Framgångsrik säsong med dubbelguld

Sammanfattning av säsongen 2023–24

Nu när säsongen är färdigspelad och laget är på välförtjänt vårsemester, är det dags för tränarna att analysera säsongen. Samtidigt tittar vi framåt och planerar nästa säsong.

Senast vi gjorde en liknande tillbakablick var efter nyår. Då hade vi ännu Final-4 i finska cupen, baltiska ligans slutspel samt den finska seriens slutspel framför oss. Våren var fylld med intressanta matcher och vi började få tillbaka våra spelare från sjukstugan.

En utmanande säsong

I det stora hela kändes säsongen väldigt utmanande. Vi hade en hel del skadade spelare, vilket gjorde säsongen knepigare än vad vi tänkt oss. Det var endast baltiska ligans sista turnering och FM-seriens finalmatcher som vi kunde spela med fullt lag. Ibland kändes det som om vi inte fick maximalt ut av laget då vi inte hade alla på benen. I finalerna fick vi äntligen visa vad vi går för när alla är med.

Det positiva med bortfallen var ändå att det tvingade många spelare att axla ett större ansvar under säsongen. Det lyckades de med alldeles utmärkt, och det kom att gynna oss i slutändan. Fastän HIFK var urstarkt under grundserien, visade vi i flera matcher att vi har ett brett material där varje spelare kan lyfta sig då det gäller. Vi kände att det kommer att gynna oss längre fram på säsongen att alla spelare tagit ansvar och tvingats visa framfötterna i knepiga lägen. Laget svetsades allt mer samman match för match och det verkade som om vi tog små steg framåt hela tiden.

Knapp förlust i finska cupen

Finska cupens Final-4 år 2024 spelades hemma i Grankullagrottan. Under veckan hade vi slipat på detaljerna inför semifinalen mot Dicken. Det blev en jämn dust, precis som alla andra möten under säsongen. Vi lyckas med att skapa fina lägen framåt och få utdelning på bred front, men hade svårigheter med att täppa till i försvaret. Vi går vinnande ur striden med två mål och visar att vi orkar köra på i 60 minuter.

I den andra semifinalen klarar HIFK sig galant mot motståndet BK-46, vilket resulterar i att vi får en final mellan serietabellens etta och tvåa.

Finalens första halvlek går helt enligt planen och HIFK tar en ledning med två mål. I andra halvleken fortsätter HIFK att mala på samtidigt som vi tappar vårt fina spel från första halvlek. HIFK tar hem finska cupen och det märks tydligt efteråt i omklädningsrummet att laget är suget på revansch.

Vi bestämmer oss för att höja oss under den följande veckan och fortsätta jobba på de saker vi är bra på.

Vinst i baltiska ligan

Vi går in i baltiska ligans tre sista matcher med ett klart mål. Om vi vinner alla tre matcher blir vi baltiska mästare.

Vi har alla spelare med för första gången under säsongen, vilket ger mer självförtroende till laget. I den första matchen möter vi serieledarna och det märks från början vad som står på spel. Vi går segrande ur striden och vårt självförtroende får en boost för de två resterande matcherna. Match nummer två på lördag är också en jämn kamp, men med hjälp av vårt breda material klarar vi till slut av att vinna med fem mål. Vi börjar jobba smartare och tätare i defensiven, vilket leder till att motståndarna hela tiden får svårare att göra mål. Vi orkar löpa i 60 minuter och har bra rörelse i anfallet. Vi öppnar motståndarens försvarsformationer, oberoende av vad de sätter emot oss.

Inför den sista matchen är båda lagen på jämna poäng, vilket gör att matchen blir direkt avgörande. Faktumet att motståndaren även råkar vara hemmalaget och värden för sista turneringsveckoslutet gör förutsättningarna ännu mer spännande. Vi gör en av våra sämre halvlekar och ligger under med fem mål i paus. Men som många gånger tidigare, vet inte laget vad det betyder att ge upp och vi svänger matchen under andra halvlekens första 10 minuter för att lägga i ännu en sista växel till matchens sista 10 minuter. Laget börjar snabbt hitta samspelet, fastän vi inte spelat med full trupp under stora delar av säsongen. Vi visar vad vi går för och tar hem det första baltiska mästerskapet till Grankulla.

Baltiska ligan som helhet var en lyckad turnering. Laget fick möta internationellt motstånd, vilket har gett ett nytt lyft till träningarna. Vi fick även uppleva två intensiva veckoslut där vi spelade tre matcher på tre dagar. En lärorik upplevelse för hela laget och något som förde oss framåt som ett lag.

Spännande slutspel

Årets slutspel blev en nagelbitare. Vi gick in med ett klart mål: att spela för guldet och vinna mästerskapet. Dicken var första hindret vi skulle komma över för att nå finalen. Våra matcher under säsongen hade varit oerhört jämna, fastän vi hade tagit fler vinster än de under säsongen. Vi hade koll på Dickens styrkor och visste hur vi skulle utnyttja deras svagheter.

Under säsongen hade vi jobbat med att på en djupare nivå analysera motståndet för att kunna göra små ändringar under matcher och matchserier. Vi gjorde en svagare match nummer två, men efter det verkade vi få upp farten igen. Vi gjorde de små ändringarna som behövdes och gick vinnande ur serien. Det var helt avgörande att vi orkade trycka gasen i botten i 60 minuter, vilket i slutändan gör största skillnaden.

Inför finalserien gick diskussionerna ut på om HIFK skulle klara av att gå obesegrade genom säsongen. Men vi är självsäkra och vet att vi kan rubba HIFK när vi har hela laget på fötter.

Efter första matchen och förlusten kändes en liten besvikelse i laget. Vi kände att hade kunnat ta säsongens första vinst mot HIFK. Vi hade krupit närmare dem steg för steg under hela säsongen och vi visste att vi kan slå dem.

Andra finalen är en nagelbitare där vi inte får till det i förlängningen och HIFK tar en 2–0 ledning i finalserien. Vi diskuterar sinsemellan med tränarna och konstaterar att vi har en klar bild av HIFK:s spelsystem och vet hur vi ska utnyttja det i båda ändorna av planen. Vi gör små taktiska förändringar och peppar laget till att spela en halvlek i taget. Vi kör på alla cylindrar och tar en klar seger i final nummer tre. Vi får en känsla av att vi löst frågan alla lag frågat sig under säsongen: hur ska man slå HIFK?

Vi gör några fler förändringar till final nummer fyra och vår hemmapublik för oss fram till seger och möjligheten att spela om mästerskapet i en direkt avgörande femte final. Det känns som om spelarna i laget vet sina roller på planen och vi vet vad som krävs för att gå hela vägen. Vi bestämmer oss för att sätta arbetsbyxorna på för sista gången under säsongen och gå ut och njuta. HIFK har pressen på sig då de varit klara favoriter under säsongen. HIFK försöker rubba vårt spel, men oberoende av vad deras motdrag är lyckas vi lösa det tillsammans.

Denna spelutveckling gör oss tränare väldigt stolta och är något vi kan bygga på i framtiden. Vi blir välförtjänta mästare och visar än en gång hur otroligt lag vi är.

Sikte mot framtiden

Spelarna är nu på en välförtjänt vårsemester och så småningom drar laget i gång med sommarträningar. Vi har en bra spelarstomme att bygga vidare på, även om det kommer att ske vissa förändringar i truppen. Mera information om det kommer i ett senare skede då allt har klarnat. Vi har en vision om hur vi vill spela och vet hur vi ska nå dit. Det krävs en hel del arbete, men vi är färdiga för utmaningen.

Tränarteamet kommer att vara samma som under denna säsong. Pava fortsätter som huvudtränare och Carre och Anka som assisterade tränare. Bianca fortsätter jobba med målvakterna och Freddo sköter om spelarnas fysiska kondition. Vi har något roligt och bra på gång!

Fans och sponsorer

Vi vill rikta ett stort tack till våra sponsorer, samarbetspartners och fans! Utan ert stöd skulle vi inte kunna göra det vi tycker mest om: att spela handboll. Vi har sett ett ökat intresse att komma till hallen och se på matcherna, vilket gör både spelare och tränare mer taggade. Det är något vi ska hålla i och bygga vidare på – att göra det tillsammans.

Ha en skön sommar och så ses och hörs vi på hösten igen!

Vi spelar för Grankulla!

Text: Coach Pava, Carre, Bianca, Anka och Freddo
Foto: aki_kuvaus