Parhaat pelit alkamassa – pudotuspelisarjat käynnistää kevään

Miesten SM-liigan pudotuspelit ovat taas käsillä. Ensimmäisenä ohjelmassa on kaksi kiihkeää puolivälieräsarjaa, joista GrIFK ja SIF aloittavat ottelunsa keskiviikkona ja HIFK ja Dicken torstaina. Kahdella voitolla etenee välieriin, jonne menivät ylemmästä jatkosarjasta suoralla tiketillä BK-46 ja Cocks.

GrIFK sijoittui jatkosarjassa kolmanneksi, ja se tiesi puolivälieriä alemman jatkosarjan toiseksi parhaan kanssa. Tuolta sijalta löytyi vanha tuttu kumppani, SIF Siuntiosta. Kaksikko on aiemmin ollut jo useampaankin kertaan samassa tilanteessa, viimeksi keväällä 2021, jolloin GrIFK eteni välieriin otteluvoitoin 2-1.

– Nopeasti kausi taas vierähtänyt ja aina yhtä mukavaa kun kevät sekä tosipelit tekevät tuloaan, rutinoitunut Miro Koljonen avaa joukkueen tunnelmia ottelusarjan aattona.

Granin runkosarja oli Koljosen mielestä isossa kuvassa onnistunut ja meni tuloksellisesti hyvin, vaikka peli ei aina näyttänytkään niin sujuvalta. Peli kehittyi kauden edetessä suunnitelmien mukaisesti, vaikka loukkaantumisiakin osui matkaan.

– Tottakai kauteen aina mahtuu ylä- ja alamäkiä. Vaikka jatkosarjassa tuli enemmän tappioita kuin voittoja, ja vaikka ”menetettiinkin” toinen sija ja suora semifinaalipaikka jatkosarjan viimeisessä ottelussa, pelattiin kuitenkin ihan hyviä otteluita ja saatiin tärkeitä kovia pelejä alle ennen pleijareita. Etenkin kun koettiin muutama takaisku loukkaantumisten myötä, saatiin hiottua yhteispeliä hieman normaalista poikkeavilla kokoonpanoilla ja saatiin tärkeitä peliminuutteja kaikille alle.

Kokenut Miro Koljonen on tällä kaudella pelannut takamiehenä ja suoritunut tehtävästä loistavasti. Nyt mies pääsee haastamaan kasvattajaseuransa pelaajia. Kuva: Aki Ylivarvi @aki_kuvaus.

Koljonen on mielissään päästessään vääntämään kasvattajaseuransa kanssa “jälleen yhtä Play Off-sarjaa”. Kauden aiempiin kohtaamisiin hän kehottaa olemaan laittamatta liikaa painoarvoa.

– Pudotuspelisarjat SIF:iä vastaan alkavat olemaan aikalailla jo klassikko ja taatusti hyviä sekä tiukkoja pelejä tulossa. Runkosarjapeleillä ole tässä vaiheessa kautta mitään merkitystä. Vastustajan valmentajan tuntien vastaan asettuu takuuvarmasti taisteleva joukkue, jolta ei puutu asennetta ainakaan ja jota ei ole varaa yhtään aliarvioida.

Kevään 2021 puolivälierissä kolmikko Gustav Svanbäck, Carl Weurlander, Filip Churlevski pelasi siuntiolaisten riveissä. Nyt kaikki edustavat nyt Grania, mutta ainakin kaksi kolmesta on tulevista otteluista sivussa loukkaantumisten takia.

– Vaikka meidän muutamat avainpelaajat ovatkin kärsineet loukkaantumisista, niin onhan se selvä, että me kuitenkin ennakkosuosikkina tähän ottelusarjaan lähdetään. Loukkaantumiset kuuluvat aina urheiluun ja niiden taakse ei voi koskaan mennä, eikä niistä ole järkeä jossitella. Meiltä löytyy joka tapauksessa tarpeeksi laatua edetä tästä ottelupareista jatkoon ja päästä taistelemaan jälleen SM-mitaleista.

Taas uusi klassikkosarja?

SIF on tarjonnut Kauniaisissa kunnon vastuksen käytännössä aina. HC Westin siirryttyä kauden 2015/16 jälkeen taka-alalle, SIF alkoi kiusaamaan Grania, joka on liigasijoitusten perusteella ollut joukkueista parempi yhtä kautta lukuun ottamatta joka vuosi. Kaudella 2018/19 SIF voitti viiteen otteluun venyneen kuuman puolivälieräsarjan voitoin 3-2, ja eteni sen jälkeen seuran viimeisimmälle mitalisijalle, pronssille.

Grani ja SIF pelasivat runkosarjassa kolme toisistaan varsin eri tyyppistä ottelua, jotka kaikki kuitenkin päättyivät GrIFK:n voittoon. Varsinkin kauden ensimmäisessä kaksintaistelussa SIF myi itsensä vasta hurjan taistelun jälkeen käännettyään Luolassa viiden maalin puoliaikatilanteen kolmen maalin 27-24 lopputulokseen.

Kaksi muuta ottelua oli selkeämpiä GrIFK:n näytöksiä. Toinenkin ottelu pelattiin Kauniaisissa, ja siinäkin ratkaisu nähtiin vasta erätauon jälkeen, mutta eroa kertyi lopulta turvalliset yhdeksän maalia (29-20).

Kolmas ottelu pelattiin Siuntiossa, ja sitä markkinointiin “Ennätysotteluna”. Katsomoon saapuneet 526 katsojaa saivat todistaa tylysti käyttäytyneen vieraan tyrmäävän isäntäjoukkueen, joka joutui hakemaan avausmaaliaan reilut 15 minuuttia. Granin 8-0 alkurykäisy riitti varmistamaan 31-23 voiton ja toisen sijan runkosarjassa.

Sentterit ja maalivahdit avainasemassa

GrIFK:lla on viime vuosina ollut trendinä menettää pelaajia kevään lähestyessä, eikä tämäkään vuosi ole siihen tuonut poikkeusta. Runkosarjassa jo aiemmin mainittu tehokolmikko valtasi maalipörssin kärkitilat, jatkosarjassa kärkiviisikossa olivat täysin toiset pelaajat. Mikael Källman saa jälleen tehdä taikojaan löytääkseen toimivan koostumuksen. Taistelutahdosta ei mikään jää kiinni, siitä pitävät huolen esimerkillään joukkueen kokeneimmat karjut Richard Sundberg ja Miro Koljonen.

Patrik Roslander on ollut kauden mittaan GrIFK:n tuki ja turva. Kuva: Aki Ylivarvi @aki_kuvaus.

Kummankin joukkueen peliesityksissä on kauden mittaan nähty vaihtelevia suorituksia, ja tasapainoisimpaan panokseen ovat kyenneet maalivahdit. SM-liigan helmikuun tähtipelaajaksi valittu Patrik Roslander on luonnollisesti paljon vartijana tälläkin kertaa. SIF:llä maalivahtiosastossa on nähty enemmän liikehdintää, mutta Mika Malassu on pitänyt paikkansa ykkösveskarina.

Kentällä katseet kohdistuvat vahvojen viivapelaajien välisiin paineihin. Viron maajoukkueen Artur Morgenson saa mittarin Suomen maajoukkueen Kalle Kankaanpäästä ja Fredrik Forssista.

– Kaiken A ja O on, että pystymme pitämään laadukkaan tason puoustuspelissä, joka on vuodesta toiseen ollut se meidän vahvuus ja selkäranka. Sen myötä on mahdollisuus pitää tempoa yllä ja saada hyviä vastahyökkäyspaikkoja, jotka aina tärkeitä ja etenkin nyt pudotuspeleissä, Koljonen toteaa.

Samat asiat ovat Koljosen mukaan myös ne ratkaisun avaimet, jolla SIF voitetaan.

– Kyllähän Siuntion hyökkäyspeli pyörii paljon Luuppalan sekä Tomicin ympärillä, joiden kanssa saa olla erittäin tarkkana. Meidän on pystyttävä laadukaaseen hyökkäyspeliin, jossa minimoidaan helpot tekniset virheet, jotta Siuntion nopeat laiturit eivät pääse liikaa kontrilla juhlimaan. Näissä molemmat sekä Knaapinen että Turchenko ovat erittäin vaarallisia.

“Kaikki mukaan hallille luomaan tunnelmaa!”

Siuntiolaiset ovat aina löytäneet Kauniaisten Luolan kun on tosipaikka ja Koljonen, kuten koko muukin joukkue, toivoo kaikkien Granifanien ja seuran junioripelaajien löytävän tiensä otteluihin kannustamaan suosikkejaan voittoon ja luomaan tunnelmaa.

– Tiedetään että Siuntiolla on hyvä faniryhmä etenkin pudotuspeleissä, joten heitäkin uskoisi paikalle saapuvan. Tehdään tästä ikimuistoinen ottelusarja!

Puolivälieräsarjan otteluajat

Ke 20.3 klo 19:00 GrIFK – SIF
La 23.3 klo 16:00 SIF – GrIFK

Tarvittaessa:

Ke 27.3 klo 18:30 GrIFK – SIFAiemmin tällä kaudella

20.01.24 RS SIF – GrIFK 23 – 31
02.12.23 RS GrIFK – SIF 29- 20
18.10.23 RS GrIFK – SIF 27 – 24

GrIFK vs SIF vuodesta 2016

  • Yhteensä 32 21 2 9 870-806 44
  • Kotona 17 11 2 4 462 – 430 24
  • Vieraskentällä 15 10 0 5 408 – 376 20

Näin edetään välieriin

Välieräpaikka irtoaa kahdella puolivälierävoitolla.

Mikäli GrIFK etenee välieriin, se kohtaa varmuudella Cocksin, jos SIF voittaa, se pelaa välierissä BK-46:n parina.

HIFK:n ja Dickenin kohdalla välierävastus määräytyy GrIFK:n ja SIF:n tuloksen mukaan. Mikäli GrIFK on välierissä HIFK/Dicken pelaa BK-46:tta vastaan, mikäli SIF jatkaa, HIFK/Dicken kohtaa Cocksin.

Ottelut ratkaisuun saakka

Kaikki puoli- ja välierät sekä finaalit pelataan ratkaisuun saakka seuraavasti:

  • Mikäli ottelu on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan 2×5 minuutin jatkoaika.
  • Mikäli ottelu on edelleen tasan, pelataan toiset 2×5 minuuttia.
  • Mikäli ottelu on senkin jälkeen vielä tasan, seuraa seitsemän metrin heittokilpailu.