ottelua on ollut Granin kannalta vaikeita. Kahdeksan kertaa kenttä on jouduttu jättämään tappio niskassa, kerran pisteet jaettiin kotiluolassa Granin ja BK:n päädyttyä 28-28 tasapeliin. Ainokaisesta voitostakin on lähes päivälleen vuosi. Kalenterissa oli 24. tammikuuta 2017 kun Dicken kaatui Pirkkolassa lukemin 23-20.

Miro Koljonen, GrIFK, Käsipallon Miesten SM - liiga, Dicken - GrIFK,  Pirkkolan urheiluhallissa 24. tammikuuta 2017. (Matti Matikainen/Newspix24)

Kaikkihan tietävät Cocksin potentiaalin SM-liigassa, mutta etenkin kuluvalla kaudella myös BK sekä Dicken ovat pelanneet selkeästi paremmin kuin mihin GrIFK on kyennyt. Dickenillä oli alkukaudesta tahmea kausi, jonka aikana Atlas voitti joukkueen kahdesti ja HIFK:kin onnistui nappaamaan hetkellisesti Stadin herruuden, mutta sen jälkeen lauttasaarelaisten peli on ollut siinä määrin tasokasta, että matkan varrella on kyydistä pudonnut Cocksia lukuun ottamatta kaikki. Riihimäkeläisetkin olivat Pirkkolassa helisemässä mutta onnistui kesken pahimman ottelusumansa nousemaan maalin voittoon.

Myös BK on onnistunut laittamaan Cocksin, ainakin numerollisesti, ahtaalle. Joulun alla Cocks voitti lähes 700 katsojan todistaessa karjaalaiset Sisu Areenalla vain kahdella maalilla. Mikael Källmanin miehistö on varsinkin kotonaan erittäin paha vastustaja, kaikeksi onneksi runkosarja kuitenkin päättyy Granin kotiotteluun. Viimeisimpänä karjaalaisten voimannäytteenä oli keskiviikkoinen nousu neljän maalin tappioasemasta viimeisen sekunnin voittoon Dickenistä.

Koljonen: Helpot virheet lisää epävarmuutta

GrIFK:n loukkaantumisen takia pitkään sivussa ollut ex-kapteeni Miro Koljosen mukaan jokainen pelaaja tietää pystyvänsä parempaan, ja mitä itseluottamuksen palauttamiseen vaaditaan jotta päästään takaisin omalle tasolle.

“Ei tässä minkään kriisin keskellä mennä, mutta onhan se pakko myöntää että ollaan tänä vuonna alisuoritettu, ei yksittäisinä pelaajina vaan yleisellä tasolla, joukkueena.”

Tällä kaudella GrIFK on ollut kaukana kärkikolmikon voitosta. Jokainen neljästä runkosarjaottelusta on päättynyt lähemmäs kymmenen maalin tappioon, pahimmin Grania pöllytti Cocks (Luolassa 30-21 ja Riihimäellä 36-22) ja Dicken (Luolassa 34-21), ja pienimmän voittanut BK:kin otti voiton seitsemän maalin marginaalilla (Karjaalla 36-24). Omiin on mennyt keskimäärin 32,8 maalia, mikä osaltaan kertoo joukkueen ongelmista.

“Kärkijoukkueita vastaan pienet marginaalit ratkaisevat ja tällä hetkellä teemme liikaa helppoja virheitä molemmissa päissä kenttää, jolloin erityisesti edellä mainitut joukkueet kyllä rankaisee heti kovalla kädellä. Ja kun näitä helppoja virheitä tulee liikaa, syntyy ylimääräistä epävarmuutta, mikä ei ymmärrettävästi auta yhtään asiaa.”

Koljonen reseptinä on paluu perusasioihin, ja käydä ne perin pohjin läpi.

“Kun on epävarmuutta ilmassa niin ei ole helppoa lähteä tiukkoja pelejä pelaamaan. Henkinen puoli pitää saada kuntoon ja oikeasti uskoa omaan tekemiseen. Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta ja niitä ei tarvitse tosiaan montaa tulla jotta tilanne voi käätyä täysin päälaelleen, että niin pienistä asioista se on kiinni ja se tekeekin tästä urheilusta hienoa.”

Eniten joukkueella on tekemistä puolustuspelin uomiin saattamisessa.

“Se on kuitenkin aina ollut meidän vahvuus, “tuki ja turva”. Aiemmin jos kollektiivinen peli hyökkäyspäässä ei ole ollut parhaimmillaan, ollaan kuitenkin pystytty taistelemaan voitosta hyvän puolustuksen ja vastahyökkäyspelin turvin.”

GrIFK:lla on kaikki mahdollisuudet edetä vaikka kuinka pitkälle, ja avaimet menestykseen ovat napakasti omissa käsissä. Pari voittoa oikeista otteluista ja ylemmän jatkosarjan paikka on saavutettu, samalla tulee bonuksena mukaan pisteet keskinäisistä otteluista mukaan. Toki muutkin vastustajat on raivattava tieltä.

“Pelaajien pitäisi kommunikoida keskenään paremmin. Välillä vähän tuntuu ja näyttää siltä, että vierekkäiset kaverit eivät pelaa ihan samaa peliä. Kevät tulee niin kovaa vauhtia vastaan, että ei auta kuin vetää työhaalarit päälle ja ryhtyä tuumasta toimeen. Siten pystymme vuorenvarmasti voittamaan kärkijoukkueitakin tänä vuonna!”

Paluu pelikentille lähenee hyvää vauhtia

GrIFK:n fysio Anton Paavola saa Miro Koljoselta kiitosta.

Lokakuun alussa Cocks-ottelussa nilkkansa kunnolla vääntänyt Koljonen haaveilee sairaslomansa päättyvän pian. Kuntoutuminen on sujunut hyvin ja mies uskoo pääsevänsä mukaan peleihin helmikuussa. Mies nähtiin jo PIF-ottelussa mukana pelaajaesittelyssä, mutta pelitapahtumiin ei vielä kentän puolelle ollut asiaa.

“Nyt on päästy vähän juoksemaan ja ottamaan pallotuntumaa treeneissä. Anton Paavolan ohjeistamana on lähes päivittäin pyöritty Luolan punttiksella, iso kiitos tämän hetkisestä kunnosta kuuluu hänelle. Jospa sitä kuukauden sisään pääsisi pukemaan peliasunkin ylle, siihen ainakin pyritään!”

Joukkue luottaa yleisön tukeen

GrIFK viihtyy SM-liigan runkosarjan loppuun asti pääkaupunkiseudulla, silä kahden kotiottelun lisäksi ohjelmassa on vierasottelut lähinaapurustossa. Sen myötä Pirkkolaan sekä Myyrmäkeen toivotaan runsain joukoin granilaisia kannustamaan joukkuetta parempiin suorituksiin.

GrIFK:n loppuohjelma SM-liigan runkosarjassa:
La 27.1. 16:15 Dicken – GrIFK
La 3.2. 16:00 GrIFK – SIF
La 10.2. 15:00 Atlas Vantaa – GrIFK
Ke 14.2. 19:00 GrIFK – BK-46

SM-jatkosarjojen alustavat pelipäivät:
16.-18.2. (runkosarjan 4. vs 1. ja 3. vs 2.)
27.2-1.3. 1. vs 3 ja 2. vs 4
2.-4.3. 2. vs 1 ja 4. vs 3
6.-8.3. 1. vs 4 ja 2. vs 3
9.-11.3. 3. vs 1 ja 4. vs 2
16.-18.3. 1. vs 2 ja 3. vs 4