NSC 1. semifinal 9.2: Dicken – GrIFK 32-34 (16–15)

Efter en något svajig men överlag jämn match vinner GrIFK över Dicken och går vidare till final. Det var en rätt så typisk match lagen emellan – än en gång är det två mål som skiljer dem åt.

Effektiva timeouter
Matchen började i jämna steg och det märktes direkt att båda lagen var på hugget. Vid 15 minuter spelat var ställningen 7–7. GrIFK tog en timeout och lade i en ny växel. De följande fem minuterna vann GrIFK med 5–0. Backtrion Hilli, Sandblom och Mustonen turvisades om att göra mål och Sandra Laitinens fjärde mål tvingade i sin tur Dickens bänk att ta sin första timeout.

Timeouten bar frukt och nu var det Dickens tur att vinna de följande fem minuterna med 5–0. GrIFK drog på sig några utvisningar som Dicken rutinmässigt utnyttjade i sin fördel. Med 25 minuter spelat steg två ny-gamla spelare in på planen; Dickens Sonja Koskinen och Annika Näräkkä, som båda vunnit flera mästerskapstitlar för Dicken. Koskinen inledde
starkt med två räddningar på under en minut.

I Dicken var det Malena Heikkinen och Emilia Siggberg som var farligast framåt. Tillsammans gjorde de 6 + 5 mål under första halvlek. Heikkinen varierade mellan genombrott och hårda underarmsskott från luften, medan Siggberg tryckte sig förbi på högerbacken. Vid paus var ställningen 16–15.

Det jämna spelet fortsätter
Även i andra halvlek var lagen hack i häl med varandra. Ända från matchens början försvarade Dickens spets Matilda Peitsaro relativt högt mot mittbacken Johanna Hilli. Småningom övergick det till en punktmarkering och GrIFK valde
att ta ut sin målvakt för att i stället anfalla med 6 vs. 5. Det fungerade med varierande framgång – GrIFK hade onödigt många tekniska fel med tanke på att de var en man mer.

Dicken jobbade i anfallsväg mycket med övergångar från högerback för att försöka få Grankullas 5–1 att ställa om sig. Överlag hände det mesta på Dickens vänstra sida. Ett enkelt platsbyte mellan vänsterback och mittback där linjen samtidigt rycker i väg skapade tidvis stora ytor.

GrIFK satsade på breda starter från vardera sida för att tvinga Dickens försvar att röra sig i sidled och skapa stora man-man ytor. I sin 6–5 kan GrIFK förbättra mycket genom att hitta rätt spelval i varje situation. Alltid är det någon som är ledig och bollen får inte bränna för mycket i händerna för att hinna se vem.

Lagen gick i princip jämna steg ända in i matchens sista minut då ställningen var 32–33 i GrIFK:s fördel. Efter en sista timeout vid tiden 59:25 satte Annika Mustonen in sin femte, och samtidigt GrIFK:s 34:de boll för dagen och Grankulla kunde pusta ut.

Mål på bred front i båda lagen
Försvarsmässigt var det ingen toppenmatch av någondera lagen. Med 32 och 34 insläppta mål finns det mycket att förbättra. Det man kan vara nöjd över i båda lägren är ändå att det görs mål på bred front. I Dicken skrevs sju målgörare och i GrIFK nio.

I Dicken var det utan tvekan Malena Heikkinen (8), Emilia Siggberg (6), Matilda Peitsaro (7) och Jessika Gammals (6) som var effektivast framåt.

GrIFK hade också flera 5-målsskyttar; Corinna Jensen, Johanna Hilli, Mathilda Sandblom och Annika Mustonen. Bästa målgöraren i laget var Sandra Laitinen med sju fullträffar.

GrIFK möter HIFK i Finska Cupens final som spelas på lördagen i Grottan med start kl. 14.30.

Tack till alla som var på plats i Grottan och bidrog till en riktig playoff-stämning!

Dicken:
Elsa Lampinen 6 räddningar, Sonja Koskinen 7 räddningar, 1 mål
Malena Heikkinen 8, Annika Näräkkä 3, Emilia Siggberg 6, Matilda Peitsaro 7, Jessika Gammals 6, Janica Sjöström 1
GrIFK:
Moa Sjölund 4 räddningar, Alexandra Olsson 7 räddningar
Greta Wirén 2, Corinna Jensen 5, Linnea Harms 1, Johanna Hilli 5, Mathilda Sandblom 5, Sandra Laitinen 7, Anette Rakkolainen 3, Emily Johansson 1, Annika Mustonen 5

MATCHENS MVP:
Annika Mustonen, GrIFK
”En bra match av oss, även om det blev lite stressigt emellanåt så klarar vi av att hålla lugnet och göra rätt beslut. Målvakterna spelade jättebra idag. En jättebra laginsats!”

Text: Carolina Rehnberg