NSC 1. semifinal 9.2.: Dicken – GrIFK kl. 18.00

I fredagens första semifinal kl. 18.00 möts fjolårets finalpar drumsölaget Dicken och grankullalaget GrIFK.

Lagen har spelat alla tre grundseriemöten i den inhemska serien. Därtill deltar båda lagen i Baltic Sea-ligan, där de möttes några dagar innan jul. Hittills har Grankulla vunnit tre av fyra matcher, med en sammanlagd målskillnad på 109–100. Det har alltså varit väldigt jämna matcher lagen emellan.

När vi ser på FM-seriens tre möten, sticker båda lagens målvakter ut direkt. GrIFK:s Moa Sjölund har 54 räddningar (18+16+20) på tre matcher, medan Dickens Ilona Kosonen har 32 (9+11+12).

Bland målgörarna har det varierat mycket från match till match. I Dicken toppar Malena Heikkinen, Matilda Peitsaro och Emilia Sundström statistiken med 14, 14 och 12 bollar i GrIFK målet.

I GrIFK är det Corinna Jensen som sticker ut med 15 gjorda mål, samt Johanna Hilli som bara varit med i en av matcherna men ändå lyckats göra 10 mål. Även Greta Wirén och Emilia Karell har gjort 10 mål var mot Dicken.

GRIFK
Vi inleder med att kolla på arrangörslaget och finska mästaren Grankulla IFK. GrIFK inledde säsongen starkt med klara vinster i de fyra första matcherna. Första förlusten kom mot HIFK (24–17) i slutet av oktober. Laget har varit rätt skadedrabbat, med flera nyckelspelare ur spel till och från. För tillfället ser läget ändå relativt ljust ut och förhoppningsvis hinner alla skadade tillbaka till planen under våren.

GrIFK vill spela en både snabb och fysisk handboll. I försvaret varierar laget mellan försvarsformationerna 5–1 och 6–0, lite beroende på hurdana spelartyper de har emot sig. I anfallsväg har laget en god blandning av genombrottsspelare och skyttar. Lagets målvakter har spelat enastående säsonger med räddningsprocenter på närmare 50 (Olsson 46,9%, Sjölund 44%). Lagets bästa målgörare under säsongen är Johanna Hilli med 51 mål. Värt att notera är att Hilli spelat endast hälften av säsongens alla matcher (7/14)! Ella Paukku, som tyvärr varit ur spel sedan november, lyckades under sina åtta matcher göra 44 mål.

Även om jag (som partisk andra tränare) anser att det finns väldigt många spelare i laget som är värda att nämnas, har jag valt att lyfta fram två spelare lite extra. Det gäller backarna Emily Johansson och Mathilda Sandblom. Både Johansson och Sandblom är spelare som kanske ibland hamnar i skymundan. Duon är viktig för GrIFK både i försvaret och i anfallet. Johansson är en lång spelare med bred räckvidd, vilket gör att hon fungerar utmärkt både som trea (mittförsvarare) och spets i försvaret. Hon skjuter otroligt hårt och så länge avståndet till försvararen blir rätt hamnar bollen oftast i mål. Sandblom har fart i sina fötter och är stark i genombrott och skytte. Även hon har attityd och hårda tag bakåt, och tack vare sin snabbhet klarar hon sig även mot spelare som är fysiskt större. Dessa två spelare är inte alltid de som gör flest mål eller får flest stjärnor, men de är spelare som tagit enorma kliv framåt i sin utveckling och de utstrålar den aggressiva och kämpande energin som GrIFK vill ha i sitt spel.

Vicekaptenen Corinna Jensen, som även hon passar in i samma kategori av krigare som Johansson och Sandblom, kommenterar semifinalen:

”Dicken är ett starkt lag som vi redan har mött flera gånger under säsongen och varje gång vi spelar mot varandra garanteras hårda och jämna matcher. Vi har jobbat vidare från vår föregående match och slipat på både försvar och anfall och hela laget kommer ge sitt allt för att möjliggöra att det är vi som står i final. Hoppas vi ses i Grottan!”

Tre saker som Dicken bör hålla koll på:

– Moa Sjölund och Alexandra Olsson i målet – de är båda enormt analytiska och har koll på motståndarnas favorithörn. De presterar ofta bäst under press.
– Johanna Hillis mångsidighet – hon är farlig och klurig i läge som läge, kan skjuta, finta och spela fram kompisen bredvid.
– Grankullas bredd på yttrarna – laget har fem duktiga kanter som alla tävlar om speltid och vill vara bäst. De har alla sina egna styrkor och kan byta runt utan att nivån sjunker.

DICKEN
Dicken i sin tur blev finska mästare mellan åren 2015 och 2018, samt 2021 och 2022. Laget gick igenom en stor förändring i spelartruppen efter fjolårets säsong. Totalt nio spelare satte skorna på hyllan eller åkte utomlands för att fortsätta sin spelarkarriär. In kom i stället flera av föreningens egna juniorer födda 06–07. Trots sin unga trupp har laget ändå visat att de klarar sig bra och att de är med på allvar.

Likt GrIFK, har även Dicken en blandning av starka genombrottsspelare och skyttar. Laget varierar mellan ett lägre 6–0 och ett mer aktivt 5–1 försvar. Som spets kan man ofta se ettriga Emilia Sundström eller rutinerade Matilda Peitsaro. Dicken har även en hel del landslagsspelare, bland annat målvakten Ilona Kosonen, som storspelade mot Holland i höstas. Kosonen, har likt GrIFK målvakterna, haft en stadig säsong och hennes räddningsprocent ligger på 37,2.

Dickens spel kretsar mycket kring Malena Heikkinen, som är farlig i alla situationer. Heikkinens eleganta spelstil är en fröjd för ögat – hon är snabb och explosiv och har ett stenhårt skott som ofta går in via ribban. Hon är även lagets överlägset bästa målskytt i år, med 86 gjorda mål på 14 matcher. Efter Heikkinen kommer Matilda Peitsaro som gjort 71 mål och FM-seriedebutanten Emilia Siggberg som pangat in 61 mål. Det handlar mycket om just dessa tre backar, som alla är både duktiga skyttar och genombrottsspelare.

De spelare som jag har valt att lyfta fram i Dicken är all round-spelaren Emilia Sundström samt lagets mest rutinerade spelare och kapten Jessika Gammals. Sundström, som har både iver och vilja, har imponerat på flera olika spelpositioner, hon har bevisat att man kan lägga henne nästan vart som helst och att hon ändå klarar sig. Hon har varit back, linje och ytter och även delat på ansvaret som straffskytt med Peitsaro. Sundström är en spelare som varken gnäller eller spelar fult, hon fokuserar främst på det hon själv gör och gör det till 100%. Jessika Gammals, som är inne på sin tolfte säsong i damernas FM-serie, är en av de två spelare i truppen som är födda på 90-talet. Linjespelaren Gammals har en god spelförståelse och fångar boll som boll. Hon utstrålar en trygghet och ett självförtroende som de yngre spelarna i Dicken kan se upp till.

Kapten Gammals anser att hennes lag hittills haft en lyckad säsong:

”Vi har utvecklats och tagit stora steg framåt som lag under säsongen. Trots relativt stora förändringar i laget har vi hittat varandra och fått samspelet att fungera bra! Vi har stor krigarvilja och vill ge vårt allt för att försvara cupguldet.”

Tre saker som GrIFK måste hålla koll på:
– Malena Heikkinens snabba skott och finter – om försvaret inte ständigt är på alerten kommer Heikkinen att göra det hon gör bäst – mål.
– Matilda Peitsaros spelöga – hon drar ofta på sig en eller två försvarare för att sedan listigt spela in bollen till linjen.
– Janica Sjöströms kontringar – hon är en snabb spelare som direkt straffar motståndaren för tekniska fel.

Missa inte matchen i Grottan!
Om du inte kan ta dig till Grottan kan du se matchen på Handis-tv  för 5,90€/match eller 9,90€/månad. En del av summan går till GrIFK Damer.

Följ oss gärna!
Facebook: Grankulla IFK Handboll Damer
Instagram: @grifkdamer

Text: Carolina Rehnberg