NSC 2. välierä 9.2.: BK-46 – HIFK klo 20.30

Perjantaina klo 20.30 pelattavassa toisessa välierässä kohtaavat BK-46 ja sarjan kärjessä oleva HIFK.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet toisensa runkosarjassa kolme kertaa ja kaikki ottelut ovat päättyneet melko selvästi HIFK:n voittoihin yhteismaalierolla 95–64.

HIFK:n parhaat maalintekijät BK-46:ta vastaan ovat olleet Kira Härkönen yhteensä 19 maalilla sekä Emma von Nandelstadh 15 maalilla. Joukkueiden keskinäisissä kampailuissa ovat BK-46:n Erica Gustafsson ja Joanna Perho tehneet molemmat 10 maalia.

BK-46:lla on ollut vaikeuksia HIFK:n maalivahtien Roosa Niemen (16+18+11) ja Ronja Willgrenin (5+6) kanssa, jotka ovat yhteensä torjuneet 56 heittoa kolmessa ottelussa. BK-46:n maalivahdit Nea Kanninen (9+12+2), Edith Nyström (10+4) ja Essi Weckström (5) ovat jakaneet vastuuta ja torjuneet yhteensä 42 heittoa HIFK:ta vastaan tällä kaudella.

HIFK on selvä suosikki välierässä. Jotta BK-46 pääsisi cup-finaaliin olisi heidän on parannettava peliään kentän molemmissa päissä. Tähän mennessä he eivät ole onnistuneet pitämään HIFK: alle 30 maalin. Toisaalta tämä on BK-46:n ainoa playoff-ottelu tällä kaudella, joten he varmasti ovat nälkäisiä eivätkä anna HIFK:n selvitä helpolla.

HIFK

HIFK on pelannut erittäin tasaisen ja varman kauden. Joukkue on kerännyt 27 pistettä 28 mahdollisesta 14 ottelussa. Ainoa pistemenetys tuli GrIFK:ta vastaan joulukuussa, kun vähämaalinen ottelu päättyi 18–18. 

HIFK:lla on sarjan laajin pelaajaryhmä ja peräti 22 pelaajaa on ollut mukana kokoonpanossa tällä kaudella. Heillä on korkeatasoinen kuusikko pakeilla;  Kira Härkönen, Anniina Nyholm, Emma von Nandelstadh, Isabel Larsson, Jannie Grönmark ja Natascha Foley . 

Joukkueen paras maalintekijä tällä kaudella on nopea Kira Härkönen, joka on osunut verkkoon 81 kertaa. Seuraavina tulevat maajoukkueen viivapelaaja Ella Holopainen (61 maalia) ja Emma von Nandelstadh (53 maalia). HIFK:lla on suurikokoinen keskuspuolustus, joka mielellään pysyy alhaalla ja blokkaa heitot. Yhteistyö maalivahti Roosa Niemen kanssa toimii erinomaisesti – puolustus hoitaa oman kulmansa ja maalivahti omansa. Vuoden pelitauko ei upeasti pelaavan Niemen otteissa näy, hän on palannut yhtä taitavana kuin ennenkin. Tällä kaudella hänellä on sarjan paras torjuntaprosentti 47 %. Tähdistöpelaajatilastoissa Niemi jakaa ensimmäisen sijan yhdessä Härkösen kanssa 18:lla tähdellä. Laidoilla HIFK:lla on kaksi Spartasta lähtöisin olevaa pelaajaa: Sara Jäntti oikealla ja Petra Gostowski vasemmalla.

Olen valinnut tarkastella lähemmin kahta naisten maajoukkueen Baltic Sea Cupiin tammikuussa osallistunutta HIFK:n 9 metrin pelaajaa: Kira Härköstä ja Emma von Nandelstadhia.

Neljättä kauttaan naisten SM-sarjassa pelaava Härkönen on ottanut suuria harppauksia kehityksessään. Hänellä on hyvä pelisilmä, rohkeutta ja hän on nopea jaloistaan. Hän katkoo vastustajan heittoja varastaen palloja eikä pelkää mennä läpi pienistäkään puolustuksen aukoista vastahyökkäyksissään.

Emma von Nandelstadh on treenannut ahkerasti viime kesänä ja se näkyy kentällä hänen peliotteissaan. Hänen pituutensa tekee puolustukselle vaikeaksi estää hänen hyppyheittojaan. Jos puolustaja nousee häntä vastaan, syöttää hän helposti pallon eteenpäin viivalla pelaavalle Holopaiselle. Von Nandelstadh on loistava kahden suunnan pelaaja, joka tekee kovasti töitä myös puolustuspäässä.

Hän on samaa mieltä siitä, että kausi on sujunut hyvin:

“Olemme tyytyväisiä kauteemme tähän asti, koska emme ole vielä kokeneet tappiota. Yksi tavoitteistamme kaudelle on voittaa Suomen Cup, joten odotamme innolla Final4-viikonloppua. BK:lla on taitavia pelaajia, mutta he eivät ole saaneet kokonaisuutta toimimaan aiemmissa otteluissa meitä vastaan. BK taistelee aina kovaa, joten odotamme vaikeaa välierää.”

Kolme asiaa, jotka BK-46:n tulisi pitää mielessä:

  • Ella Holopainen – aina vaarallinen missä tahansa liikkuukin. Jos hän saa pallon, se tarkoittaa maalia tai 7-metrin heittoa.
  • HIFK:n keskuspuolustus – ei kannata hakeutua pisimpien pelaajien luo, jos haluaa heittää takaa. He pitävät blokkaamisesta ja rankaisevat mielellään huonosta heitoista maalilla toisessa päässä.
  • Vastahyökkäykset – HIFK:lla on juoksuvoimaisia ja nopeita pelaajia jokaisella pelipaikalla. Teknisistä virheistä tai torjunnoista seuraa vähintään kolmen pelaajan juoksu täydessä vauhdissa ylöspäin.

BK-46

BK-46:lla ei ole ollut yhtä iloista kautta kuin HIFK:lla. Joukkue on kerännyt seitsemän pistettä, yhden GrIFK:ta vastaan ja kuusi sarjanousija Cocksia vastaan, jonka he myös pudottivat cupin neljännesvälierissä. 

SM-sarjassa BK-46 kohtasi tänä vuonna saman kohtalon kuin viime vuonna: Sjundeå IF nappasi viimeisen välieräpaikan muutaman pisteen erolla.  BK osallistuu täten myös tänä vuonna B-jatkosarjaan, joka pelataan 1-divisionan kahden parhaan joukkueen ja SM-sarjan kahden viimeisen joukkueen kesken. 

BK-46:lla oli muutaman vuoden tauko SM-sarjasta, mutta PIF:n yhteistyön ansiosta he ovat saaneet joukkueen kasaan kahden viime kauden ajan. Täksi kaudeksi joukkueeseen liittyi vahvistuksia KyIF:stä, joka astui sivuun SM-sarjasta. 

BK-46 parhaat maalintekijät ovat suhteellisen tasavahvoja: Erica Gustafsson 53 maalia, Johanna Degerth 47 maalia, Jannica Kullberg 46 maalia ja Patricia Anckar 44 maalia. Maalivahdeista Nea Kanninen ja Edith Nyström ovat pelanneet suunnilleen yhtä monta ottelua tällä kaudella ja torjuneet 33 % ja 30 %. Kuten useimmat muutkin joukkueet sarjassa, BK-46 vaihtelee puolustusmuotojen 6–0 ja 5–1 välillä ja toisinaan he valitsevat myös yhden pelaajan miesvartioinnin ja pelaavat 5 vs. 5 sen sijaan. 

Haluan tässä tarkastella tarkemmin Erica Gustafssonia ja Patricia Anckaria. Molemmat ovat pitkiä ja kovaa heittäviä pelaajia. Gustafsson on kokenut vasenkätinen oikeapakki, joka mielellään pelaa yhdessä sekä viivan että laitapelaajan kanssa. Hänellä on kova ja tarkka veto maasta, joka usein yllättää vastustajan. Hänen yliolanharhautuksensa on vahva ja Gustafsson pärjää hyvin myös laidalla. 

Paraisista lähtöinen Patricia Anckar pelaa toista kauttaan BK-46:ssa. Hän pitää hyppyheitoista ja tekee sen erittäin hyvin. Pitkänä pelaajana Anckarin heitot ovat vaikeita puolustukselle ja blokille. Kun hän saa puolustajan nousemaan, syöttää hän taitavasti eteenpäin seuraavalle vapaalle pelaajalle.  Gustafssonin ja Anckarin ollessa pakeilla ei ole montakaan joka haluaisivat puolustaa 6-0.

BK-46:n kapteeni Jannica Kullberg toivoo joukkueensa nostavan tasonsa cupissa: 

“Emme todellakaan ole saaneet sellaista kautta kuin toivoimme. Mutta valmistaudumme kunnolla ja annamme parhaamme cup-otteluissa. HIFK on vaikea vastustaja, mutta olemme ajoittain pelanneet ihan ok heitä vastaan, joten toivottavasti voimme tarjota jännittävän ottelun.”

Kolme asiaa, jotka HIFK:n tulisi pitää mielessä:

  • BK-46:n pelaajat ovat taistelunhaluisia ja sitkeitä – he pelaavat aina loppuun asti eivätkä pysähdy ennen kuin tuomari viheltää.
  • Taitavat takaheittäjät – jos heitot onnistuvat blokin ympäri ja panostetaan myös leveisiin heittoihin, se voi olla haaste HIFK:n maalivahdeille.
  • Nokkela ja yllätyksellinen valmentaja Gutte Ahlroos – Guttella on usein ässä hihassaan, eikä koskaan tiedä, mitä hän keksii.

Tulethan paikan päälle kannustamaan!
Jos et pääse palloiluhalliin, voit katsoa pelin Handis-tv  hintaan 5,90€/ottelu tai 9,90€/kk.

Seuraathan meitä!
Facebook: Grankulla IFK Handboll Damer
Instagram: @grifkdamer

Teksti: Carolina Rehnberg