Miro Koljonen Norjasta GrIFK:n riveihin

GrIFK:n käsipallomiehistö sai joulutauon aikana mieluisan vahvistuksen, kun toissa kauden päätteeksi Norjaan siirtynyt maajoukkuelaituri Miro Koljonen palaa SM-liigaan ja Kauniaisiin. Norjassa Koljonen ehti pelata Fjellhammer IL:n riveissä puolitoista kautta, päästen juhlimaan I-divisioonan voiton myötä nousua liigaan, jossa hän pelasi 14 ottelua.

28-vuotias SIF:n käsipallokasvatti ehti ennen Norjaan siirtymistään pelata Kauniaisissa seitsemän kauden ajan, saavuttaen HC Westissä ja GrIFK:ssa yhden SM-hopean ja kolme pronssia. Kaikkiaan Koljonen on pelannut SM-liigassa 246 ottelua ja tehnyt 809 maalia. SM-liigan vuoden tulokas vuosimallia 2010 on valittu myös All stars-miehistön oikeaksi laituriksi neljästi. Maaotteluita Koljoselle on kertynyt miehissä 72 (171 maalia) ja nuorissa 101 (322).

“Korona pilasi koko homman”

Miro Koljonen, Fjellhammer IL

  • 1. Divisjon 2019/20:
    21 ottelua / 98 maalia
  • REMA 1000-Ligaen 2020/21:
    14 ottelua / 26 maalia

Kuva: Fjellhammer IL (fjellhammer.no)

Norjan reissusta jäi Koljosen omin sanoin kokonaisuutena hyvät fiilikset, eikä sitä tarvitse katua. Päätös palata Suomeen juontuu täysin käsipallosta riippumattomista syistä.

“Tosi hieno kokemus, mutta korona pilasi koko homman. Laitoin oman hyvinvointini etusijalle, sillä korona-aika oli henkisesti raskas ja oli yksinäistä olla ulkomailla. Seuran eikä varsinkaan joukkueen suuntaan jäänyt mitään moitteen sijaa, meillä oli mahtava porukka. Hyvä reissu jota voi lämmöllä muistella, opin sekä käsiksen että ulkomailla asumisen kautta paljon monellakin elämän osa-alueella.”

Koljonen aikoo pelata tutussa seurassa ainakin kauden loppuun, ja katsoa sitten mitä tuleman pitää.

“Pelataan nyt tämä kevätkausi alta pois ja katsotaan sitten jatkoa. En osaa sanoa mitään enkä halua lyödä mitään lukkoon vielä. Tämän ja ensi kauden pelaan Suomen maaperällä ja katson sitten tuleeko vielä lähdettyä ulkomaille.”

“Kovasta pelitemposta tuli arkea”

Ulkomailla pelaaminen kehitti Koljosta paljon, kehitysaskelia löytyy “sieltä sun täältä”.

“Totuin pelaamaan kovemmassa pelitempossa ja olen nyt fyysisesti paremmassa kunnossa. Sain myös pitkästä aikaa keskittyä pelkästään laitapelaamiseen. Voi sanoa että opin käsipalloa kokonaisvaltaisesti.”

Paluumuuttajat lisäävät liigan mielenkiintoa

Kotoista SM-liigaa Koljonen seurasi Norjasta käsin lähinnä tulostasolla, mutta ehti huomioida alkukauden tasaiset ottelut. Mies uskoo liigan toisen paluumuuttajan Nico Rönnbergin nostavan BK-46:n osakkeita mestaruuskamppailussa runkosarjaa hallinneen Dickenin haastajaksi.

“Paljon tasaisia ja tiukkoja otteluita ollut pitkin kautta, ja moni joukkue pystynyt haastamaan kärkikolmikkoakin. Mielenkiintoinen kevät tulossa. On myös kiinnostavaa nähdä miten pitkälle BK Nicon ja Jac Karlssonin johdolla pääsee.”

Kahden maajoukkuemiehen paluussa liigakentille Koljonen ei näe merkittäviä negatiivisia vaikutuksia.

“Onhan se fakta että jos lajina ja maajoukkuetasolla halutaan menestyä ja kehittyä, useamman pitäisi uskaltaa ottaa vastaan mahdollisuudet lähteä kokeilemaan siipiään, mutta näin korona-aikana sillä on tuskin mitään huonoa vaikutusta jos palaa kotiin. Päätökset ovat aina yksilöllisiä ja henkilökohtaisia juttuja. Liigalle tämä tekee ihan hyvää. Kyllähän me pystymme tuomaan paljon lisää omiin joukkueisiimme, ja toivottavasti saadaan entistä tiukempia ja kivempia matseja seurattavaksi.”

Kansikuva: Harald Gründel / Fjellhammer IL (fjellhammer.no)