FM-finalerna kör igång! NSM final 1, HIFK – GrIFK: 15.4 * 20.00

På måndag är det äntligen dags för första FM-finalen mot HIFK i Idrottshuset! 

För mig väcker finalerna, HIFK och Idrottshuset många känslor. Jag spelade själv som målvakt för GrIFK Damer och har ofta mött HIFK i FM-finaler. Senast hände det för ganska exakt 11 år sedan (om jag minns rätt), då spelade jag min sista match och fick gå hem besviken med en silvermedalj runt halsen. 

Fastän tiden gått, märker jag att jag känner mig lika taggad som för 11 år sedan. Revanschlusten finns definitivt kvar, trots att min plats nu är på bänken. Det ska inte bli ett silver denna gång 😊. 

Men det blir ingen lätt uppgift! HIFK har haft en mycket bra säsong och har inte förlorat en enda match, medan vår säsong varit lite mer “upp och ner”. De har bra spelare på alla positioner och det gäller för oss att hitta deras svagheter och hållas vakna hela matchen.

Speciellt Kira Härkönen har gjort stora framsteg under säsongen och hittat luckor även i ett tätt försvar. En spelare som imponerar mig än i denna dag. liksom för 11 år sedan, är Sara Jäntti som flyger fram på planen och har ett otroligt bra kast och spelöga.  

För att vinna HIFK måste vi ha ett stenhårt försvar och ett bra målvaktspel, samt styra HIFK att skjuta från sämre lägen. Vi ska hålla ett högt tempo genom hela matchen, samtidigt som vi spelar smart.  

Under den senaste månaden har vi gått mycket framåt, vilket man kunde se i den sista matchen i baltiska ligan. Vi lyckades vända ett fem måls underläge i paus till en vinst och därmed vinna ett baltiskt mästerskap.

Vårt spel var snabbt och vi hade tålamod att skapa fina lägen för kompisen, samtidigt som försvaret var hårt och Alexandra Olsson en mur i buren. HIFK får se upp, speciellt för Ella Paukku och Annika Mustonen, som har en otrolig flow för tillfället. De har så snabba ben att få hinner med och de kör på för fullt in i alla lägen!  

Hela laget och alla tränare hoppas på att se så många av er som möjligt i Idrottshuset på måndagen. Ert stöd får oss att ge allt och lite extra – vi ses där! 

Om du inte kan ta dig till Idrottshuset kan du se matchen på Handis-tv  för 7,90€/match eller 12,90€/månad. En del av summan går till GrIFK Damer.

Bianca Eklundh
Målvaktstränare GrIFK damer