Handbollsdamernas första pokal för säsongen delas ut i Grankulla på lördag

Innan sista rundan av handbollsdamernas grundserie i FM-serien kör igång spelas Finska Cupens Final-4 i Grankulla.

Veckoslutet inleds på fredag 9.2 med två semifinaler. Den första spelas kl. 18.00, då möts arrangören GrIFK och fjolårets cup-mästare Dicken, i den andra som spelas kl. 20.30 möts BK-46 och HIFK. På lördag 10.2 avgörs cupmästerskapet med start kl. 14.30.

Förra årets finalister möts igen

Denna säsong deltog sju lag i den finska cupen. I kvartsfinalerna, som spelades i slutet av oktober, deltog förutom alla FM-serielag även Atlas från division 1. HIFK tog sig vidare till semifinal genom att vinna över SIF med 20–25, BK-46 slog ut Cocks med 33–23 och Dicken vann över Atlas med 19–30. GrIFK gick som finsk mästare rakt till semifinal.

Ifjol var det samma lag som spelade i cupens semifinaler, med samma matchpar som i år. Dicken vann komfortabelt över GrIFK (32–24) och HIFK över BK-46 (19–34). I finalen vann Dicken, som har lyckats försvara sitt cupguld sen säsongen 2020–2021, över HIFK med 22–20. Senast något annat lag än Dicken, HIFK eller GrIFK har spelat i final var säsongen 2016–2017, då SIF tog sig såpass långt.

HIFK leder FM-serien, GrIFK ligger tvåa och Dicken trea

Om vi ser på serietabellen så går HIFK in i Final-4 som förhandsfavorit med en säkrad första plats i FM-grundserien och en stabil säsong utan förluster.

GrIFK och Dicken har krigat om en andra plats i grundserien, den kampen avgjordes när lagen drabbade samman i slutet av januari och matchen resulterande i en tvåmåls vinst för grankullalaget.

BK-46 ligger på femte plats i tabellen, men har under vintern visat att de har en uppåtgående trend i sitt spel då de bland annat lyckades sno ett poäng mot GrIFK. Sjundeå IF:s försprång har dock blivit för stort och BK-46 har inte längre en chans att ta sig vidare till semifinaler i FM-serien.

Matchanalyser följer

Det här är den första delen av en tredelad matchanalys på de fyra lagen som deltar i Finska Cupens Final-4.

Hur ser matchbilderna ut på förhand? Vilken typs lag är det som spelar? Vilka är deras styrkor och svagheter? Hurdana spelare får vi se på planen?

Jag har valt att analysera alla fyra lag utgående från statistik, matcher och egna tolkningar. Därtill har jag bett samtliga lag ge en kort kommentar om hur säsongen sett ut hittills samt vilka förväntningar de har inför veckoslutet.  Analyserna kommer att publiceras i två delar enligt semifinalernas matchpar.

Text: Carolina Rehnberg