Roslander SM-liigan marraskuun tähtipelaaja

GrIFK:n maajoukkuemaalivahti Patrik Roslander valittiin ylivoimaisella 12 tähden vyöryllä SM-liigan marraskuun tähtipelaajaksi. Paaki valittiin kentän parhaaksi jokaisessa GrIFK:n neljässä ottelussa. Kaikkiaan Roslander oli kentän kunkku viidessä peräkkäisessä liigaottelussa.

Patrik Roslanderin karjahdus Kauniaisten Luolan uumenissa on kaikunut onnistuneen torjunnan merkiksi tälläkin kaudella tiuhaan tahtiin. SM-liigan torjuntatilaston kärki on torjuntaprosenttien valossa äärimmäisen tasainen, mutta torjuntojen määrässä Roslander on selvä ykkönen.

”Joskus menee hyvin, joskus menee huonosti. Voisi melkein sanoa, että nyt on käynyt hyvää tuuriakin että pallot jäänyt kiinni. Puolustuksella on tietysti ollut iso merkitys siihen”, Roslander tyytyy toteamaan.

Yhteistyö puolustuksen kanssa toimii

”Treeneissä pyritään puolustuksen kanssa keskustelemaan miten heidän pitää seistä ja myös pelin aikana, että mikä toimii ja mikä ei.”

Maalivahdin näkökulmasta on tärkeää, että sovitut asiat hoidetaan isossa kuvassa, ja tilanteisiin reagoidaan tarvittaessa kimpassa ja rauhassa.

”Eli ei tehdä turhia liikkeitä eikä nopeita vaihtoja puolustuksessa. Vaikka joku pääsisikin heittämään muutaman maalin, niin ollaan molemmat rehellisiä, että vaikka maali periaatteessa olikin ollut puolustuksen tai veskarin, niin silti ei lähdetä tekemään isoja vaihtoja kesken pelin, vaan molemmat nostaa käden pystyyn ja skarppaa että saadaan ne turhat maalit pois. Ei siis lähdetä jokaisen maalin jälkeen vaihtamaan jotain mikä periaatteessa toimii, vaan katsotaan mihin se kantaa matsin jälkeen.”

Uran parasta käsistä?

36-vuotias Roslander pelaa jo 15. kauttaan SM-tasolla. Meriittejä riittää aina maajoukkuekomennuksia myöten, ja SM-liigassa palkintokaapista löytyy kaksi Suomen mestaruutta ja pitkä rivi himmeämpiä mitaleja. Suomen Cupin voittoon Roslanderin joukkueet ovat yltäneet kahdesti. SM-liigan vuoden maalivahti vuosimallia 2013 on valloittanut myös SM-liigan All Stars-miehistön tontin kahdesti.

Roslander valittiin nyt kuukauden pelaajaksi viidennen kerran. HC Westin toisella mestaruuskaudella 2011/12 hänet valittiin kahdesti, samoin kuin kaudella 2014/15 Dickenissä.

Silti meneillään oleva tähtiputki ei – ainakaan vielä – saa miestä innostumaan.

”Tilastojen valossa ehkä pelaankin, mutta se on vähän vaikea sanoa, kun runkosarjasta on pelattu vasta puolet. Toivottavasti sitten kevään aikana voidaan sanoa että alkaa jo olemaan jotain. Nythän tässä runkosarjassa pitäisi hakea se tatsi mikä pitäisi olla kevään aikana, että vähän vaikea sanoa tässä vaiheessa.”

GrIFK:n pelaajistolle osuma oli kaikkiaan seitsemäs. Aiemmin Granin pelaajista ovat valituksi tulleet Carl Weurlander huhtikuussa 2022, Atte Pakarinen kahdesti (helmikuussa 2021 ja tammikuussa 2017), Anthony Hellakoski maaliskuussa 2021, Alexander Qvist tammikuussa 2020 ja Albert Georgs tammikuussa 2019.

Tähtipelaajapalkinto myönnetään kuukauden aikana eniten tähtiä keränneelle pelaajalle. Kaikki tähtipelaaja-valinnat löytyvät täältä.

Artikkelikuva: Jonas Tana