NSM final 2, 17.4.: GrIFK – HIFK ja. 27–29, 26–26

Final nr. 2 i Grottan var en thriller

Onsdagens andra final var precis som en handbollsmatch skall vara. Publiken var i hallen i god tid, vilket höjde på stämningen bland spelarna. Hallen fylldes till nästan varje plats då matchen började och redan under spelarpresentationerna märkte man att det kommer att vara mycket ljud i hallen, en riktig karnevalsstämning.

Vi hade på tisdagen gått igenom final nr. 1 och gjort några taktiska förändringar både i anfallet och försvaret. Vi kom överens om att ha tålamodet i båda ändorna i 60 minuter och visa att det är vår hemmaborg vi spelar i.

Jämn match och läget under kontroll

Matchen började i ett högt tempo där vi lyckas få stopp på HIFK:s uppställda anfallsspel och kontringar. Vi får upp en lucka på 3-0 då 4 minuter är spelat. Vi får en utvisning och HIFK lyckas göra sitt första mål. Vi fortsätter att ha koll på deras anfall, men gör enkla misstag i anfallet som HIFK lyckas utnyttja. Vid 10 minuter spelat har vi en ledning på 6-4.

Båda lagen gör mål turvis till minut 20 då HIFK har tagit igen försprånget och går i ledning för första gången. Vi tar timeout och bestämmer oss för att spela 7-6 i anfallet. Det ger resultat då våra spelare har samma fina tålamod som i den första finalen. HIFK lyckas med sina egna försök och efter en fartfylld första halvlek går vi till pausvilan med HIFK i ledning med 13-14.

I halvtid är känslan att vi har läget under kontroll. Vi kommer till bra lägen framåt och måste sätta bollarna i mål. I försvaret måste vi i andra halvleken vara noggrannare med HIFK:s spel så att vi får stopp på dem vid rätt ögonblick.

Rysare i slutet och matchen går till förlängning

Vi går in i andra halvleken med ett bra självförtroende och hemmapubliken i ryggen på oss. Andra halvleken börjar som den första finalens andra halvlek. Vi gör snabbt ett mål, men sen går vi in i en liten svacka där HIFK gör 3 mål på raken och lyckas dra upp en liten lucka. Vi har det tufft med tekniska missar framåt och vi får inte riktigt stopp på HIFK:s anfall. Ronja i HIFK:s mål stoppar många av våra avslut i vårt anfall och vi tappar flytet för en stund.

Till matchens sista 10 minuter går vi in i ett 3 måls underläge och vi känner att matchen står och hänger. Vi bestämmer oss för att spela 7-6 och vi kryper närmare HIFK mål för mål och med 1 minut kvar går vi upp i en 1-måls ledning. HIFK lyckas utjämna i deras sista anfall och vi får ännu ett försök till att vinna matchen. Vi lyckas inte få bollen förbi Ronja i HIFK:s mål och matchen går till förlängning.

I förlängningen är det HIFK som lyckas göra de två första målen innan vi får vårt första in. Vi har en del tekniska missar under förlängningen som gör att vi hamnar stå mycket i försvaret. HIFK är kyligare till slut och vinner den andra finalen med 27-29.

Fokus på följande match

Det känns som om vi hela tiden kryper närmare HIFK, men vi har inte haft kylan och tålamodet för att ta den första segern i finalen. Vi visar fina takter i matchen genom att svänga matchen, vilket kan ge oss en möjlighet att också vinna matchen.

Ingenting är färdig spelat och vi sätter nu fokus på de följande 60 minuterna som vi skall vinna.

Tack till publiken, den åttonde spelaren

Vi vill ge en stor eloge till vår fantastiska hemmapublik som hela säsongen har lyft laget till nya höjder. Det var en fröjd att lyssna på den fantastiska stämningen i hallen.

Jag hoppas vi ser er i Idrottshuset på lördag med samma energi för att föra laget till en vinst så att det blir en fjärde final i vår hemmaborg nästa vecka.