NSC 1. välierä 9.2.: Dicken – GrIFK klo 18.00

Perjantaina 9.2.klo 18.00 ensimmäisessä välierässä kohtaavat viime vuoden finaalipari Dicken ja GrIFK.

Joukkueet ovat kohdanneet kauden aikana kolmesti SM-sarjan runkosarjassa. Lisäksi molemmat joukkueet osallistuvat Naisten Baltic Sea Liigaan, jossa he kohtasivat muutama päivä ennen joulua. Tähän mennessä Grankulla on voittanut kolme neljästä ottelusta, maalierolla 109–100. Ottelut ovat siis olleet erittäin tasaisia.

Runkosarjan kolmessa kohtaamisessa erottuivat molempien joukkueiden maalivahdit huippusuorituksillaan. GrIFK:n Moa Sjölundilla oli 54 torjuntaa (18+16+20) kolmessa ottelussa, kun taas Dickenin Ilona Kososella on 32 torjuntaa (9+11+12). Maalintekijät ovat vaihdelleet ottelusta toiseen. Keskinäisissä kamppailuissa Dickenin Malena Heikkinen, Matilda Peitsaro ja Emilia Sundström johtavat tilastoja 14, 14 ja 12 maalilla. GrIFK:n Corinna Jensen erottuu 15 tehdyllä maalilla ja Johanna Hilli, joka on ollut mukana vain yhdessä ottelussa, onnistui tekemään peräti 10 maalia. Myös Greta Wirén ja Emilia Karell ovat tehneet Dickeniä vastaan 10 maalia kumpikin.

GRIFK
Aloitetaan katsaus isäntäjoukkueeseen ja hallitsevaan Suomen mestariin Grankulla IFK:hon. GrIFK aloitti kauden vahvasti voittamalla neljä ensimmäistä otteluaan selvin numeroin. Ensimmäinen tappio tuli HIFK:ta vastaan (24–17) lokakuun lopussa. Joukkue on kärsinyt melkoisesti loukkaantumisista ja useat avainpelaajat ovat olleet poissa pelikentiltä useamman ottelun ajan. Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin melko valoisalta ja toivon mukaan kaikki loukkaantuneet saadaan takaisin kentälle kevään tärkeimpiin otteluihin.

GrIFK haluaa pelata sekä nopeaa että fyysistä käsipalloa. Puolustuksessa joukkue vaihtelee muodostelmissa 5–1 ja 6–0, hieman riippuen vastustajasta. Hyökkäyksessä joukkueella on hyvä sekoitus läpiajopelaajia ja takaheittäjiä. Joukkueen maalivahdit ovat pelanneet upeaa kautta torjuntaprosentilla, joka lähentelee 50 – Olsson 46,9 % ja Sjölund 44 %. Joukkueen paras maalintekijä tällä kaudella on vain puolet (7/14) kauden otteluista pelannut Johanna Hilli 51 täysosumalla. Ella Paukku, joka valitettavasti on ollut sivussa marraskuusta lähtien, onnistui tekemään 44 maalia kahdeksassa ottelussa.

Olen valinnut nostaa esille tässä analyysissa kaksi Granin usein varjoon jäävää pelaajaa: Emily Johansson ja Mathilda Sandblom. Duo on tärkeä GrIFK:lle sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä. Johansson on pitkä, laajalle ulottuva pelaaja, mikä tekee hänestä erinomaisen sekä keskuspuolustajana että puolustuksen kärjessä. Hän heittää uskomattoman kovaa ja korkealta ja niin kauan kuin etäisyys puolustajaan on oikea, pallo päätyy usein maaliin. Sandblomilla on vauhtia ja nopeutta jaloissaan ja hän on vahva murtautumaan puolustuksen läpi maalintekoon. Hänellä on asennetta ja kovaa puolustuspelaamista, ja nopeutensa ansiosta hän pärjää myös fyysisesti suurempia pelaajia vastaan. Nämä kaksi pelaajaa eivät aina ole niitä, jotka tekevät eniten maaleja tai saavat eniten tähtiä, mutta he ovat pelaajia, jotka ovat ottaneet valtavia askeleita eteenpäin kehityksessään. Heissä on sitä aggressiivista ja taistelevaa energiaa, jota GrIFK haluaa peliinsä.

Varakapteeni Corinna Jensen, joka kuuluu samaan soturikategoriaan kuin Johansson ja Sandblom, on kommentoinut puolivälierää seuraavasti:

”Dicken on vahva joukkue ja olemme kohdanneet heidät useita kertoja kauden aikana ja joka kerralla on ollut tiukkoja ja tasaisia otteluita. Edellisen ottelumme jälkeen olemme hioneet sekä puolustus- että hyökkäyspeliämme. Koko joukkue tulee antamaan kaikkensa, että saavutamme paikan Cupin finaaliin lauantaina. Toivottavasti näemme Granin luolassa runsaasti kannustajia!”

Kolme asiaa, jotka Dickenin tulisi pitää mielessä:
– Moa Sjölund ja Alexandra Olsson maalissa – he ovat molemmat äärimmäisen analyyttisiä ja tuntevat vastustajien suosikkiheitot. Paineen alla pelatessaan he ovat parhaimmillaan.
– Johanna Hillin monipuolisuus – hän on vaarallinen ja ovela tilanteessa kuin tilanteessa. Hän voi heittää, harhauttaa tai syöttää kaverille vieressään tai vähän kauempanakin.
– Grankullan leveä laitamateriaali – joukkueella on viisi taitavaa laitapelaajaa, jotka kaikki kilpailevat peliajasta ja haluavat olla parhaita. Heillä kaikilla on omat vahvuutensa ja pelin taso pysyy tasokkaana, olipa laidassa kuka tahansa heistä.

DICKEN
Dicken on Suomen mestari vuosilta 2015–2018 sekä 2021 ja 2022. Joukkue koki suuren muutoksen pelaajistossaan viime kauden jälkeen. Yhteensä yhdeksän pelaajaa lopetti pelaamisen kokonaan tai lähti ulkomaille jatkamaan pelaajauraansa. Tilalle tuli useita vuosina 2006–2007 syntyneitä seuran omia junioreita. Nuoresta kokoonpanostaan huolimatta joukkue on osoittanut pärjäävänsä hyvin ja he ovat tosissaan mukana mitalitaistoissa.

Myös Dickenillä on joukko vahvoja läpiajopelaajia ja takaheittäjiä. Joukkue vaihtelee matalan 6–0 ja aktiivisemman 5–1 puolustuksen välillä. Kärkenä nähdään usein energinen Emilia Sundström tai kokenut Matilda Peitsaro. Dickenillä on paljon maajoukkuetasoisia pelaajia mm Hollantia vastaan loistanut maalivahti Ilona Kosonen. Hänellä, kuten GrIFK:n maalivahdeillakin, on ollut tasainen kausi ja hänen torjuntaprosenttinsa on 37,2.

Dickenin peli pyörii suurelta osin kaikissa tilanteissa vaarallisen ja taitavan Malena Heikkisen ympärillä. Heikkisen elegantti pelityyli on ilo silmälle – hän on nopea ja räjähtävä ja hänen kovat heittonsa uppoavat usein riman kautta maaliin. Hän on myös joukkueen ehdottomasti paras maalintekijä tänä vuonna; 86 tehtyä maalia 14 ottelussa. Dickenin maalintekijätilastoissa tulevat seuraavina Matilda Peitsaro 71 maalilla ja SM-sarjadebytantti Emilia Siggberg, joka on iskenyt 61 osumaa. Kyse on paljolti näistä kolmesta pelaajasta, jotka kaikki omaavat kovan heiton ja vahvan askelluksen.

Olen myös valinnut nostaa esiin Dickenistä kaksi pelaajaa: monipuolinen Emilia Sundström ja joukkueen kokenein pelaaja ja kapteeni Jessika Gammals. Sundström on innokas ja tahtoa täynnä oleva pelaaja, joka on todistanut hallitsevansa useat eri pelipaikat – pakki, viivapelaaja tai laita – hän tekee täyden työn joka paikalla. Hän on myös jakanut vastuuta 7 metrin heitoista yhdessä Peitsaron kanssa. Sundström keskittyy 100 % omaan pelaamiseen, eikä pistä energiaa turhaan valittamiseen tai rumaan peliin. Jessika Gammalsilla on kahdestoista kausi naisten SM-sarjassa menossa, ja hän on yksi kahdesta joukkueensa 90-luvulla syntyneestä pelaajasta. Gammalsilla on loistava pelinymmärrys ja hän nappaa pallon kuin pallon viivalla. Hän säteilee turvallisuutta ja
itseluottamusta, jota nuoremmat Dickenin pelaajat voivat ihailla.

Gammalsin mielestä hänen joukkueellaan on tähän mennessä ollut onnistunut kausi:
”Olemme kehittyneet joukkueena ja ottaneet suuria askelia eteenpäin kauden aikana. Vaikka joukkueessa on ollut suhteellisen suuria muutoksia, olemme löytäneet toisemme ja saaneet yhteispelimme toimimaan hyvin. Meillä on suuri taistelutahto ja haluamme antaa kaikkemme puolustaaksemme Suomen Cupin kultaa.”

Kolme asiaa, jotka GrIFK:n tulisi pitää mielessä:
– Malena Heikkisen nopeat heitot ja harhautukset – jos puolustus ei ole jatkuvasti hereillä, Heikkinen tekee sen, mitä hän osaa parhaiten; maaleja.
– Matilda Peitsaron pelisilmä – hän vetää usein päälleen yhden tai jopa kaksikin puolustajaa ja syöttää sitten nokkelasti pallon viivapelaajalle.
– Janica Sjöströmin kontrat – hän on nopea pelaaja, joka välittömästi rankaisee vastustajaa teknisistä virheistä.

Tulethan paikan päälle kannustamaan!
Jos et pääse palloiluhalliin, voit katsoa pelin Handis-tv  hintaan 5,90€/ottelu tai 9,90€/kk.

Seuraathan meitä!
Facebook: Grankulla IFK Handboll Damer
Instagram: @grifkdamer

Text: Carolina Rehnberg