Jäähyily kostautui GrIFK:lle – BK-46 kiihkeän matsin voittoon

“Otteluita ei voiteta jäähypenkiltä”, parahti GrIFK:n päävalmentaja Mikael Källman pölyn laskeuduttua SM-liigan fyysiseksi taisteluotteluksi muodostuneen Granin ja BK-46:n välisen pelin jälkeen. 10 kaksiminuuttista antoi turhan paljon etua vierasjoukkueelle, joka pelasi kylmäpäisemmin ottelun lopun ratkaisuhetkillä. BK voitti tasaisen väännön 25-31 (14-15) ja aiheutti Granille tappion juhlaottelussaan.

Kauniaisissa pelattiin runkosarjan alkukierroksen peliksi kovatasoinen taistelu, jollaisia soisi näkevän useamminkin. Tila kentällä piti ansaita ja maalipaikkaan pääsy ei vielä automaattisesti tarkoittanut maalintekoa.

Kotijoukkue näytti ottelun alussa, että päävalmentajan kommentit finaalipaikasta keväällä eivät ole tuulesta temmattuja. Grani sai hyvän alun otteluun, jossa maalinteko asemapelissä oli alusta alkaen hankalaa ja täyden työn takana. Filip Churlevskin johtamana isännät etenivät ensimmäisen vartin askeleen edellä.

Kaksiminuuttiset nousivat jo varhain isoon rooliin ottelussa. Ensimmäinen pari lensi uunista ulos seitsemännen (GrIFK) ja kahdeksannen minuutin (BK-46) kohdalla, ja siitä eteenpäin kentällä nähtiin varsin harvakseen täysiä miehistöjä. Granille tuomittiin ennen taukoa viisi ja BK:lle kaksi kakkosta.

BK käänsi jakson puolivälin kieppeillä 8-5 kotijohdon 10-13 edukseen. Puoliaikaa joukkueet menivät viettämään kutkuttavan 14-15 vierasjohdon turvin.

Grani pääsi toisen jakson alussa tasoihin seitsemän metrin viivalta, josta Jere Kantee viimeisteli tänään varmasti. Kun Kalle Kankaanpää teki Miro Koljosen lähettämästä mahtisyötöstä koko kentän läpi 17-16 (36. min), peli näytti kotijoukkueen kantilta hyvältä.

Kotijoukkueen pelin sekoitti jäähysuma, joka verotti voimia ottelun ratkaisuhetkillä ja antoi vieraille ratkaisumahdollisuuden, jonka se hyödynsi täydellisesti.  45. ja 51. peliminuuttien väliseen jaksoon Grani sai viisi kaksiminuuttista, joista Gustav Svanbäck puhui itsensä istunnolle ja Fredrik Forssille sekä Richard Sundbergille jäähyt tiesivät suihkukomennusta. Sundberg sai tilanteessa 21-23 10 minuuttia ennen loppua ensin pelitilannejäähyn ja penkille päästyään sanainen arkku nosti kaksi sormea lisää. Neljän minuutin alivoima oli yksinkertaisesti liikaa.

“Otimme tänään aivan liikaa jäähyjä, ottelun ratkaisuhetkellä pari kaksiminuuttista suunsoitosta, ja siinä vaiheessa BK juoksee karkuun. Se ei ole hyväksyttävää käytöstä meiltä, tämä ei vaan käy! Meidän täytyy vain sopeutua paremmin tuomareiden linjaan”, Källman sanoi.

BK:n valmentaja Andreas Rönnberg myönsi ottelun olleen loppulukemia tasaisempi, ja  suhtautui voitosta huolimatta varsin kriittisesti tuomarilinjaan:

“Ottelu oli aika rikkoinainen. Mielestäni tuomarit vihelsivät hieman liian paljon ja etsivät liikaa rikkeitä. Mielestäni kovia otteita saa käyttää, nyt tuli aika paljon jäähyjä hieman helpoista paikoista, toisaalta sama se oli molemmille joukkueille. Ottelusta puuttui luontainen pelin kulku. Granilla oli ehkä hieman kapea materiaali ja väsyi vähän. Me jaksoimme mielestäni tänään vähän paremmin.”

Nico Rönnberg valittiin ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi, Mikael Heinonen oli varsinkin toisella puoliajalla vaikeasti ohitettava este BK:n maalissa. Granista ei taistelumieltä puuttunut keneltäkään. Kalle Kankaanpää sai toisessa ottelussa peräkkäin tähtiraadin suosion.

GrIFK:n nuorista 2005 syntynyt William Nysten pääsi nyt toisessa liigaottelussaan ensimmäistä kertaa tositoimiin, ja avasi maalitilinsä heti ensimmäisessä hyökkäyksessä. Churlevskille kirjattiin ottelussa miehen 200. SM-maali. Karjaalaisista tasalukemiin ylsivät Sebastian Säkkinen (1400), ja Oliver Nordlund, (300).

Perjantaina paluu Turkuun

GrIFK:n seuraavan ottelun panoksena on Suomen Cupin Final4 lopputurnaus, joka pelataan helmikuun alussa Riihimäellä. GrIFK kohtaa Samppalinnassa ÅIFK:n, jonka kanssa avattiin SM-liiga viime keskiviikkona. Ottelu pelataan perjantaina 29.9. kello 18:30. SM-liiga jatkuu 7.10. Cocksin vieraana, seuraavan kotiottelun Grani pelaa 11.10. Dickeniä vastaan.

Kuvat: Aki Ylivarvi @Aki_Kuvaus