GrIFK utjämnade serien efter thriller

På onsdagen var det GrIFK:s tur att dra det längre strået i den täta kvartsfinalsserien. Även denna match spelades i praktiken i en fullsatt hall och stämningen var på topp.

Slutsiffrorna i Sjundeå skrevs till slut 25-28 (13-13) efter en ytterst svängig match. Detta efter att Grani i två repriser, en gång i första halvleken och en gång i andra halvleken lett med 5 respektive 6 mål. Båda gångerna tog dock hemmalaget igen försprånget och matchen avgjordes först i slutminuten.

GrIFK kom laddade till matchen

Man kunde direkt i inledningen skönja att GrIFK hade beslutat sig för att de definitivt inte ville påbörja sommarlovet efter matchen.

Vicekaptenen Patrik Johanson hade fått behandling för sin rygg och började nu även i anfallet precis som Patrik Lång som varit ur spel enda sedan han vrickade foten mot Dicken några månader tidigare. Nikola Zujic kunde också inleda på plan trots den skada han ådrog sig i onsdagens match.

Lagen följdes inledningsvis åt till ställningen 3-3 oh då hade också Albert Georgs lyckats rädda en straff. Efter det lyckades Grani försvara aktivt och stressa Sjundeåspelana till några sämre avslut och spelade mycket bra i anfallet och gick loss till en 3-8 ledning på 6 minuter.

Detta innefattade också en obehaglig sekvens där SIF:s Alexander Von Numers kom inväxlad från vänsterback och gick rakt mot Granis mittförsvar, sedan verkade snubbla på sina egna fötter och ramlade huvudstupa in i Anton Karlsson näve. Detta resulterade i en utvisning för Karlsson och Von Numers lämnade först plan och lite senare gick han till omklädningsrummet.

Enligt obekräftade uppgifter åkte han i andra halvlek iväg till sjukhus. GrIFK hoppas att inget allvarligt hände i den till synes oförargliga situationen och att Von Numers snabbt blir återställd.

Utan Von Numers började dock SIF kämpa mycket föredömligt samtidigt som deras målvakt började göra bra räddningar. Bl.a. räddade Leven 3 frilägen av Karlsson och hemmalaget började kontra in mål.

Plötsligt var ställningen 10-10 efter det gick SIF förbi och ledde 13-11 innan Zujic och Karlsson utjämnade innan pausvisslingen. Strax innan det hade GrIFK tränaren bytt in Atte Pakarinen i mål. Bästa målskyttar i första halvlek var i Granilägret Pava Johanson med 4 mål och Zujic med 3 mål. I hemmalaget var det främst Fredrik Karlsson som lyste.

Bergochdalbana i andra halvlek

Hemmalaget SIF började den andra halvleken fränast och gick upp i en 15-13 ledning innan GrIFK vaknade och under en fantastisk bra 10-minuters sekvens vände till 15-20. Under denna period drog SIF på sig 2 utvisningar och GrFK fick 2 straffar som Anthony Hellakoski förvaltade väl.

Svenskarna Karlsson och Johanson gjorde också ett par viktiga mål per man samtidigt som Pakarinen gjorde flera högklassiga räddningar.

Som mest ledde bortalaget med 16-22, men sedan hände igen samma sak som i första halvleken. SIF tog ut målvakten i anfallet och började utnyttja lägena som uppstod och GrIFK slarvade bort bollarna i anfallet eller sedan räddade Leven skotten. Speciellt duktig i hemmalaget var just då Duracell-pådrivaren Gustav Svanbäck som gjorde 6 mål när SIF kom upp till 24-24 och 25-25.

Gastkramande sista minuter

Spelarna såg verkligt trötta ut i slutet och det var ytterst små marginaler som avgjorde. Jasu Hellberg gjorde ett ytterst viktigt mål i den näst sista matchminuten och 30 sekunder senare fick SIF en straff som Gustav Svanbäck stegade fram för att förvalta, men denna gång tänjde sig Georgs till en parad och Johanson lyckades ta hand om returen. I anfallet spelade sedan Grani smart och blev även de tilldömda en straff som Hellakoski smällde in. Segern var sedan ett faktum.

I Granilägret fanns det till skillnad från de senaste matcherna gott om hjältar. Hellakoski satt in alla straffar och noterades för 8 mål oh styrde även i övrigt anfallet mycket bra. Pakarinen gjorde en mycket bra match i mål och Johanson var bra i båda ändorna. Zujic och Koljonen gjorde också viktiga mål och slet sina vana trogna i försvaret. Fastän Karlsson inte hade sin bästa dag framåt och missade 6 friläge så gjorde han viktiga mål och skapade bra lägen på löpande band samt utvisningar åt motståndarna. Även Lång och Hellberg gjorde mycket viktiga inhopp och mål i slutskedet av matchen. I SIF var Svanbäck etta och Leven duktig medan Fredrik Karlson lite föll ur matchbilden i andra halvlek.

Tränaren Hagman var mycket lättad efter segern även om han var lite missnöjd över att laget inte lyckades knyta säcken då man hade hemmalaget i ordenlig gungning.

Matchserien avgörs på fredag

I och med att matchserien står 2-2 kommer allt att avgöras på fredag i Grankullagrottan med start kl.19. Räkna med ännu en sevärd match i denna serie. Klä dig i grönt och vitt, nu skall de hejas!

Den andra matchserien står än så länge 2-1 till Bk-46 och följande match spelas på torsdag i Idrottshuset.