GrIFK aloitti voitolla – välieräpaikka lauantaina katkolla Siuntiossa

Otteluvoitot 1-0.

Miesten SM-liigan pudotuspelit potkaistiin käyntiin tasaväkisellä ottelulla Luolassa. Vieraileva SIF teki tapansa mukaisesti GrIFK:n elämän hankalaksi, ja myös lopputulos seurasi kauden aiempia mittelöitä. Grani voitti 22-19 (11-11) ja sillä se sai mahdollisuuden katkaista ottelusarjan jo lauantain vierasottelussa. Mahdollinen kolmas ottelu käydään tarpeen niin vaatiessa keskiviikkona Kauniaisissa.

Ottelusta osattiin odottaa tiukkaa puolustuskamppailua, ja jo ottelun alkuminuutit näyttivät mitä tuleman pitää. SIF avasi ottelun maalinteon kolmannella peliminuutilla ja Grani sai tasoitettua pelin vasta viiden minuutin jälkeen. Maalivahdit Patrik Roslander ja Mika Malassu olivat tässä vaiheessa saaneet jo torjuntatilinsä avattua.

SIF:n hyökkäyspeli aukesi hieman nopeammin kuin kotijoukkueen, joka peesasi lähietäisydellä (4-6) 10 minuuttiin saakka. Ensimmäisenä vihreäpaitaisen Granin pelaajista karisti karstat koneestaan Erik Åkermarck ja pian myös Alexander Qvist, jonka kolme peräkkäistä maalia nosti isännät 7-6 johtoon. Grani kiiruhti vireeseen päästyään 9-6 johtoon, ennen kuin SIF:n yhdeksän minuutin kuiva jakso päättyi Dmytro Turchenkon kavennukseen.

Viron maajoukkuesentteri Artur Morgenson tiedettiin hankalaksi pideltäväksi, ja sellainen hän olikin. Granin kaksikko Fredrik Forss-Kalle Kankaanpää sai jatkuvasti painia kolmeen pekkaan liukkaan viivapelaajan kanssa, jota Vladimir Tomic toistuvasti ruokki matalilla, taitavilla ja sukankorkuisilla syötöillä. Forss joutui kahdesti turvautumaan Morgensonia vastaan sääntöjen vastaisiin otteisiin jo ensimmäisellä puoliajalla, mikä osaltaan lisäsi kotijoukkueen kannattajissa jännitystä.

Fredrik Forss, Artur Morgenson ja Kalle Kankaanpää muodostivat kolmen hengen taistelutrion. Kuva Aki Ylivarvi @aki_kuvaus

Avausjakson viimeinen minuutti tarjosi kosolti dramatiikkaa. SIF yritti ylivoimamaalia seitsemällä viittä vastaan, kun Isak Lehvonen luki siuntiolaisten ajatukset, katkoi syötön ja pääsi yrittämään tyhjää maalia, mutta Tomic rikkoi. Pallo vietiin seitsemään metriin ja Tomic jäähylle, mutta maalivahti Malassu pääsi torjumaan joukkueet tasatilanteessa tauolle.

Toinen puoliaika alkoi GrIFK:n osalta loistavasti. Kummankin joukkueen pelatessa vajaalla Granin aloitti ylivoimahyökkäyksellä, josta Åkermarck viimeisteli jo neljännen maalinsa otteluun. Vain sekunteja myöhemmin GrIFK pääsi Kankaanpään syötönkatkosta käynnistyneestä vastahyökkäyksestä kahden maalin johtoon Qvistin toimitettua pallon tyhjään SIF-maaliin. Morgenson toi siuntiolaiset vielä kerran tasoihin (14-14, 37 min).

Tasaisen ottelun viimeisellä vartilla Grani jaksoi pelata ja hallitsi hermonsa vastustajaansa paremmin. SIF otti kaksi hölmöä jäähyä, jotka verottivat vieraiden mahdollisuuksia. Kotijoukkue sen sijaan pysyi poissa jäähyboksista ja rankaisi tuloksellisesti. Lehvonen (18-16 ja 21-17) ja Jere Kantee (19-16, 20-16) ja Miro Koljonen (22-17) veivät isännät jo viiden maalin johtoon, mikä riitti lopulliseksi ratkaisuksi.

Källman: “Todella hyvä tiimityö joukkueelta”

– Tänään oli todella hyvää tiimityötä joukkueelta. Pelaajat seisoivat toistensa puolesta ja fiilis oli hyvä. Ottelu oli pitkään kova ja tasainen, lopussa päästiin pienelle karkumatkalle joka kesti. Hyvä puolustus ja erinomainen Paaki oli tänään ase voittoon.

Källmanin nostama Patrik Roslander on päässyt todella kovaan kevätvireeseen, ja hänen osuutta ei tässäkään ottelussa voi korostaa liiaksi. Kokenut maalivahti valittiin kentän parhaaksi jo neljännen kerran kuuteen viime peliin.  21 torjuntaa antaa prosentiksi jälleen yli 50:n.

Patrik Roslanderin ote otteluissa pitää. Hienon Liettuaa vastaan pelatun maaottelun jatkoksi pysähtyi nyt SIF. Kuva: Aki Ylivarvi @aki_kuvaus

Myös Roslanderin edessä raatanut puolustusrivistö pelasi uhrautuvasti ja kaikkensa antaen. GrIFK:n kapteeni Forss joutui maininnan arvoisesti häärimään puolet ottelusta punaisen kortin uhan alla, mutta ei antanut penniäkään periksi, eikä myöskään aihetta kolmanteen jäähyyn.

SIF:n näkyvimmät pelaajat olivat 18 torjunnan Malassu ja vahvan pelin kummassakin kenttäpäädyssä pelannut Morgenson.

Lauantaina jatketaan Siuntiossa

Joukkueet kohtaavat toisen kerran lauantaina. Siuntiossa kello 16 alkavassa ottelussa SIF pelaa jo säilymisestään ottelusarjassa mukana. Vierasvoitolla GrIFK jatkaa Cocksin vastustajaksi välieriin,  kotivoitto tarkoittaa karavaanin palaamista Kauniaisiin keskiviikkona 28.3.