Kauniaisissa pelattu käsipallon SM-sarjaa jo 1000 ottelua

GrIFK:n ja Dickenin välinen keskiviikkoinen kohtaaminen oli huomattava merkkipaalu Kauniaisten käsipallohistoriassa: Ottelu oli kaupungin käsipalloseurojen 1000. miesten SM-sarjaottelu kautta aikojen. Otteluista 601 on pelannut GrIFK ja 399 HC West, fuusiojoukkue joka perustettiin vuonna 2003 GrIFK:n ja Dickenin yhteiseksi edustusjoukkueeksi.

HC Westin (2003-16) urakka SM-sarjassa ja liigassa kesti 13 kautta, joista Suomen mestariksi päädyttiin kahdesti, hopealle neljästi ja pronssille kolmasti. Otteluita kertyi 399, niistä 261 oli voitokkaita ja 125 ottelussa vastustaja veti pidemmän korren. Tasapeliin päädyttiin 13 kertaa, eli pisteitä kertyi kaikkiaan 535. Maalierokin oli mukavasti plussan puolella 11112-9415.

GrIFK:n pääsarjakausien (1979-80, 1983-84, 1985-2001, 2016-) vastaavat saldot ovat seuraavat:
Käynnissä on 22. kausi SM-sarjassa, jossa yhteensä 601 ottelua, 313 voittoa 30 tasapeliä ja 258 tappiota maalierolla 14677-14005. Pisteitä yhteensä 656. Mitalikaapista löytyy yksi kulta, neljä hopeaa ja viisi pronssia.

Takana siis 34 pääsarjakautta, joista tullut 3 SM-kultaa, 8 hopeaa ja 8 pronssia. 1000 ensimmäisestä ottelusta karttui 574 voittoa, 43 tasapeliä ja loput tappioita maalierolla 25789-23420. Pisteitä yhteensä 1191, mikä nostaisi GrIFK:n/HC Westin yhteistuloksen kaikkien aikojen viidenneksi menestyneimmäksi pääsarjatasolla, BK-46:n, HIFK:n, Cocksin ja SIF:n jälkeen.

Kultaa ja kunniaa, kyyneliä ja kokemuksia 1979-2019

 • 1979

   

  GrIFK nousee SM-sarjaan

  Ensimmäinen pelikausi pääsarjatasolla päättyy 9. sijaan ja putoamiseen.

 • 1983

   

  GrIFK palaa SM-sarjaan

  Toinen yritys kestää ensimmäisen tavoin vain yhden kauden. Sijoitus 10. ja paluu divariin.

 • 1985

   

  Kolmas kerta toden sanoo!

  GrIFK:n kolmas tuleminen muodostuu pysyvämmäksi ja välttää hissijoukkueeksi leimautumisen. Joukkue esiintyy pääsarjassa seuraavat 16 kautta, ja saavuttaa sinä aikana yhdeksän perättäistä mitalia!

 • 1992

   

  Ensimmäinen mitali!

  GrIFK:n nousujohteinen urakka SM-sarjassa jatkuu ja seura saavuttaa ensimmäisen SM-mitalinsa. Loppuotteluissa BK-46 on liian vahva mutta hopea ei ole häpeä joukkueelle joka koostuu pääosin omista kasvateista. Mitaleiden makuun päästyään menestys jatkuu peräti kymmenen vuoden ajan!

 • 1993-1998

   

  Jatkuvaa mitalisadetta

  Seuraavat vuodet GrIFK pysyy mitaleilla mutta mestaruutta ei joukkue hyvistä yrityksistä huolimatta onnistu voittamaan. Kolmen peräkkäisen pronssin (1993, -94, -95) jälkeen keväällä 1996 GrIFK saavuttaa historiansa toisen hopean. Vuonna 1997 tulee jo neljäs pronssi viiden vuoden sisään ja 1998 värikkäiden vaiheiden jälkeen toinen loppuottelupaikka, kunnes…

 • 1999

   

  SM-kultaa!

  Ennakkosuosikin viitta asetetaan jo ennen kauden alkua vahvasti GrIFK:n harteille ja joukkue kestää menestyspaineet. BK-46 kaatuu loppuottelusarjassa voitoin 3-1 ja juhlat Kauniaisten Luolassa voivat alkaa!

 • 2000

   

  Mitaliputki päättyy hopeaan

  Kaikki putket katkeaa joskus ja Kauniaisissa se tapahtui Milleniumin jälkimainingeissa. Mestaruus jää uusimatta kun parrasvalot valtaa uusi tulokas, Turkuun perustettu HC Dennis.

 • 2001

   

  Viimeinen SM-sarjakausi vähään aikaan

  GrIFK:n urakka SM-sarjassa päättyy kahdeksanteen sijaan. Sarjapaikka säilyy mutta tummia pilviä alkaa kerääntyä ylle…

 • 2002

   

  GrIFK has left the building

  … Joukkueen rakennus seuraavalle pelikaudelle epäonnistuu ja pelaajakato iskee. Seurajohto tekee raskaan päätöksen luovuttaa sarjapaikkansa ja pudottautuu suosiolla alasarjoihin.

 • 2003

   

  Enter HC West!

  Kauden 2002-2003 SM-sarja pelataan ilman joukkuetta Kauniaisista, mutta taustalla puuhataan täyttä höyryä uutta tulemista. Keväällä 2003 käsipallo-Suomi saa hämmästeltäväkseen uuden käsipalloseuran kun GrIFK ja Dicken lyövät hynttyyt yhteen ja syntyy HC West.

 • 2004

   

  Heti mitaleille!

  HC Westin ensimmäinen kausi tuottaa heti ikimuistoisen lopputuloksen kun joukkue saavuttaa kauden päätteeksi SM-pronssia tavalla joka ei hevin unohdu. Silloisen otteluraportin mukaan pelitapahtumissa riitti “ainesta urheilupsykologian väitöskirjaksi asti.”

  West voittaa kaksiosaisen pronssiottelun ensimmäisessä osaottelussa ÅIFK:n 32-18, ja on Turussa toisen osaottelun tauolla vielä lukemissa +11, mutta on menettää voiton ÅIFK:n massiivisen taistelun johdosta. Kanarialinnut voittavat lopulta kotiottelunsa 30-18 mutta HC West vie mitalit mukanaan yhteismaalein 50-48!

 • 2005-2007

   

  Valmentajaruletti pyörii

  Pronssin jälkeen seuran toimintaa rukattiin hieman ja divarissa esiintyneen HC West 2:n toiminnasta luovuttiin.

  SM-sarjassa vuodet 2004-2007 olivat mielenkiintoisia; neljänä keväänä kruunattiin neljä eri mestaria (2004 HC Dennis, 2005 SIF, 2006 BK-46 ja 2007 Cocks). Samaan aikaan HC Westiä piinasi vaikeudet löytää vaativalle miehistölle sopiva valmentaja. Viiden ensimmäisen vuoden aikana penkin päässä kokeiltiin peräti kuutta eri vaihtoehtoa, ennen kuin natsasi.

  Dicken irtaantui HC West-yhteistyöstä tarkoituksenaan palata SM-tasolle oman juniorituotantonsa voimin.

 • 2008

   

  HC West ja Cocks valtaavat finaalipaikat

  Kesällä ja syksyllä 2007 valmennuskuviot saivat jälleen uuden ulottuvuuden ja West oli jäädä tyhjän päälle kun valmentajaksi palkattu Kaj Kekki yllättäen vetäytyi pestistä vain viikkoja ennen kauden alkua. Kausi päättyi kuitenkin Petri Väyrysen johdolla SM-finaaleissa, joissa Riihimäen Cocks pystyi uusimaan edelliskevään mestaruutensa.

 • 2008-2010

   

  Match made in heaven

  Sattumalla on joskus osuutensa asioiden loksahtaessa kohdilleen. BK-46 juhli 20. mestaruuttaan keväällä 2006 mutta seuraavan kauden pronssi oli seurajohdolle liian pieni pala purtavaksi, joten se irtisanoi lajilegendansa Mikael Källmanin. Westin johto hoksasi mahdollisuutensa ja palkkasi siltä seisomalta valmentajan jonka auktoriteettia ei kyseenalaistaisi kukaan. Källmanin kaksi ensimmäistä kautta Westin peräsimessä toi Westille sen toisen ja kolmannen peräkkäisen loppuottelupaikan, molemmissa pidemmän korren vei vielä Cocks.

 • 2011

   

  SM-liigan ensimmäinen mestari!

  Käsipallon SM-sarja muuttui kaudelle 2010-11 SM-liigaksi ja Suomen ensimmäinen liigamestari kruunattiin Riihimäellä Westin voitettua finaalisarjan suoraan kolmessa ottelussa.

  HC West ja Cocks muodosti vuosina 2007-11 menestysduon, jolle muilla ei ollut mitään sanottavaa: Kaksikko selvitteli keskenään viisi peräkkäistä Suomen mestaruutta sekä kolme Suomen Cupin loppuottelua.

 • 2012

   

  Tuplamestaruus ylivoimaiseen tyyliin

  Vauhtiin päästyään HC Westin tahti vain kiihtyi ja useamman vuoden yhteispelin kautta yhteen hitsattu joukkue yhdistettynä Suomen ykkösvalmentajan vaatimustasoon ja taktiseen osaamiseen tuotti hedelmää.

  HC West oli kaudella 2011-12 täysin omaa luokkaansa: Suomen Cupin voiton päälle joukkue voitti Suomen mestaruuden, häviämällä koko kauden aikana vain yhden ottelun. Lipsahdus tapahtui kolmannessa välierässä Riihimäellä. Loppuotteluissa Atlas jäi ilman mahdollisuuksia ja törmäsi seinään otteluvoitoin 3-0.

 • 2013

   

  Joukkopako naapurileiriin

  Toisen Suomen mestaruuden jälkeen puheet lähteä kokeilemaan siipien kantavuutta Euroopan kentille haihtuivat uutispommiin: Kuusi Westin runkopelaajaa päätti loikata kilpailija Dickeniin. Kuusikko nosti kertaheitolla Dickenin keskinkertaisuudesta finaalijoukkueeksi. West toipui menetyksistä kohtuullisen hyvin ja keväällä uusiutunut joukkue vietti pronssijuhlia.

 • 2014

   

  Lipsahdus puolivälierissä

  HC Westin valtakausi alkoi näyttää hiipumisen merkkejä. Nimekäs ja vahva joukkue taisteli jälleen mitalisijoista mutta SIF kukisti klassikoksi muodostuneessa, pelkkiä vierasvoittoja sisältäneessä puolivälieräsarjassa Westin voitoin 3-2 ja eteni lopulta pronssille.

 • 2015

   

  Paluu mitaleille

  Talvella 2015 Mikael Källman tarttuu Atlas Vantaan pitkään houkutteluun lähteä rakentamaan uutta käsipallomahtia Suomeen. Källmanin ja HC Westin kuusivuotinen yhteistyö päättyy pronssijuhlissa. Seuraavaksi valmentajaksi West nimeää toisen ex-ammattilaisen, Mikko Koskuen.

 • 2016

   

  Viimeinen puristus

  West päättää Koskuen johdolla Dickenin kolmen SM-hopean putken etenemällä itse Cocksin neljännen peräkkäisen mestaruuden haastajaksi. Seuran viimeinen mitali on kaikkiaan 9. ja väriltään hopeaa.

  Pientä osviittaa tulevasta nähdään jo kauden mittaan kun joukkueen vieraspeliasun väriksi vaihtuu vihreä…

 • 2017

   

  Tehtävä suoritettu!

  Alun perin HC Westin ensisijaiseksi tehtäväksi asetettiin haastaa aikansa kärkijoukkueiden BK-46:n ja HC Denniksen dominanssi Suomessa ja toisaalta luoda tulevaisuuden pelaajille putki jossa jokaiselle yksilölle löytyisi ominaisuuksiensa ja intohimojensa mukainen joukkue ja sarjataso.

  Tähän pyrittiin yhdistämällä kaksi pääkaupunkiseudun parasta junioritoimintaa luomalla yhteinen edustusjoukkue, jolla olisi riittävästi resursseja sekä lajin sisällä että kilpaileviin harrastusmahdollisuuksiin verrattuna.

  Dickenin palattua juurilleen West oli käytännössä pitkään GrIFK:n eliittijoukkue emoseuran oman edustusjoukkueen huolehtiessa samaan aikaan aikuisten harrastekäsipallosta ykkös- ja kakkosdivaritasoilla. Aika oli tullut kypsäksi päästää HC West lepoon ja aloittaa uusi aikakausi jossa GrIFK:n miesten, naisten, tyttöjen ja poikien käsipallotoiminta oli jälleen kaikki yhdessä saman katon alla.

 • 2017

   

  Nimestä viis - mitalisadetta ei voi estää!

  Nimenmuutos ei merkittävästi vaikuttanut joukkueen menestykseen sillä GrIFK jatkoi siitä mihin HC West lopetti. GrIFK:n ensimmäinen pelikausi sitten kevään 2001 toi seuralle kymmenennen ja Kauniaisiin 19. miesten SM-sarja/liigamitalin.

 • 2018-19

   

  Juniorituotantoa ja ruotsalaisia pelimiehiä

  GrIFK Elitin toimintaa ohjaa tänä päivänä kaksi päätekijää: Suoda seuran oman juniorioiminnan kasvateille juniorivuosista lähtien hallittu polku liigaympyröihin, sekä samaan aikaan varmistaa että joukkue on riittävän iskukykyinen taistelemaan SM-mitaleista. Jälkimmäistä varten GrIFK teki kaksi täsmähankintaa Ruotsista pelipaikoille, joihin omasta tuotannosta ei ole löytynyt sopivaa ehdokasta. Bundesliigassakin esiintynyt vasuri Patrik Johanson ja nuorten maajoukkueen sentteri Anton Karlsson ovat ensimmäiset ruotsalaispelaajat jotka ovat saapuneet Suomeen puhtaasti pelaamisen takia.

  Tänä päivänä GrIFK on Suomen toiseksi suurin käsipalloseura lisenssimäärillä mitattuna. Seuran värejä edusti kauden 2018-19 päätteeksi 403 rekisteröitynyttä käsipallon pelaajaa. Kauden 2019-20 SM-liigajoukkueessa lähes puolet ovat GrIFK:n juniorikoulun käyneitä omia kasvatteja.