Grankulla IFK och IF Fram har tagit det första steget i deras nybildade samarbete.

Det känns otroligt skönt att vi nu har kommit igång med det konkreta samarbetet, säger Eddie Sundell som är en av de bärande krafterna bakom den nybildade åländska handbollssektionen i IF Fram och en av initiativtagarna till samarbetet mellan föreningarna.

Diskussionerna kring samarbetet inleddes under hösten 2023 och rätt så snabbt kunde bägge föreningar konstatera att vi kan hitta bra nya synergier mellan föreningarna och erbjuda ett större mångfald till våra föreningsmedlemmar.

”Tanken var att vi skulle ha deltagit i GrIFK Mini Cup men tråkigt nog fick vi inte ihop tillräckligt med spelare i rätt ålder. Det viktiga är att spelarna är mogna och mottagliga för tävlingsspel och det hoppas vi få till under våren.”, säger Markus Palm som är dragare för de yngre juniorerna tillsammans med Björn Silén hos IF Fram.

Sist och slutligen hade vi inte tillräckligt med spelare i rätt ålder. Det viktiga är att spelarna är mogna och mottagliga för tävlingsspel och det hoppas vi få till under våren.

GrIFK’s P11 och P12 lagen blev därför den första grupperna som fick ta del av samarbetet då några pojkjuniorer från IF Fram födda mellan 2009-2012 hade sin första träning i Grankulla på Svenska skolcentrum på trettondagen.

”Det var riktigt skoj att få gäster från Åland. En tanke med besöket var att killarna från IF Fram skulle få testa på att spela match, så det blev en fartfylld träning. Spelet löpte bra och stämningen var glad. Med andra ord en riktigt rolig och inspirerande träning”, säger andratränare Edvin Ekman.

”Det var jätte roligt att få träna med Grani. Vi fick spela i ett fullstort lag med pojkar i samma ålder. Grani pojkarna var jätte snälla och frågade vilken position vi vill spela på planen. De var många nya upplevelser.” säger Joel Sundström som är född 2012.

Jonatan Lönngren född 2009 fortsätter med att det var intressant att se skillnaderna mellan ett lag som har tränat och spelat handboll i länge. ”De var väldigt många på träningarna och vi kunde spela på flera olika positioner under träningen. Man insåg rätt så snabbt att föreningen är stor med många aktiva juniorer och vuxna. Det här var ett riktigt bra besök och jag hoppas att vi kan åka snart igen med förhoppningsvis ännu flera spelare från IF Fram.”

IF Fram som nybildad handbollsförening kommer att få dela erfarenheter och få råd och tips från GrIFK om hur man bygger upp en hållbar förening där juniorverksamheten är i centrum. IF Fram kan i sin tur ordna skräddarsydda handbollsläger och träningsmatcher med möjligheten att få internationellt motstånd.

“Fint att se handbollen utvecklas i Finland. Vi, som en av de största föreningarna i Finland, ser det som vår uppgift att stöda mindre etablerade föreningar i att få igång sin verksamhet så att vi i framtiden har möjlighet att spela handboll på så många orter som möjligt i Finland. Endast genom tillräckligt bred bas i antalet utövande handbollsspelare i Finland, kan vi nå framgångar på internationell nivå. Vi samarbetar gärna med IF Fram och hjälper föreningen att få igång sin verksamhet så gott vi kan. Vi ser fina möjligheter i verksamheten på Åland och hoppas att även fler föreningar från fastlandet kunde tänka sig att komma till Åland på träningsläger och möta både åländska och svenska motståndare där”, summerar Jenny Segersven, ordförande i GrIFK Handboll.

Jag har fått min handbolls fostran i BK-46 men mitt tränar- och föreningsintresse har jag GrIFK att tacka för. Tiden i GrIFK är en tid jag minns med värme och där var jag med och anordnade en hel del med läger och andra evenemang och det är något vi vill kunna ha här på Åland också, fortsätter Eddie.

Vi har väldigt fina faciliteter där allt från logi, träningar och andra aktiviteter lätt går att ordna. Det är också en av orsakerna till varför vi valde att bilda en handbollssektion i just IF Fram, avslutar han.

Vi hoppas att detta samarbete kan fortsätta och utvecklas i rätt riktning för att utveckla handbollen i föreningarna och i Finland!