GrIFK puristi runkosarjan päätteeksi voiton Tallinnassa

GrIFK ylitti Suomenlahden 12 kenttäpelaajan ja yhden maalivahdin joukkueella, mutta vastarannalla odottikin vielä harvalukuisempi ryhmä, kun HC Tallinnalla oli nimetä vain kahdeksan pelaajan ja kahden maalivahdin ryhmä. Kaikesta myös näki että edellisestä ottelusta on vierähtänyt jo tovi. Grani toi tasaväkisestä ottelusta ansaitsemansa pisteet Valtteri-myrskyn riepottelusta huolimatta turvallisesti Suomen puolelle lukemin 26-29 (11-13).

Heittoprosentit eivät avausjaksolla kohonneet kovinkaan korkeiksi kun maalivahdit torjuivat, tolpat kolisivat ja päätyverkot heiluivat. Grani sai joka tapauksessa paremmin juonesta kiinni ja karkasi viidessä minuutissa 5-5:stä 5-9 johtoon. Suurimmillaan ero kävi Jere Kanteen 7-12 maalin myötä viidessä.

HC Tallinn kuroi eroa umpeen kolmella ennen viimeisen minuutin tapahtumia. Vieraiden aikalisällä juonittu 7v6 peli toi Granille avauspuolikkaan viimeisen osuman, jota edelsi viiden minuutin maaliton jakso. Tallinn kuitenkin sai vielä viimeisen sanan kun Oleksii Shcherbak tälläsi täyden ajan vapaaheitosta tolpan kautta taukotilanteeksi 11-13.

Avausjaksolla maalivahdit olivat kentän parhaita. Armis Priskus torjui yhdeksän ja Atte Pakarinen viisi heittoa. Maalintekotilastossa Robin Granlundilla oli viisi osumaa, joista kolme seitsemän metrin heitoista, Fredrik Forssilla maaleja oli 3. HC Tallinnilla kahden maalin tehomiehiä oli kolme ja kaikkiaan 10 pelaajaa kirjautti puolituntisen aikana yhden maalin.

Heistä Fredrik von Troil löysi toisella puolikkaalla maalijyvän parhaiten. Nuori laituri viimeisteli tarkasti ja oli vahvasti viemässä Grania kohti täyttä pistepottia. Granlundin 17-21 maalin jälkeen HC Tallinn löysi peliinsä flown, joka toi kolme peräkkäistä kavennusmaalia ja vei joukkueet Granin tilaamalle aikalisälle ajassa 42:25  ja tilanteessa 20-21.

Aikalisä ei kuienkaan heti isäntien flowta pysäyttänyt, sillä Marek Karun kontramaali toi isännät jo tasoihin, mutta von Troil palautti valtikan Granille 21-22 päättäen vieraiden toisen liki viisiminuuttisen maalittoman jakson ottelussa. HC Tallinnin erikoinen ratkaisu 7v6 peliin oli tuoda maalivahti Priskus mukaan hyökkäyksiin. Miehen vahva haasto keskeltä läpi vei Carl Weurlanderin kaksiminuuttiselle  (53:20, 23-25) , mutta Richard Sundbergin keilaus lattianrajasta antoi Granille jälleen kolmen maalin johdon.

Vierasvoitto alkoi tuoksua vahvemmalta kun Kaspar Lees pysäytti kellot ajassa 55:30  ja Alexander Qvistin läpiajon jäähyn ja rankkarin arvoisesti. Granlundin neljäs rankkarimaali lisäsi johdon neljään (23-27).

Puolitoista minuuttia ennen loppua Priskuksen 25-27 kavennus hyppyheitosta sytytti vielä joukkueelleen toivon valon, Ihor Skyban 26-27 kirkasti sen reilu puoli minuuttia ennen loppua, mutta Sundbergin läpiajo 26-28 hetkeä myöhemmin sammutti sen, ja saman miehen toinen samanlainen muutama sekunti ennen loppua sinetöi loppulukemat 26-29.

Ottelun tähdistöön valikoitui sekä ensikertalainen että jo monessa liemessä keitetty sarjajyrä. Parhaaksi valittiin ensimmäistä keraa liigaurallaan Fredrik von Troil. Kaksi tähteä meni paluun liigakentille kolmen ja puolen kuukauden tauolta palanneelle Richard Sundbergille. Virolaisten tehomies Oleksii Shcherbakin maalit toivat miehelle yhden tähden.

Runkosarjan voitto BK:lle tai Dickenille

SM-liigan runkosarja on nyt yhtä ottelua vaille pelattu. Lauantaina ottelunsa saivat päätökseen viisi joukkuetta jo joulukuun puolella sarjan valmiiksi pelanneen ÅIFK:n lisäksi. Karjaalla BK-46 voitti Dicken 34-28, Siuntiossa HIFK löi vaisun SIF:n 32-25, sekä Tallinnassa GrIFK vahvisti asemansa runkosarjan nelosena.

HC Tallinn ja Cocks pelaavat vielä keskiviikkona ottelun, joka samalla ratkaisee runkosarjan voittajan, joka ei ole kumpikaan pelaavista joukkueista. Nimittäin, Cocksin voittaessa virolaiset runkosarjan voiton pokkaa kolmen joukkueen maalierovertailun turvin BK-46, muussa tapauksessa ylemmän jatkosarjan piikkipaikan tuovat kolme lähtöpistettä löytyy Dickenin riviltä – jälleen maalivertailun kautta. Cocks on kummassakin tapauksessa kolmas ja Grani neljäs.

Jatkosarjan otteluohjelma julkaistaan vasta kun loppujärjestys on selvillä 2.2. ottelun jälkeen. Aihio ohjelmaan löytyy SM-liigan sivuilta.

Maajoukkueelle arvottiin karsintavastustajat

Lauantaina arvottiin Budapestissa MM2023 -kisojen karsintojen toisen vaiheen otteluparit. Suomi osui yhdeksästä otteluparista ensimmäiseen ja kohtaa Ukrainan. Kaksiosainen karsinta pelataan maaliskuussa ja voittaja etenee viimeiseen vaiheeseen, jossa odottaa Kroatia.

Katso kaikki otteluparit EHF:n sivuilla