HIFK-GrIFK -pelissä jo ratkaisun makua

SM-liigan ylemmän jatkosarjan viimeisen viikon alkaessa on otteluissa vielä yllin kyllin jännitettävää, kuten pudotuspelien aattona kuuluukin olla. Ennen viimeisiä otteluita vain BK-46:n  sijoitus on varma, Cocksin, GrIFK:n ja HIFK:n kohdalla kaikkien on vielä mahdollista päätyä sijoille 2-4. Keskiviikon myöhäisillan karkkina tarjoillaan HIFK-GrIFK, joka alkaa Helsingin Urheilutalossa kello 20:00. Kamppailua voi seurata hallin avarasta katsomosta käsin tai suorana HandisTV:stä.

Lähtökohdissa ei todellakaan ole mitään vikaa: GrIFK ja HIFK ovat pelanneet tällä kaudella jo viisi tasaista keskinäistä peliä, eikä ero ole kertaakaan hivunnut yli kolmen maalin. Runkosarjassa pisteet jaettiin 3-3, Suomen Cupissa HIFK oli vahvempi 25-27 ja jatkosarjan avauksessa Grani puolestaan oli etevämpi 29-26.

Tuo kolme maalia toimiikin oivana raja-arvona, sillä mikäli joukkueet päätyvät sarjassa tasapisteisiin, HIFK:n on voitettava Granin vähintään neljällä ohittaakseen sen keskinäisessä vertailussa. GrIFK tietysti tavoittelee ottelusta voittoa ja hyviä lähtökohtia ensi lauantain kotiotteluun, jossa panoksena olisi suora välieräpaikka.

Kumpikin IFK pelasi kaksi edellistä otteluaan samaa vastustajaa vastaan. BK-46 otti kaksi voittoa Granista, HIFK:n ja Cocksin juhliessa kumpikin kotivoittoa. HIFK antoi GrIFK:lle mahdollisuuden ratkaista jatkosarjan toinen sija itselleen omin voimin kaadettuaan lauantaina Cocksin 43-34. Samalla HIFK osoitti olevansa vielä isosti mukana laskuissa.

HIFK:n otteluissa on tällä kaudella totuttu näkemään huomattavasti enemmän maaleja kuin Granin peleissä. Ylemmän jatkosarjan neljässä ensimmäisessä pelissä stadilaiset ovat tehneet 24 ja päästäneet 23 maalia enemmän. Siitäkin huolimatta, että molemmilla on kentällä huippumaalivahdit. Martin Börjes on kauden edetessä noussut lähes kulttipelaajaksi ja Patrik Roslander on edelleen yksi liigan parhaista tontillaan. Siitä saatiin alkuviikosta jälleen yksi todiste, kun Paaki valittiin SM-liigan helmikuun tähtipelaajaksi.

Näin sijoitukset ratkaistaan

Jatkosarjan kaksi viimeistä sarjakierrosta ratkaisee sarjavoiton jo varmistaneen BK:n takana sijoitukset seuraavasti:

  • Jos Grani voittaa HIFK:n, HIFK on varmuudella neljäs ja suora välieräpaikka ratkaistaan lauantaina Granin ja Cocksin välillä Luolassa, riippumatta miten Cocks-BK-pelissä käy.
  • Jos Cocks voittaa BK:n, se on vähintään kolmas. Jos lisäksi Grani häviää HIFK:lle, Cocks on varmuudella toinen.
  • Jos Cocks häviää BK:lle ja Grani häviää HIFK:lle, kaikki sijoitukset 2-4 ovat auki ja ratkaistaan vasta viimeisen kierroksen otteluissa.
  • Mikäli GrIFK ja HIFK päätyvät lauantain pelien jälkeen tasapisteisiin, ratkaisee ensimmäisenä keskinäisten otteluiden maaliero, joka ennen keskiviikkoa on Granille +3. HIFK:n pitää siis tasapisteissä ohittaakseen Granin voittaa keskiviikkona vähintään neljällä. Jos HIFK voittaa kolmella, ratkaisee seuraavaksi tehdyt maalit  joukkueiden keskinäisissä otteluissa ylemmässä jatkosarjassa, sen jälkeen maaliero, tehdyt maalit ja mikäli kaikki edellä mainitut on edelleen tasan, ratkaistaan järjestys arvalla.
  • Mikäli Cocks ja HIFK onnistuvat päätymään tasapisteisiin, HIFK on heistä edellä paremmalla keskinäisten otteluiden maalierolla.

Alempi jatkosarja on jo viittä vaille ratkaisunsa nähnyt. Dicken nousi sen voittoon kaadettuaan SIF:n kahdesti ja ÅIFK:n jo kertaalleen, ja saa puolivälierissä vastaansa ylemmän jatkosarjan nelosen. SIF on jo todella lähellä viimeistä pudotuspelipaikkaa, ja voi varmistaa sen keskiviikkona Turussa, jossa se kohtaa ÅIFK:n. Turkulisten oljenkorsi on suurinumeroinen voitto SIF:stä ja lauantaina sen pitäisi vielä kukistaa Pirkkolassa Dicken. Alemman jatkosarjan kakkonen tulee puolivälierissä kohtaamaan ylemmän jatkosarjan kolmosen.

Ylemmän jatkosarjan loppuohjelma

Ke 06.03 18:30 Cocks – BK-46
Ke 06.03 20:00  HIFK – GrIFK
La 09.03 16:00 GrIFK – Cocks
La 09.03 16:00 BK-46 – HIFK