NSC 2. Semifinal 9.2: BK-46 – HIFK kl. 20.30

I fredagens andra semifinal möts BK-46 och serieettan HIFK.

Denna säsong har lagen spelat mot varandra tre gånger i grundserien. Alla matcher har slutat i relativt klara vinster för HIFK med den totala målskillnaden 95–64.

I HIFK har de bästa målgörarna mot BK-46 varit Kira Härkönen med totalt 19 mål samt Emma von Nandelstadh med 15 mål. I BK-46 har Erica Gustafsson och Joanna Perho satt 10 bollar var i HIFK-målet. BK-46 har haft svårigheter med HIFK målvakterna Roosa Niemi (16+18+11) och Ronja Willgren (5+6), som totalt stoppat 56 skott på tre matcher. I BK-46 har Nea Kanninen (9+12+2), Edith Nyström (10+4) och Essi Weckström (5) delat på ansvaret och tillsammans har de 42 räddningar mot HIFK denna säsong.

Sett på förhand är HIFK en klar favorit i semifinalen. För att BK-46 ska ta sig till cupfinal måste de förbättra sitt spel i båda ändorna av planen. Hittills har de ännu inte lyckats hålla HIFK under 30 mål. Det är dock BK-46:s enda playoffmatch denna säsong så de kommer säkert att vara hungriga och inte låta HIFK komma lätt undan.

HIFK
HIFK har spelat en väldigt jämn och säker säsong. Laget har samlat ihop 27 poäng av 28 möjliga på 14 matcher. Det enda poängtappet har kommit mot GrIFK i december då den målfattiga matchen slutade 18–18.

HIFK är det laget som kanske har mest bredd i sin spelartrupp av alla seriens lag. De har hela 22 spelare som varit med i protokollet denna säsong. På backarna kan de lugnt byta runt: Kira Härkönen, Anniina Nyholm, Emma von Nandelstadh, Isabel Larsson, Jannie Grönmark och Natascha Foley håller alla hög nivå.

Lagets bästa målgörare denna säsong är kvicka Kira Härkönen som nätat 81 gånger. Efter Härkönen handlar det om landslagslinjen Ella Holopainen (61 mål) och Emma von Nandelstadh (53 mål). HIFK har ett storväxt mittförsvar som gärna står nere och blockar. Samarbetet mellan Roosa Niemi fungerar utmärkt – försvaret har sitt hörn och målvakten sitt.

Niemi har efter ett års paus kommit tillbaka lika duktig som förut. Denna säsong har hon räddat 47 % av alla skott, vilket är den bästa procenten i hela serien. Niemi ligger även på en delad förstaplats med Härkönen i stjärnspelartabellen med 18 stjärnor var. På kanterna har HIFK två Sparta-bördiga spelare: Sara Jäntti på höger sida och Petra Gostowski på vänster sida.

Från HIFK har jag valt att lyfta fram backarna Kira Härkönen och Emma von Nandelstadh, som båda deltog i Baltic Sea Cup med damlandslaget i januari. Härkönen, som är inne på sin fjärde säsong i damserien, har tagit stora kliv framåt i sin utveckling. Hon har en bra spelförståelse, är modig och snabb i fötterna. Hon tycker om att stjäla bollar och sticka i väg på kontring och är inte rädd för att slänga sig igenom små luckor.

Emma von Nandelstadh har även hon visat att hon tränat ordentligt förra sommaren. Hennes längd gör det svårt för motståndaren att få stopp på hennes hoppskott. Ofta tvingas en försvarare att stiga emot henne, vilket leder till att hon enkelt passar bollen vidare till Holopainen på linjen.

Von Nandelstadh är inte bara viktig i anfallet utan jobbar också hårt bakåt. Hon håller med om att säsongen gått bra:

”Vi är nöjda med vår säsong så här långt, eftersom vi inte ännu har åkt på en enda förlust. Ett av våra mål för säsongen är att vinna cupen, så vi väntar ivrigt på Final4-veckoslutet. BK har duktiga spelare, men de har inte riktigt fått helheten att stämma i de tidigare matcherna mot oss. Det är dock ett lag som kämpar hårt så vi förväntar oss en tuff semifinal.”

Tre saker som BK-46 bör hålla koll på:
– Ella Holopainen – ständigt farlig var hon än befinner sig. Får hon bollen är det mål eller straff varje gång.
– HIFK:s mittförsvar – det gäller att inte söka upp de längsta spelarna om man vill skjuta bakifrån. De gillar att blocka och bestraffar gärna ett dåligt skott med mål i andra ändan.
– Kontringar – HIFK har spelare på varje position som tycker om att springa. Kommer det ett tekniskt fel eller en räddning i målet så har de minst tre spelare som är i full fart uppåt.

BK-46
BK-46 har inte haft en lika munter säsong som HIFK. Laget har samlat ihop sju poäng, ett mot GrIFK och sex mot serienykomlingen Cocks, som de också slog ut i cupens kvartsfinal. I FM-serien fick BK-46 i år möta samma öde som ifjol: Sjundeå IF är snäppet före och tar den sista semifinalplatsen. Det innebär att BK även i år deltar i B-fortsättningsserien som spelas mellan de två bästa lagen i division 1 och de två sista lagen i FM-serien.

BK-46 hade några års paus från FM-serien, men har nu tack vare samarbete med Pargas IF haft tillräckligt många spelare i två säsonger. De fick även några förstärkningar från KyIF som föll bort efter förra säsongen.

I BK-46 är de bästa målgörarna relativt jämna: Erica Gustafsson 53 mål, Johanna Degerth 47 mål, Jannica Kullberg 46 mål och Patricia Anckar 44 mål. Målvakterna Nea Kanninen och Edith Nyström har spelat ungefär lika många matcher denna säsong och har räddat med 33 % och 30 %. Likt de flesta andra lagen i serien varierar BK-46 mellan försvarsformationerna 6–0 och 5–1. Ibland väljer de även att punkta bort en spelare från motståndarlaget och spela 5 vs 5 i stället.

De spelare jag valt att ta en närmare titt på är Erica Gustafsson och Patricia Anckar. Båda två är långa spelare vars främsta vapen är att skjuta hårt. Gustafsson är en erfaren vänsterhänt högerback som gärna samspelar med både linjen och yttern. Hon har ett rappt avstämt skott som ofta överraskar motståndaren och hon är stark i sin kullager fint. Gustafsson gör även bra ifrån sig på kanten.

Patricia Anckar spelar sin andra säsong i BK-46 efter att ha inlett sin FM-seriekarriär i Pargas IF. Hon tycker om att skjuta hoppskott och gör det väl. Eftersom hon är en lång spelare är det svårt för motståndaren att hållas nere och lita på blocket. Då hon får en försvarare lurad på sig passar hon skickligt vidare till valfri ledig spelare. När BK har Gustafsson och Anckar på varsin back är det inte många som vill stå nere i ett 6–0 försvar.

BK-46:s lagkapten Jannica Kullberg vill att laget höjer sig till cupen:

”Vi har verkligen inte haft den säsong vi hoppats på. Men vi kommer ladda upp ordentligt och ge vårt bästa i cup-matcherna. Hifk är en svår motståndare men vi har periodvis spelat okej mot dem, så förhoppningsvis kan vi bjuda på en spännande match.”

Tre saker som HIFK bör hålla koll på:
– BK-46 är tuffa och sega – de spelar alltid till slut och stannar först då domaren visslar.
– Duktiga niometersskyttar – om BK kommer runt blocket och satsar på breda skott kan det bli en utmaning för HIFK målvakterna
– Finurliga coach Gutte Ahlroos – Gutte har ofta ett ess i rockärmen och man vet aldrig vad han hittar på för klurigheter.

Missa inte matchen i Grottan!
Om du inte kan ta dig till Grottan kan du se matchen på Handis-tv  för 5,90€/match eller 9,90€/månad. En del av summan går till GrIFK Damer.

Följ oss gärna!
Facebook: Grankulla IFK Handboll Damer
Instagram: @grifkdamer

Text: Carolina Rehnberg