GrIFK väänsi väkisin voiton – jatkosarjan voitto nyt täysin omissa käsissä

Periksiantamattoman ja määrätietoisen takaa-ajon Samppalinnassa tehnyt GrIFK tarrasi vankasti Play off-lipusta kiinni väännettyään 23-26 (14-10) voiton ÅIFK:sta. Grani kipusi voittonsa ansiosta jo kolmen pisteen päähän takanaan tasapisteissä olevista ÅIFK:sta ja HIFK:sta. Voitto petasi mahtisaumat viidenteen sijaan ja puolivälieräpaikan vahvistamisen kannalta HIFK pelaa merkittävää roolia, sillä GrIFK ja HIFK kohtaavat tulevan viikon sisään sekä Luolassa että Helsingin Urheilutalolla. Lisää painetta helsinkiläisille luo ÅIFK, joka saa kahdesti vastaansa PIF:n.

Huolimatonta peliä ja teknisiä virheitä

Ottelun alku ei vierasvoittoa juuri lupaillut. Anton Karlsson toki vei ottelun avausmaalillaan Granin vierasjohtoon, mutta se jäi Granin ensimmäisen jakson ainoaksi johtoasemaksi. 0-1 kääntyi hetkessä lukuihin 5-2, mikä vei joukkueet Granin ensimmäiselle aikalisälle jo 7. peliminuutilla.  ÅIFK hyödynsi käskynjaot paremmin ja johti jo 7- 3, jonka vieraat vuorostaan kirivät lähes umpeen. Kirin päätti ÅIFK:n aikalisä tilanteessa 7-6. Isäntien ote jatkui ja tilanteessa 10-6 Mikael Källman käytti jo toisen korttinsa. Jakson loppupuoli ei eroa muuttanut ja taukolukemiin 14-10 siirryttiin lukemien 12-8 ja 13-9 kautta.

Avausjaksolla joukkueet tekivat kilpaa tolkuttoman määrän teknisiä virheitä ja avopaikkojen tuhlailua. Grani kokeili muutamaan otteeseen 7vs6 hyökkäyksiä, joista hakeuduttiin kehnoihin maalipaikkoihin ja ÅIFK joista pääsi yrittämään vaihtelevalla menestyksellä tyhjään maaliin.

Anthony Hellakosken tahaton osuma Isak Lehvosen leukaperiin ottelun kolmannella peliminuutilla toi illan ensimmäiset sydämentykytykset granilaisille. Vierasjoukkueen onneksi tuomarit näkivät tilanteessa ainekset vain kaksiminuuttiseen. Richard Sundbergin loukkaantuminen jakson puolivaiheilla heittotilanteessa toi lisää rytmihäiriöitä.

Tiivistetty puolustusmuuri vei vastustajalta mehut

Grani  jatkoi miesylivoimalla yrittämistä ja aloitti maalinteon myös toisella pelijaksolla, ja tällä kertaa tahti piti pitempään. Jonathan Almark, Sundberg ja Ville Viljanen ehtivät kaventaa ennen Karlssonin tasoitusta. ÅIFK joutui turvautumaan aikalisään pysäyttääkseen vieraiden rynnistyksen tilanteessa 14-14.

ÅIFK jäädytti pelivauhtiaan toisella jaksolla entisestään ja väsyi Granin kookkaimman puolustuskoostumuksen käsittelyssä. Karlsson-Fredrik Forss-Sundberg-Alexander Lång pitivät oman pään tiiviinä. Turkulaiset jäivät toisella jaksolla vain yhdeksään tehtyyn maaliin, joista vielä kolmasosa tuli omalta kenttäpuoliskolta.

Viierasjoukkue löysi toisella jaksolla isoimmat aukot ÅIFK:n puolustuksen oikealta puoliskolta, josta Almark vei vieraat 15-17 johtoon, jota seurasi jälleen pallojen hukkailu, joita ÅIFK hyödynsi omasta kenttäpäädystään. Sekava pelijakso toi tekniset virheet takaisin ja kotijoukkue sai jälleen pelin hallinnan itselleen neljällä peräkkäisellä maalilla.

Ottelun loppuminuutit olivat jännittäviä. Viljanen tasoitti toisen jakson 21. minuutilla tilanteeksi 21-21, Sundberg teki läpiajosta 21-22 ja Hellakoski rankkarista 22-23. Sundberg lensi kaksiminuuttiselle viisi minuuttia ennen loppua mutta turkulaisten ylivoima oli tehotonta. ÅIFK:n onnistui kuitenkin tasoittamaan Peik Sjöblomin heitolla omalta katkoviivalta tyhjiin 23-23.

Tähdenlennon lailla tammikuun otteluissa nimeä tehnyt Alexander Qvist joutui pitkään toteamaan että nimeä on tullut hankittua nyt siinä määrin, että metkut on jo opittu, mutta nuorukainen nousi kuitenkin yhdeksi ottelun ratkaisijoista. Grani kuittasi Qvistin onnenkantamoisella Sjöblomin tasoituksen, ja maalijyvän löydettyään nuorukainen luikerteli saman tien toistamiseen maalintekoon tehden ratkaisevan tuntuisen 23-25 maalin. ÅIFK:n pyristelyt päätti lopullisesti Niklas Manderoosin jäähy minuutti ennen loppua. Almark viimeisteli ylivoimalla loppuluvut illan kuudennella maalillaan yhtä monesta heitosta.

ÅIFK:n kohtaloksi koitui puolen tusinaa hassattua oman kenttäalueen maalintekoyritystä. Fiksummilla ratkaisuilla pisteet olisivat voineet jäädä Turkuun.

Tällä kaudella on monessa pääsarjaottelussa kiinnitetty huomiota suoranaisiin kotiinpäinvetoihin ottelun tähtipelaajia valittaessa. Tähdet jäi Turkuun 4-2 kun trioon löydettiin kaksi kotijoukkueen pelaajaa, mutta kentän parasta ei kolmikosta löytynyt. Ahlmark teki läpi ottelun tärkeitä osumia joukkueelleen 100% tarkkuudella, ja olisi ehdottomasti ansainnut paikan tähdistössä.

Voitto petasi mahtisaumat viidenteen sijaan

Grani nousi voittonsa ansiosta jo kolmen pisteen päähän takana tasapisteissä olevista ÅIFK:sta ja HIFK:sta. Puolivälieräpaikan vahvistamisen kannalta HIFK pelaa merkittävää roolia, sillä GrIFK ja HIFK kohtaavat tulevan viikon sisään sekä Luolassa että Helsingin Urheilutalolla. Lisää painetta helsinkiläisille luo ÅIFK, joka saa kahdesti vastaansa PIF:n.

Dicken takaisin sarjakärkeen – Savukynakselle potkut Cocksista

Myös SM-liigan ylemmässä jatkosarjassa riittää jännitystä, kun joukkueet pelaavat sopivasti ristiin. Runkosarjan voiton kalkkiviivoilla menettänyt Dicken kävi Riihimäellä hakemassa 23-30 voiton Cocksista, ja kun BK-46 teki saman tempun Siuntiossa luvuin 24-31, on hallitseva mestari pian pakkovoittotilanteessa, mikäli mielii suoraa välieräpaikkaa. Cocksin päävalmentajalle Gintaras Savukynakselle tappio tiesi samalla lähtöpasseja paria kuukautta suunniteltua aiemmin. Liettualaisvalmentaja siirtyy ensi kaudeksi ukrainalaisen Motor Zaporozhyen peräsimeen. Savukynaksen paikan loppukaudeksi ottaa Kaj Kekki.

Jatkosarjan loppuohjelma

Tiivis tahti jatkosarjoissa kestää vielä tulevan viikon loppuun saakka. Lauantaina 29.2 pelataan Luolassa jo kello 15, ottelu Paraisilla alkaa puoli tuntia myöhemmin. HIFK ja Grani jatkavat keskiviikkona 4.3. ja länsi-uudenmaan derby siirtyy perjantaina 6.3. Paraisilta Turkuun.

Ottelutahti kevenee kahden viimeisen ottelukierroksen ajaksi, joita nelikko pelaa perjantaina 13.3. (ÅIFK-HIFK), sunnuntaina 15.3. (PIF-GrIFK), ja sarjan päätösottelut pelataan lauantaina 21.3. (GrIFK-ÅIFK ja HIFK-PIF.