GrIFK voitti trilleriottelun – Roslander pysäytti BK:n

GrIFK päätti toooodella pitkän ja kuivan voitottomien otteluiden putken BK46:tta vastaan ylemmän jatkosarjan kotiavauksessaan Luolassa. Kahden loukkaantumisten kanssa kärvistelevän joukkueen taistelu pisteistä kulminoitui viimeisen sekunnin rankkariin, jonka Jac Karlsson heitti yli maalin. Tasoitusmahdollisuuden palamisen myötä pisteet jäivät Kauniaisiin maalein 30-29 (17-12).

Lähtökohta ottelulle oli se, että vierasvoitto olisi jakanut jatkosarjan kahtia, ja kilpailu suorasta välieräpaikasta olisi ollut enää sinettiä vaille siinä. BK saapui Kauniaisiin ilman kahta parasta maalintekijäänsä, Nico Rönnbergiä ja Sebastian Säkkistä, sekä väkevää sentteriä Ihor Skybaa. Grani sitä vastoin sai sairastuvalta tervetulleen vahvistuksen, kun Anthony Hellakoski pelasi tämän vuoden ensimmäisen pelinsä.

Grani pääsikin pitämään lankoja hallussaan heti alusta lähtien, vaikka maalit olivatkin alkuminuuteilla kortilla. Kotijoukkue löysi hyökkäyksiinsä toimivat sävelet ja varsinkin laitapelaaminen oli kovaa luokkaa. Avausjakson kaikki laitaheitot löysivät tiensä verkon perille. Jere Kanteen viiden maalin putki (5-3, 6-3, 7-4, 8-4, 9-4) viiteen minuuttiin siivitti Granin viiden maalin karkumatkalle, joka pysyi voimassa taukosummeriin saakka.

Maalivahtipelissä Grani veti puhtaasti pitemmän korren. Patrik Roslander oli ajoittain ohittamaton maalillaan – mies pysäytti kaksi kontrausta, seitsemän metrin heiton ja muutaman avopaikan kuudesta metristä. BK:lla maalivahtiruletti alkoi Mikael Heinosella, joka vaihtui vartin kohdalla Rony Leveniin, joka sai puolestaan väistyä Niclas Zweigbergin tieltä toisella puoliajalla.

BK palasi tauolta Grania virkeämpänä ja aloitti päättäväisesti takaa-ajon. Jac Karlssonin oivallusten ja peliälyn summalla BK sai horjutettua GrIFK:ta 7v6 ja 7v5 pelillä, mutta viimeisen kymmenen minuutin alkaessa Grani onnistui tekemään lyhyen ajan sisään neljä maalia ja venytti Peik Sjöblomin toimesta eron kuuteen (29-23, 52 min).

Granin viimeinen maali ottelussa osoittautui samalla ottelun voittomaaliksi. BK:n nostettua puolustustaan Erik Åkermarck pelasi Kalle Kankaanpään vapaaksi viivalle ja sentteri vei joukkueensa 30-24 johtoon ajassa 53:33. BK kiristi prässiään entisestään ja se sekoitti samalla isäntien maalivireen. Myös maalitolpat osoittautuivat tärkeitä torjuntoja tehneen Zweigbergin kavereiksi.

BK nousi minuutti ennen loppua Oliver Nordlundin läpiajosta jo maalin päähän. GrIFK:n Mikael Källman käytti aikalisän ajassa 59:11, mutta jäi vaille helpottavaa maalia. BK:n saatua pallon Andreas Rönnberg antoi joukkueelleen aikalisällään 17 sekuntia tasoittaa pelin. Viimeinen hyökkäys pelattiin vasempaan laitaan Linus Sjömanille, jonka Hellakoski pysäytti kaksiminuuttisen ja seitsemän metrin heiton arvoisesti.

Kentän kahden parhaan pelaajan viimeisessä haasteessa Roslander selvisi voittajana kun Karlssonin heitto suuntautui yli maalin. Roslander valittiin ansaitusti kolmen tähden pelaajaksi, Karlssonille yksi tähti. Huikean avausjakson (7 heittoa/7 maalia) pelannut Jere Kantee sai kaksi tähteä.

Voittajajoukkueen valmentaja Mikael Källman oli erittäin tyytyväinen ensimmäiseen puoliaikaan ja totesi vielä toisellakin joukkueensa pelanneen ajoittain hyvin.

– Johdettiin parhaimmillaan kuudella mutta ei oikein saatu BK:n 7:6 peliä kuriin. Lopussa vielä BK:n korkea puolustus aiheutti ongelmia, ja siinä tilanteessa olisin kaivannut selkeämpää johtajuutta kentällä meidän joukkueelta. BK sai siinä ottelun melkein tasoihin, mutta onneksemme johto säilyi loppuun saakka.

BK:n Andreas Rönnberg valitteli pelaajakatoa mutta oli tyytyväinen joukkueeseensa pelaamiseen.

– Vaikka nyt tulikin ensimmäinen tappio Granille pitkään aikaan olen oikeastaan sitä mieltä että tehdään oikein hyvä ottelu sillä materiaalilla joka oli käytettävissämme tänään. Eli siinä mielessä olen ylpeä joukkueen esityksestä. Meillä ei ollut kovinkaan monta vaihtopelaajaa, mutta taisteltiin hienosti hyvällä asenteella. Valitettavasti meiltä vähän liikaa pelaajia poissa tänään, jolloin ei voida tehdä vaihtoja joka puolestaan näkyi jaksamisessa.

22 vuotta ja risat

Voitto oli Jens Backlundin tilastosivuston mukaan GrIFK:lle ensimmäinen BK-46:sta sitten kevään 2000 välieräsarjan, josta GrIFK eteni loppuotteluihin HC Denniksen vastustajaksi. Grani voitti 3.4.2000 pelatun neljännen välierän Luolassa 23-14 ja eteni finaaleihin otteluvoitoin 3-1.

Kaudesta 2001/02 jälkeen joukkueet eivät pelanneet samalla sarjatasolla ennen GrIFK:n paluuta SM-liigaan HC Westin vaihdettua nimensä kaudelle 2016/17. Siitä eteenpäin eiliseen saakka GrIFK oli 27 ottelussa vain kahdesti kyennyt tasapeliin BK:n kanssa. Kaikkiaan voitoton putki kesti epävirallisesti laskettuna 29 ottelua.

Seuraavaksi HIFK-tupla

GrIFK:n kaksi seuraavaa ottelua pelataan ylemmässä jatkosarjassa vielä pisteittä neljäntenä olevaa HIFK:ta vastaan. Perjantaina 24.2. pelataan Helsingin Urheilutalossa ja lauantaina 4.3. Luolassa. Tuolloin kannattaa saapua paikalle, sillä silloin tehdään granilaista käsipallohistoriaa. Ottelun yhteydessä järjestettävässä seremoniassa kunnioitetaan seuran 1990-luvun legendaarisen maalivahdin Christian Segersvenin uraa jäädyttämällä miehen pelinumero 1.