Draamaa ja taistelua tiedossa kun GrIFK ja SIF lyövät yhteen

GrIFK ja SIF aloittavat tiistaina puolivälieräsarjan, joka lienee yksi odotetuimmista ottelusarjoista kauden SM-liigassa. Joukkueet osuivat Play offeissa vastakkain nyt jo kolmantena keväänä peräkkäin, tosin viime vuonna ottelusarja jäi pelaamatta kokonaan.

Lähtökohdat ja odotusarvo ottelusarjalle ovat jälleen kerran maittavat. Historiankirjoissa Grani ja SIF ovat järjestään olleet erittäin tasaväkisiä. Kun joukkueet edellisen kerran ottivat yhteen puolivälierissä keväällä 2019, jouduttiin viidenteen peliin, SIF:n edetessä välieriin otteluvoitoin 3-2. Kaksi vuotta aiemmin samat joukkueet pelasivat pronssiotteluissa, joissa pitemmän korren veti puolestaan GrIFK yhteismaalein 54-50.

Tällä kaudella kumpikin voitti runkosarjan kotiottelunsa, eikä varsinkaan Siuntiossa pelatusta ottelusta puuttunut dramatiikkaa. SIF eteni pitkälti HC Tallinn -voitosta saadun edun turvin runkosarjasta ylempään jatkosarjaan paremman pistekeskiarvonsa avulla, jättäen tiukassa keskikastissa HIFK:n ja GrIFK:n alempaan jatkosarjaan.

Jatkosarjat etenivät molemmilta odotetunlaisesti. Grani sai Miro Koljosen paluun myötä pelinsä loksahtelemaan paremmin kohdilleen, ja ratkaisi sarjan voiton neljällä peräkkäisellä voitolla. SIF:lle ylempi jatkosarja tarjoili lähinnä kokemusta, kun kolmen kärki karkasi jo aikaisessa vaiheessa. Loukkaantumisista kärsinyt joukkue paransi kuitenkin loppua kohden, ja lähtee Grania vastaan varmuudella hyvällä itseluottamuksella.

Toisessa puolivälieräparissa ei kilometrejä juuri niellä. Jatkosarjassa kolmanneksi pudonnut runkosarjan puhtaasti voittanut Dicken ja alemman jatkosarjan viimeisen ottelun GrIFK-ÅIFK lopputulosta jännittämään joutunut HIFK ottelevat samalla Stadin herruudesta.

Päivän kunto vai pelin kehitys ratkaisuroolissa?

Puolivälierät pelataan tiukassa tahdissa tiistaista lauantaihin, joten potentiaalisia ratkaisuelementtejä löytyy rutkasti: Miten joukkueet ovat pystyneet valmistautumaan tulevaan ottelusarjaan, pelin eri osa-alueet; hyökkäys-, puolustus- ja maalivahtipeli, joukkueen pelaamisen kehittyminen ottelusarjan edetessä, taktiikat jne…

GrIFK ja SIF ovat hyvin harvoin intoutuneet todellisiin maali-iloitteluihin. Keskimäärin kymmenessä viimeisessä ottelussa on tehty 50,4 maalia ottelua kohden, vain kerran on toinen joukkueista tehnyt yli 30 maalia.

Jatkosarjojen jälkeen EM-karsintapeleihin kokoontunut maajoukkue vei Granilta ja Dickeniltä arvokkaita mahdollisuuksia harjoittella joukkuepeliä, toistaalta maajoukkuepelaajilla on allaan muita parempi pelituntuma, sillä edellisistä virallisista peleistä on ottelusarjojen alkaessa vierähtänyt jo reilut kaksi viikkoa.

1. puolivälierä:

2. puolivälierä:

Tarvittaessa:

Jatkosarjakummajaiseen vahvistus?

SM-liigan joukkueet on runkosarjan menestyksen perusteella jaettu ylempään ja alempaan jatkosarjaan kaudesta 2016/17 alkaen. Tilastoista löytyvä kieroutuneen oloinen fakta kertoo, että kuudesta otteluparista peräti viisi on päättynyt alemmasta Play offeihin ponnistaneen joukkueen etenemiseen välieriin. Kahdesti (GrIFK 2016/17, SIF 2018/19) alemmasta ollaan lopulta noustu pronssille.

Kiistaan kumpi jatkosarjoista on parempi valmistautumisalusta pudotuspelejä silmällä pitäen ei ole toistaiseksi löytynyt varmuudella oikeaa vastausta.

Potentiaaliset ratkaisijat?

Maalivahtien sanotaan usein olevan puoli joukkuetta. SIF:n ykköstorjujan Rony Lévenin loukkaannuttua surullisenkuuluisassa runkosarjaottelussa Grania vastaan, vastuunkantajaksi nousi Mika Malassu, joka on ennen pudotuspelejä koko liigan eniten torjuntoja tehnyt maalivahti. Granin Atte Pakarisen kausi on ollut nousujohteinen, ja mies valittiin helmikuussa SM-liigan kuukauden tähtipelaajaksi.

SIF:n miehistössä erinomaiset ulkomaalaisvahvistukset ovat olleet läpi kauden suuressa roolissa. Ott Varik, Philip Churlevski ja Igor Trajkovski kuuluvat pelipaikoillaan liigan eliittiin. GrIFK:lla on heittää vastineeksi samoille pelipaikoille Miro Koljosen, Anthony Hellakosken ja Fredrik Forssin.

Lisää ratkaisuvoimaa kentälle tuovat Siuntion leirissä nuori ja pitkänhuiskea kaksikko Christoffer Thor ja Carl Weurlander, Granin kyetessä vastaamaan kaksikolla Richard Sundberg-Robin Granlund.

Loukkaantumiset ottelusarjan aikana saattavat helposti muuttaa voimasuhteita yllättäenkin, ja tänä vuonna yksi lisähuoli on mahdolliset koronakaranteenit. Sen myötä vaihtopenkiltä löytyvä materiaali on tärkeässä roolissa. Tiukoissa ottelusarjoissa löytyy vuosittain odottamattomiakin ratkaisupelaajia, kuka nousee tällä kaudella puskista parrasvaloihin?

GrIFK vs SIF

SM-liigassa:

  • GrIFK: 23 SM-kautta, maratontaulukon sijalla 9.
    1 SM-kulta (1999), 4 hopeaa, 5 pronssia (viimeksi 2017).
  • SIF: 50 SM-kautta, maratontaulukon sijalla 4.
    4 SM-kultaa (2005, 1990, 1981-82), , 7 hopeaa (viimeksi 2019), 9 pronssia.

Tällä kaudella:

  • GrIFK: Runkosarjassa 6., alemman jatkosarjan voitto.
  • SIF: Runkosarjassa 4, ylemmän jatkosarjan 4.

15.11.2020: SIF-GrIFK 26-23

12.09.2020: GrIFK-SIF 25-23



Kaikki GrIFK:n ottelut Livenä vain 9,90€/kk!