NSC Finska cupens Final 10.2.: HIFK – GrIFK kl. 14.30

Så var finallagen klara och resultatet är enhetligt med serietabellen; serieettan HIFK möter serietvåan GrIFK.

I fredagens semifinaler hade GrIFK en lite tyngre väg till en finalplats jämfört med HIFK. GrIFK vann med 32–34 mot Dicken efter en jämn och spännande match. HIFK hade i princip avgjort matchen redan i första halvlek, men motståndaren BK-46 snyggade till siffrorna och slutresultatet skrevs 23–29.

Vi fick se ett hungrigt GrIFK som tidvis hade svårigheter bakåt. Laget spelade en 5–1:a i 60 minuter där Emily Johansson och Greta Wirén främst fungerade som ettor. Framåt var det jämn spridning bland målgörarna och ansvaret fördelades över hela planen.

GrIFK

GrIFK har starka spelare på alla positioner. Det betyder att man ganska långt kan variera vart man vill bygga upp sitt läge. Den största svagheten är kanske avsaknaden av en vänsterhänt högerback, som skulle hämta en helt ny dimension i anfallsväg. Den svagheten har även HIFK.

Mot ett 5–1 försvar spelar GrIFK gärna någon sorts övergång med motrörelse från linjen och mot ett 6–0 är möjligheterna i rullespelet i princip oändliga. Ofta hänger misslyckanden i anfallet på dåliga spelval och slarv, till exempel då kompisen till höger är totalt fri men man väljer att spela tillbaka till vänster i stället.

Laget kan göra snabba byten och har alltid nya inhoppare. Yttrarna är för tillfället fyra, två på var sida, backarna är sju, linjerna tre och målvakterna två. Förutsättningarna för att byta runt och springa fullt hela matchen finns där.

HIFK

HIFK saknade några viktiga spelare från semifinalens protokoll. Bland annat Ella Holopainen och Jannie Grönmark verkar vara ur spel. Det innebär att någon av de andra spelarna får tura Holopainen, i semifinalen var det främst Emma von Nandelstadh. HIFK har flera yttrar att byta runt på, varav det främst är Sara Jäntti, Kathlen Ax, Petra Gostowski och Annika Juvala som bär på ansvaret.

I sitt anfallsspel gör HIFK gärna övergångar från högerback. De tre snabbfotade backarna Härkönen, Larsson och Foley vill helst till 6 meter för att göra mål. Ibland kan de överraska med något avstämt skott men i stort sett satsar de på ett snabbt bolltempo som får motståndaren att springa bort sig. Ingen av dem tvekar eller är blyga, de ångar på i full fart och ska igenom.

HIFK:s spel bygger absolut på deras välfungerande samarbete mellan försvar och målvakt. Då saker fungerar bakåt kommer de åt att göra det de tycker om mest – springa med boll.

HIFK går in som en liten favorit i matchen, men samtidigt har GrIFK inte förlorat en enda match i Grottan denna säsong.

GrIFK:s kom-ihåg lista:

  • Laget behöver mera kontringar – snabba spelare finns men bollen hittar för sällan fram i tid.
  • Attityden, viljan och koncentrationen måste hålla i 60 minuter – för många matcher har haft djupa dalar, svackorna måste minimeras i tuffa matcher som denna.
  • Håll koll på Roosa Niemi – på två matcher mot GrIFK har hon totalt 37 räddningar (23+14).

HIFK:s kom-ihåg lista:

  • Laget måste få linjespelet att fungera utan Holopainen. Von Nandelstadh behövs också på backen.
  • Hur påverkar bristen på tuffa matcher? Kan man bli ovan om man är för överlägsen?
  • Håll koll på Alexandra Olsson – två matcher och 35 räddningar (11+24).

Missa inte matchen i Grottan!
Om du inte kan ta dig till Grottan kan du se matchen på Handis-tv  för 5,90€/match eller 9,90€/månad. En del av summan går till GrIFK Damer.

Följ oss gärna!
Facebook: Grankulla IFK Handboll Damer
Instagram: @grifkdamer

Text: Carolina Rehnberg