GrIFK:n ja Atlas Vantaan ottelusarjasta lupa odottaa kiihkeää

Pudotuspelit on aina varma kevään merkki, niin tänäkin vuonna, vaikka itse terminen kevät antaakin yhä odottaa itseään. Käsipallon SM-liigan vihdoin alkavat puolivälierät sijoittuvat tällä kerralla täysin kymmenen kilometrin toiminta-alueelle, akselille Kallio-Pirkkola-Myyrmäki-Kauniainen.

Välieriin on Cocksin ja BK-46:n seuraksi tyrkyllä neljä joukkuetta, joista Dicken ja HIFK, sekä Atlas Vantaa ja GrIFK kamppailevat kahdesta paikasta puolivälierävaiheessa, joka käydään todella tiiviiseen tahtiin läpi. Keskiviikkona 21.3. alkavat ottelusarjat pelataan joka toinen päivä ja viimeinenkin mitalipelijoukkue on selvillä viimeistään 29.3. Välieriin joukkueet ehtivät latautua ainakin kaksi viikkoa, ensimmäiset osa-ottelut ovat ohjelmassa 14.4. ja mestari saadaan selville viimeistään 12.5.

“Kaikki on mahdollista”

GrIFK ja Atlas Vantaa ovat nyt toista kertaa peräkkäin vastakkain, ja viime vuonna Grani käänsi ottelusarjan 0-2 tappioasemasta 3-2 voittoon. Sille ei kuitenkaan kannata laittaa sen suurempaa paino-arvoa. Tosiasia on kuitenkin se että vantaalaiset ovat kahdesti vieneet kirvelevästi granilaisten nenän edestä paikan ylemmässä jatkosarjassa, joten kotiedun turvin se lienee hienoinen ennakkosuosikki, mikä kuitenkin sopii GrIFK:lle vallan mainiosti.

“Ei viime vuoden peleillä ole enää muuten mitään väliä, mutta toki se antaa pojille uskoa että mikä tahansa on mahdollista kääntää. Tänä vuonna tehdään toki kaikkemme että saadaan parempi lähtö sarjaan”, Granin pääkäskijä Mikko Koskue ennakoi tulevaa ottelusarjaa.

Lähtökohdat tasaiselle ottelusarjalle on lupaavat. Grani on kolmesta keskinäisestä vienyt kaksi ja Atlas yhden. Suurin voittomarginaali, neljä maalia, tuli Suomen Cupin välierässä Kauniaisissa. Runkosarjassa kumpikin oli kolmena maalin turvin parempi kotonaan.

GrIFK on viime aikoina saanut pelinsä kulkemaan paremmin, mistä iso kiitos lohkeaa sekä ehjän harjoitusjakson, että tärkeän pitkään puuttuneen palasen, Miro Koljosen päästyä jälleen tositoimiin. Koljosen paluun myötä Granin voittoputki kasvoi jatkosarjan ÅIFK:lle kärsityn avaustappion jälkeen viiden pelin mittaiseksi.

“Lähdemme ottelusarjaan varsin luottavaisin mielin. Rikkonaisen tammi- ja helmikuun alun jälkeen ollaan saatu muutama ehjä ja hyvä viikko alle. Ei ole enää ollut koko aikaa monta pelaajaa sairaana ja ollaan saatu pienet loukkaantumiset kuntoon. Lisäksi varusmiehemme ovat päässeet treeneihin, edes silloin tällöin. Välillä tuntui että valmistautuvat siellä isompaankin sotaan, kun ei poikia näkynyt viikkoihin.”

“Ollaan siis päästy treenaamaan ja pelaamaan melkein täydellä miehistöllä, ja se on näkynyt heti. Se antaa heti ihan eri vaihtoehtoja molemmissa päissä kenttää. Ennen kaikkea ollaan saatu peli-ilo takaisin raskaan jakson jälkeen, ja se taas näkyy paitsi yleisessä peli-ilmeessä, myös tulostaululla. Puolustus on parantunut huomattavasti ja kaikki kolme maalivahtia ovat pelanneet hyvin. Myös hyökkäyspelimme on nyt ihan eri tasolla kuin muutama viikko sitten.”

Atlaksen vahvuudet tiedossa

Atlas Vantaan joukkue on Koskuen mukaan viime vuotiseen verrattuna varsin erilainen, kun kesällä haaviin kävi muutama ulkomaanapu, kuten Gheorge Safronii Cocksista, hyvän kauden pelannut viiva Geza Vasvári Unkarista, ja vasempaan laitaan löytyi Fredrik Kopranen Tanskasta. Miinuspuolella Atlaksella on pelinrakentaja ja joukkueen moottorin Anthony Hellakosken loukkaantuminen ja puuttuminen.

“Toki tiedostamme että Atlas on vahvistunut paperilla viime kaudesta, silti uskon että meillä on leveämpi materiaali, varsinkin jos pysymme terveinä ja pääsemme kierrättämään fiksusti miehiä. Atlaksella on pari selkeää vahvuutta ja jos pystymme pysäyttämään ne, olemme vahvoilla.”

Noihin vahvuuksiin liittyy vahvasti maalivahti Tuomas Laitisen ja laituri Sebastian Säkkisen yhteispeli. Vastaavasti vantaalaisten oman maalin puolustaminen tapahtuu usein sääntöjen rajamailla, siitä nähtiin viitteitä myös viikonlopun Dicken-pelissä, jossa toisiaan repineille joukkueille tuomittiin yhteensä 10 kaksiminuuttista. Jos tuomarilinja otteluissa on tiukka, tulee erikoistilanteilla, kuten yli- ja alivoimapelillä olemaan iso rooli otteluiden ratkaisuissa.

Kaveneeko Atlaksen kotietu Energia Areenalla?

Atlas joutuu viemään ylioppilaskirjoitusten takia kaksi ensimmäistä kotipeliään tutusta Myyrmäen Urheilutalon hallistaan naapuriin, Energia-Areenalle, jonne kumpikin joukkue pääsee pelaamaan vasta ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Se on yksi pieni detalji joka saattaa jopa sulattaa Atlaksen hankkimaa kotietua. Sekin sopii GrIFK:lle paremmin kuin hyvin, sillä jatkopaikkaan vaaditaan ainakin yksi vierasvoitto.

“Me ainakaan emme hallista valita. Viime kausien aikana ollaan kerran pelattu EA:lla, vuoden 2016 Cupin finaalissa Cocksia vastaan. Silloin pelasimme parhaan puoliaikamme miesmuistiin, johdimme Cocksia muistaakseni kolmella maalilla. Tokalla puoliajalla Cocks meni ohi, mutta silti ei meillä hallista ainakaan huonoja muistoja ole.”

Vaikka pudotuspelit ovat aina oma maailmansa ja lähtökohtaisesti Atlas-sarja on kaikella tapaa avoin, on Koskue kuitenkin hyvin luottavainen omiinsa.

“Vaikka miten nöyränä lähdetäänkin liikenteeseen ja taistelemaan jokaisesta pallosta kerrallaan, tavoite on silti hyvin selkä ja kristallinkirkas: välieräpaikka. Paljon on odotettu että pudotuspelit vihdoin alkaisivat. Toivon että pojat osaavat nauttia, nämä ovat kauden parhaita hetkiä ja pelejä, joihin lähdemme nöyränä pelaamaan yhtä ottelua kerrallaan”, lopettaa Koskue.

Puolivälierien aikataulu

Ke 21.03 19:00 Atlas Vantaa – GrIFK (Energia Areena)
Pe 23.03 19:00 GrIFK – Atlas Vantaa
Su 25.03 15:00 Atlas Vantaa – GrIFK (Energia Areena)

Tarvittaessa:
Ti 27.03 19:00 GrIFK – Atlas Vantaa
To 29.03 19:00 Atlas Vantaa – GrIFK (Myyrmäen UT)

Välieriin selviää voittamalla kolme ottelua. 14.4. alkavissa välierissä otteluparit muodostuvat siten, että mikäli Dicken voittaa HIFK:n, parit ovat Cocks-Atlas Vantaa/GrIFK ja BK-46-Dicken, tai jos HIFK selviää ensimmäisen kerran mitalipeleihin sitten kevään 1989 Cocks-HIFK ja BK-46-Atlas Vantaa/GrIFK.