NSM final 5, 26.4.: HIFK – GrIFK 23-29

Mästare för andra året i rad, GULD!!!

Det här årets finalserie fick sitt värdiga slut med en femte final. Båda lagen hade haft sina stunder under serien och det kändes rättvist med en femte, direkt avgörande match.

Båda lagen anlände i god tid före matchen till Idrottshuset i Helsingfors. Inga blickar utbyttes, utan allt fokus var riktat mot den kommande 60 minuters dusten inne på planen.

Våra damer var väl förberedda inför den sista kampen. Vi hade ännu på onsdagen innan matchen slipat på de sista detaljerna och visste vad vi borde göra i försvars- och anfallsväg. Några ord sades i omklädningsrummet före matchen, men laget och tränarna visste att det viktigaste idag var att gå in på planen och slutföra jobbet.

Ojämn första halvlek

Matchen började i ett snabbt tempo och vi drar upp en lucka på 2-0 under de första två minuterna. HIFK kommer segt ikapp och förbi under de följande 10 minuterna. Vi gör inte de saker vi kommit överens om i omklädningsrummet och under träningarna före sista finalen. HIFK går från 2-0 till 3-6. Vi är inte riktigt täta bakåt och tar sämre lägen i anfallet, vilket resulterar i att HIFK får föra matchen.

Vi hittar tillbaka till vårt tålamod och knappar in 1 mål i taget. I första halvlekens sista anfall lyckas vi få en straff som Johanna förvaltar och vi går till pausvilan i ställningen 12-12.

Känslan efter första halvleken är att vi har handbromsen på. Vi jobbar inte riktigt lika tätt och rörligt bakåt som i de tidigare finalerna. Vi utnyttjar inte heller de kontringsmöjligheter som vi fått under finalserien. I anfallet vågar vi inte gå 100 % i våra satsningar och ger ansvaret vidare till medspelaren.

Vi är överens om att vi som lag kommer att greja den här sista avgörande finalen, förutsatt att vi lägger i en växel till, vågar spela vårt eget spel och springer på precis allt. Det känns som vi har läget under kontroll fastän matchen står 12-12.

Ny växel och vinst 

Båda lagen spelar försiktigt under de första 10 minuterna. Det känns som om vi så småningom börjar få koll på HIFK:s spel. Vi fortsätter trumma på i alla delområden på planen och gör 4-0 på tre minuter. HIFK tar en timeout för att få stopp på vårt flyt och hitta nycklar till deras eget spel.

I vår timeout går vi igenom ett par saker om både anfallet och försvaret som vi borde göra lite noggrannare. Vi följs åt under de kommande 15 minuterna, där det ändå känns att vi har koll på matchen. Alexandra i målet gör några otroliga parader och ger laget det självförtroende som behövs i en femte final. Med 5 minuter kvar sätter vi ännu en sista växel i och vi springer i väg från HIFK till en seger i femte finalen och det finska mästerskapet.

Det här laget vet inte vad orden ”ge upp” betyder. Det är laget före jaget och vi gör det tillsammans. Det har varit och fortsätter vara vår styrka och kommer att ge laget framgång också i framtiden.

Tack till publiken!

Begreppet “publiken är den åttonde spelaren” har nåt helt nya höjder under de senaste säsongerna.

När finalserien mellan GrIFK och HIFK slutade i GrIFK:s fördel med 3-2, gick supportermatchen med klara siffror till GrIFK med 5-0. Stödet och laddningen vi får från våra fans är något vi inte kan klä i ord. Ni ger oss extra energi och stöd som för oss till nya höjder.

ETT STORT TACK för det enorma stödet under säsongen.

Nu är det dags för fest och vila. Inom en snar framtid sammanfattar vi säsongen och delar med oss av våra tankar om den. Vi blickar även framåt mot nästa års säsong.

Vi ses i hallen!

Text: Coach Anders Anka Genberg
Foto: aki_kuvaus

Ottelun tilastot

Ottelutiedot Tulospalvelussa