“Det blir en tuff säsong”

Säsongstarten för 2017-18 är närmare än någonsin, men hur ser det ut i Grankulla-lägret? Det blir en tuff säsong menar Mikko Koskue.

“Cocks solklar favorit” eller “ett under om inte Cocks skulle ta hand om mästerskapet även den här säsongen” skriver de största finlandssvenska medierna om den inkommande säsongen. Vem som helst kan se på pappret att Cocks har en helt annan budget än vi andra. Det borde inte vara realism att vinna över dem, men i en enskild match kan vad som helst hända kommenterar GrIFK:s huvudtränare Mikko Koskue om guldfavoriterna.

Koskue är inte ensam om sin åsikt att Riihimäki-laget är i en helt egen dimension i ligan, en handfull med andra ligatränare är av samma åsikt. Cocks har blivit större och starkare i år igen men det har också utmanarna. Utmanare är kanske lite av fel ordval, men de fakto är att alla som gör upp om silvermedaljen är utmanare. BK-46, Dicken, Atlas, HIFK och vi är de största utmanarna och det ser jämnt ut på papprena. Vi tror att det kommer att bli en riktigt underhållande handbolls säsong i år, speciellt på våren då kvarts- och semifinalerna drar igång.

 

Patrik “Pava” Johanson är en av sommarens största snackisar inom handbollsfinland.

I Grankulla-grottan har det hänt en hel del sedan sista bronsmatchen mot SIF i våras. Stefan Thilman som gjorde en kort comeback ifjol har fått tillskott i familjen så han lägger skorna tillbaka upp på hyllan, vi vill rikta ett stort grattis från lagets och föreningens sida till er båda två. Topias Laine, Benjamin Nyman, Axel Carlander och Sten Toomla finns inte längre kvar i truppen men som nya har vi fått in Jere Kantee från HIFK, Jasper Hellberg från BK-46, Jan Stolt från HK Pötsi samt Patrik Johanson från HIF Karlskrona (SWE). Alla har kommit bra in i laget, Pava är inte riktigt hundraprocentig ännu, men ju längre säsongen lider och då matcherna börjar bära mera vikt räknar vi med att ha honom i hundraprocentigt spelskick, trots det så bidrar han redan nu med mycket till laget. Resten av killarna är i bra fysisk kondition, t.o.m bättre än ifjol vid det här skedet, vilket är positivt säger Mikko. Vi har spelat två stycken träningsturneringar innan säsongsstarten där vi hittade mycket positiva saker samtidigt som vi hittade saker som måste korrigeras. Vi är redo för säsongen och den första drabbningen mot HIFK avslutar Koskue.

GrIFK:s filosofi är den samma som året innan, en bra bredd som gör att vi inte blir direkt beroende av en eller två spelare och att vi kan hålla uppe ett högt tempo matcherna igenom, som tröttnar ut våra motståndare. Jag skulle nästan våga påstå att efter guldkandidaterna så har vi den största bredden på vår trupp. Hoppas det bär frukt på våren kommenterar GrIFK bakgrundspersonen Kristoffer Aspelin. Våra egna unga spelare är igen ett år äldre och vi hoppas på att de får en skadefri säsong så att de kan utvecklas maximalt under säsongen. Vi vill ge dem chansen att utvecklas som handbollsspelare, så att de kanske någon dag kan ta steget ut till de stora handbollsplanerna i Norden eller i Europa fortsätter han.

Ingen konkret målsättning är diskuterad inom laget, men om medaljer vill vi spela. Inget snack om saken, laget (inkl. HC West) har tagit medalj sju gånger de senaste åtta säsongerna, så utan att ha en konkret målsättning så är det väl ändå semifinal som vi siktar på och jobbar oss sedan vidare från det på bästa möjliga sätt avslutar Kristoffer.

GrIFK spelar sin första match för säsongen imorgon den 13.9.2017 kl. 19.00 i Helingfors Idrottshus i Berghäll. Välkomna till årets första seriematch och årets första kamrat-derby för att heja fram oss till vinst.

Här är länk till evenemanget på Facebook.