NSC 2. välierä 9.2.: BK-46 – HIFK 23-29 (9-16)

I kvällens andra semifinal vann HIFK över BK-46 med 23–29 efter en jämn start. BK-46 lyckades för första gången denna säsong med att hålla HIFK under 30 mål men det räckte inte hela vägen.

BK-46 hade en riktig rivstart där de vid 4:50 spelat ledde med 3–1 mot serieettan. 3–1 förvandlades dock snabbt till 3–3 och därifrån gick lagen i jämna steg tills ställningen 6–7 vid cirka 16 minuter.

Ingendera hade en ”riktig” linjespelare på planen på grund av skador och bortfall. Sirja Lassinharju-Heinonen (BK-46) och Emma von Nandelstadh (HIFK), som båda vanligtvis spelar back, tog idag i stället ansvar som mittsexor. BK-46 försökte hållas i kapp genom att anfalla med 7 vs. 6, men HIFK visade sig vara för starka. HIFK vann första halvlekens andra halva med 9–3.

I första halvlek utmärkte sig bland annat landslagsmålvakten Roosa Niemi, som räddade 9 gånger och även gjorde ett mål. BK-46 hade sju målgörare i den första halvleken, alla förutom Malena Ekman (3), stod för 1 mål var.

Den andra halvleken började så som den första slutade. HIFK ångade på i full fart och BK-46 försökte hitta lösningar på HIFK:s försvar genom att fortsätta spela 7 vs. 6. I försvarsväg spelade bägge lagen för det mesta 6–0. HIFK ville gärna bolla av och an i snabbt tempo för att kunna dyka igenom försvaret, medan BK-46 snarare försökte spela lugnt och få in bollen till linjen eller hitta läge att skjuta bakifrån.

Som jag varnade för i min tidigare analys om matchparet, kommer HIFK att bestraffa sin motståndare för varje tekniskt fel. Tyvärr hade BK-46 för många oprovocerade bolltappar vilket genast syntes bakåt. Med 20 minuter kvar på klockan satte Roosa Niemi sitt andra mål för dagen och gav HIFK en ledning på 10 mål (11–21). Vid 47 minuter spelat fick BK-46 ett lyft. HIFK missade två 7-metersskott i rad och BK knappade sakta in på ledningen. 15–25 blev 20–25 på cirka åtta minuter och man såg hur BK-spelarna glödde till. Där tog dock slutspurten slut och HIFK kunde spela slut den återstående tiden utan några problem. Slutsiffrorna skrevs 23–29 i HIFK:s fördel och de går vidare till cupfinal.

BK-46:
Nea Kanninen 8 räddningar
Rebecca Anckar 1 mål, Erica Gustafsson 4, Jannica Laukkanen 3, Patricia Anckar 8, Jannica Kullberg 1, Iida Maijala 2, Johanna Degerth 1, Malena Ekman 3

HIFK:
Roosa Niemi 11 räddningar, 2 mål
Sara Jäntti 5 mål, Kira Härkönen 5, Petra Gostowski 3, Kathlen Ax 2, Isabel Larsson 5, Natascha Foley 1, Anniina Nyholm 4, Emma von Nandelstadh 2

MATCHENS MVP:
Kira Härkönen, HIFK
”Stundvis bra match av oss. Jag tycker att fler andra i vårt lag skulle ha förtjänat MVP priset. Det blir kiva att spela final imorgon.”