Peli-ilo palannut Kauniaisiin – pirteä Grani oli kellistää SIF:n

Käsipallon SM-liiga palasi Kauniaisiin uudella ilmeellä kun valmentajan vaihdoksen myötä GrIFK:n peli-ilo oli silmiinpistävä. Mikael Källmanin kolmen viikon kuuri oli tuottaa heti ensimmäisessä ottelussa täyden pistepotin mutta viime syksynä jo kolme kertaa luvunlaskusta selvinnyt SIF tasoitti pelin vain pari sekuntia ennen loppusummeria. Siuntiolaisten kolmas tasapeli kymmeneen otteluun kirjattiin lukemin 26-26 (15-9).

GrIFK:n aloitti ottelun rytinällä, kiitos sairastuvalta palanneen Albert Georgsin, joka sai kerta kaikkisen huikean alun ottelulle ja pohjusti Granin kauden toistaiseksi parhaan esityksen. Vaikuttava oli myös kotijoukkueen puolustuspelaaminen, mikä osaltaan helpotti maalivahdin toimintaa.

Vincent Voutilainen teki 3. minuutilla ottelun avausmaalin, jonka Anthony Hellakoski kuittasi kaksi minuuttia myöhemmin. Sen koommin SIF ei päässyt tasoihin ennen Christoffer Thorin kolme sekuntia ennen loppua viimeistelemää ottelun viimeistä maalia.

Kotijoukkue otti täyden hallinnan pelitapahtumista avausjakson loppupuolella ja johti tauolla 15-9. SIF tuli toiselle jaksolle paremmin keskittyneenä ja pääsi Sten Maasalun johdolla hivuttautumaan maali kerrallaan lähemmäs. Lopussa seitsemällä hyökännyt vieras sai tarvittavat maalipaikat ja oli kotijoukkuetta viileämpi ratkaisuissa.

Källmanin alkuperäiset suunnitelmat joukkueen peluutukseen murenivat perjantai-illan harjoituksiin kun Richard Sundbergin loukkaantuminen sekoitti pakkaa. Avausjaksolla pelaaja toisensa jälkeen sai mahdollisuuden ja parhaiten onnistui ennakkoluulottomasti esiintynyt Alexander Qvist. A-juniori kiitti luottamuksesta ja nousi saman tien ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Nuoret kiittivät vastuusta

Jos Qvist oli Granin yllätyskortti, vähintään samaa voi sanoa SIF:n nuoresta kakkosmaalivahdista Thomas Lostedtista, joka torjui ottelussa ”vain” neljä kertaa mutta jokainen niistä oli vieraille kultaakin kalliimpi ja tuli Granin kannalta mahdollisimman pahaan paikkaan. Lopulta ratkaisevimmat torjunnat tuli 25 sekuntia ennen ottelun loppua kun Granilla oli mahdollisuus ratkaista ottelu edukseen seitsemästä metristä. Lostedt torjui sekä Hellakosken rankkarin että sitä seuranneen reboundin, jota seurannut hyökkäys jäi ottelun viimeiseksi.

Granin ruotsalaisvahvistus Anton Karlsson palasi Georgsin tavoin pitkän tauon jälkeen pelikentille ja teki Fredrik Forssin kanssa hyvää työtä puolustuspäässä. Myös SIF oli saanut takaisin yhden runkopelaajansa kun Alexander von Numers pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa, joka tosin jäi hieman vajaaksi toisen jakson puolivälissä saadun punaisen kortin takia.

Taktinen kaksintaistelu valmentajien välillä

Källman kävi SIF-kolleegansa Teddy Nordlingin kanssa pelin edetessä oman taktisen ottelunsa, joka niin ikään päättyi tasapeliin. Nordling joutui jo varhaisessa vaiheessa aloittamaan toimet estääkseen vastustajan karkaamisen tavoittamattomiin, ja Källman katsoi jaetut kortit ja teki omat vastaliikkeensä nähtyään SIF:n muutokset.

Kumpikin valmentaja oli ottelun jälkeen yhtä mieltä siitä että Grani olisi nähdyn perusteella ansainnut molemmat sarjapisteet.

Källman kiitteli ja kehui joukkuettaan:

”Olen iloinen ja ylpeä joukkueesta. Kokonaisuudessa pelasimme erittäin hyvin ja pojat voivat olla ylpeitä esityksestään. Me olisimme ansainneet kaksi pistettä. Mielestäni olimme tänään parempi joukkue läpi koko ottelun. Siuntio tuli lopussa rinnalle kun me hieman hermostuimme ja pallo poltteli käsissä. Yksittäiset epäonnistumiset koitui meidän kohtaloksi.”

Nordling oli samoilla linjoilla Källmanin kanssa ja tunnusti että SIF ei ehkä olisi ansainnut saavuttamaansa pistettä.

”Meidän peli on huonoa alusta loppuun. Tahto ja vauhti puuttuu pelistämme ja kukaan ei oikein mene tilanteisiin oikealla tavalla. Pitkä tauko selittää ehkä jotain mutta sama tauko on ollut Granillakin. Joukkueen tahto ja asenne on tänän huono ja tuntuu siltä että ryöstettiin Granilta yksi piste tänään.”

Iso harppaus eteenpäin

SIF-ottelu oli huikea harppaus eteenpäin verrattuna syksyn painajaismaiseen taaperrukseen. Useampi pelaaja on maininnut valmentajanvaihdoksen palauttaneen motivaation käsipallon pelaamiseen ja se näkyi myös kentällä aiempaa tiiviimpänä kokonaisuutena.

Pelimoottori Anthony Hellakosken mukaan keskittyminen perusasioihin ja ennenkaikkea asioiden yksinkertaistaminen harjoituksissa on selkeyttänyt joukkueen peliä. Parannettavaa vielä riittää ja yksi elementti jota Grani ei missään vaiheessa SIF:iä vastaan päässyt juurikaan hyödyntämään oli kontrauspeli.

Tulevalla viikolla mm. vastaiskujen tehostamista päästään yrittämään kahden ottelun verran, kun keskiviikkona Luolaan saapuu Mestareiden liigakiireet taakseen jättänyt ja kotoiseen liigaan paremmin keskittynyt hallitseva mestari Cocks, joka viikolla aiheutti Dickenille sen ensimmäisen tappion runkosarjassa. Siitä Granin matka jatkuu perjantaina vieraspeliin Paraisille. Runkosarjan kaksi viimeistä ottelua ovat helmikuun puolella BK-46:tta ja ÅIFK:ta vastaan, molemmat kotona.

Kuvat: Henri Merikalla / Handis365

GrIFK:lla ennätysmusta putki

Granin syksy on kulkenut ronskisti mollin puolella, ja joukkueen viimeisimmästä voitosta alkaa olla jo pitkä tovi. Kaikki putket päätyy kuitenkin aikanaan ja joukkueen vakaa aikomus on aloittaa uusi putki perjantaina 22.11. Turussa, jonne GrIFK matkustaa ÅIFK:n vieraaksi.